«Όχι» στην επιβολή κομματικής πειθαρχίας για την ψήφιση του νομοσχεδίου που θα με το οποίο θεσμοθετείται το δικαίωμα στον γάμο για ομόφυλα ζευγάρια είπε και πάλι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην ΕΡΤ και στον Γιώργο Κουβαρά, προσθέτοντας ότι δεν νοείται κάτι τέτοιο για ένα ζήτημα που αφορά τα δικαιώματα.
Πρόσθεσε ότι η αποχή (και όχι η καταψήφιση) θα ήταν μία αξιοπρεπής στάση για τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, σε περίπτωση που διαφωνούν με το νομοσχέδιο – προσθέτοντας πάντως ότι θα προσπαθήσει να πείσει τους όποιους διαφωνούντες ότι πρόκειται για έναν αναγκαίο εκσυγχρονισμό της ελληνικής νομοθεσίας. Είπε ωστόσο ότι η συζήτηση πρέπει να ωριμάσει στην κοινωνία.
«Δεν κάνουμε κάτι ριζικά διαφορετικό από ό,τι συμβαίνει στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης», είπε, προσθέτοντας ότι σέβεται τις αντίθετες απόψεις, όπως της Εκκλησίας. «Θα ακούσουμε τις απόψεις, θα σεβαστούμε την αντίθετη άποψη, αλλά η πολιτεία είναι που νομοθετεί».
Παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο για τον γάμο ομοφύλων, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι συμπληρώνει το πλαίσιο που ήδη υπάρχει με το σύμφωνο συμβίωσης, ενώ σχετικά με την τεκνοθεσία, που έχει αναδειχθεί ως το μείζον θέμα που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις διχάζει την κοινωνία, επισήμανε ότι για τους άνδρες ομοφύλους δεν θα προβλέπεται η απόκτηση τέκνου μέσω παρένθετης μητέρας, αλλά η δυνατότητα υιοθεσίας.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι το νομοσχέδιο θα βγει «σύντομα» στη διαβούλευση και στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή- αλλά το αποσύνδεσε πλήρως από τον χρόνο των ευρωεκλογών.
Για τα F-35
O κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «ώριμο» το ελληνικό αίτημα για προμήθεια F-35 από τις ΗΠΑ, ενώ είπε ότι θεωρεί ότι έχουμε αφήσει πίσω την περίοδο των μεγάλων εντάσεων με την Τουρκία.
«Δεν είμαστε κοντά να πάμε στη Χάγη, αλλά όχι τόσο μακριά όσο ήμασταν πριν από έναν χρόνο», ανέφερε χαρακτηριστικά – και αναφέρθηκε στις συμφωνίες που υπογράφτηκαν κατά το πρόσφατο ταξίδι Ερντογάν στην Αθήνα και επανέλαβε ότι ο πυρήνας των ελληνοτουρκικών είναι ο καθορισμός των θαλασσίων ζωνών, τονίζοντας ότι η κυβέρνησή του στο θέμα αυτό έχει τις πάγιες ελληνικές «κόκκινες γραμμές».
«Και να μην μπορέσουμε να το λύσουμε, πρέπει να μάθουμε να ζούμε με την Τουρκία», είπε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «το νερό έχει μπει στο αυλάκι» σε ό,τι αφορά την ατμόσφαιρα με την Άγκυρα.
Για την ακρίβεια
«Απόλυτη κυβερνητική προτεραιότητα» χαρακτήρισε την ακρίβεια, επισημαίνοντας ότι οι έλεγχοι έχουν εντατικοποιηθεί και ότι είναι απαράδεκτο οι πολυεθνικές να πωλούν στην Ελλάδα σε υψηλότερες τιμές από ό,τι σε άλλες χώρες ενώ υπάρχουν συνθήκες ενιαίας αγοράς και επανέλαβε ότι θα μπει πλαφόν στο περιθώριο κέρδους στα βασικά προϊόντα.