Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο νέο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
«Δεν γίνεται 7 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες να δηλώνουν ετήσια εισοδήματα μικρότερα ακόμη και από τον κατώτατο μισθό. Με άλλα λόγια, ο εργοδότης να εμφανίζεται να λαμβάνει πολύ λιγότερα χρήματα από ό,τι ο εργαζόμενός του», τόνισε, χαρακτηρίζοντας «βαθιά αντικοινωνική στάση» τη φοροδιαφυγή.
Στην εισαγωγική τοποθέτησή του, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι στα μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής περιλαμβάνονται και αλλαγές για τη δικαιότερη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών.
Σε αυτό το πλαίσιο, από το 2004 για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα υπάρχει τεκμαρτό εισόδημα και όσοι το ξεπερνούν θα έχουν έκπτωση κατά 50% στο τέλος επιτηδεύματος.
«Από το 2024 οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι αποκτούν ένα σημείο αναφοράς για το τεκμαρτό τους εισόδημα, που δεν θα μπορεί να είναι χαμηλότερο του βασικού μισθού. Αποκτούν και ένα σημαντικό κίνητρο για τη φορολογική τους συνέπεια. Όσοι εμφανίζουν κέρδη πάνω από αυτό το κατώτατο τεκμαρτό όριο, από το 2024 θα απαλλάσσονται αυτομάτως από το 50% του τέλους επιτηδεύματος, ενώ για τους υπόλοιπους η έκπτωση θα είναι της τάξεως του 25%», εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στις ίδιες δηλώσεις του, τόνισε πως θα χρήματα από τη φοροδιαφυγή θα επιστραφούν στους πολίτες.
«Η Ελλάδα συνομιλεί με όλους τους εμπλεκόμενους»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την εισαγωγική τοποθέτησή του κάνοντας αναφορά στον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς.
«Θα επαναλάβω ότι ως δύναμη σταθερότητας στην περιοχή, η Ελλάδα αναγνωρίζει στο Ισραήλ στο δικαίωμα στην αυτοάμυνα, πάντα με βάση το διεθνές δίκαιο και ειδικά το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, διαχωρίζει ωστόσο την τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς από τον παλαιστινιακό λαό», είπε ο πρωθυπουργός.
Συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα, σε συνεργασία με άλλες ευρωπαϊκές χώρες- όπως η Γαλλία και η Κύπρος- και πάντα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ «εξετάζουμε διόδους παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας, μέσω θαλάσσης».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η Αθήνα υποστηρίζει την οριστική λύση του παλαιστινιακού ζητήματος στη λογική των δύο κρατών. «Η Ελλάδα τιμά τις συμμαχίες της και συνομιλεί με όλους τους εμπλεκόμενους», υπογράμμισε.