«Η Περιφέρεια μας έχει μείνει πάρα πολύ πίσω και αυτό πρέπει να το αλλάξουμε. Και πρέπει να κάνουμε γρήγορες κινήσεις», δηλώνει ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Ροδόπης με την «Περιφερειακή Σύνθεσης» Αντώνης Φραντζής, σε συνέντευξη του στη «Φωνή της Ροδόπης» και το thrakionline.gr.
Μιλώντας για την υποψηφιότητα του, αναφέρει ότι χειρίζεται το κομμάτι της επιχειρηματικότητας, στο οποίο άλλωστε εξειδικεύεται καθώς είναι ένας πετυχημένος επαγγελματίας, όντας ιδιοκτήτης μονάδας παραγωγής αλίπαστων ψαριών με εξαγωγές στην Ευρώπη, αλλά και γνώστης του χώρου καθώς έχει διατελέσει στο παρελθόν Α’ Αντιπρόεδρος στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης.
Ο κ. Φραντζής κάνει λόγο για «μαρασμό της περιοχής», ενώ παραθέτει ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία που αποτυπώνουν την κατάσταση που επικρατεί στη Ροδόπη.
«Αυτή τη στιγμή γνωρίζουμε ότι η ΒΙΠΕ Κομοτηνής είναι απαξιωμένη και εργάζονται ελάχιστοι. Πριν 15 χρόνια εργάζονταν στη ΒΙΠΕ περίπου 20.000 άνθρωποι και σήμερα είμαστε στο 10%, περίπου 2.000 άνθρωποι», τονίζει, προσθέτοντας πως «με στοχευμένες κινήσεις μπορούμε να δημιουργήσουμε πολλές θέσεις εργασίας, ούτως ώστε οι κάτοικοι να απασχοληθούν και να μείνουν στην περιοχή».
Το σχέδιο της «Περιφερειακής Σύνθεσης» δεν αρκείται όμως μόνο στον τομέα των οικονομικών, καθώς σύμφωνα με τον κ. Φραντζή θα πρέπει να βελτιωθούν, παράλληλα με τις υποδομές, και οι τομείς της Παιδείας και της Υγείας, έτσι «ώστε η ζωή του Ροδοπίτη να βελτιωθεί και να θέλει να μείνει. Στόχος μας να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής, επειδή τον τελευταίο καιρό βλέπουμε να υπάρχει ένας μαρασμός».
Αναφερόμενος στο έργο της νυν περιφερειακής Αρχής, τονίζει ότι χάθηκαν πολλά χρήματα από ΕΣΠΑ κλπ, τα οποία «δυστυχώς δεν απορροφήθηκαν και πολλά από αυτά επιστρέψανε στις βάσεις τους ή τα τράβηξαν άλλες Περιφέρειες. Το κενό στην Περιφέρεια είναι τεράστιο. Πρέπει να πέσουν χρήματα παντού, είτε στην αγροτική οικονομία, είτε στην επιχειρηματικότητα είτε στις υποδομές για να αναπτυχθεί όλη η περιοχή. Αυτή τη στιγμή υπολειπόμαστε πολύ των άλλων περιοχών, ακόμα και βόρεια των συνόρων μας».
Σημειώνει ότι η Περιφέρεια ΑΜΘ θα πρέπει να συνεργαστεί και με άλλους φορείς της περιοχής, όπως για παράδειγμα το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, το οποίο διαθέτει Σχολές που μπορούν να συνδράμουν με το έργο τους σε θέματα όπως ο εντοπισμός προβλημάτων, η εκπόνηση μελετών κλπ.
«Το διακύβευμα για εμάς είναι πολύ μεγάλο», δηλώνει και τονίζει ότι «η περιοχή δεν αντέχει να πηγαίνει άλλο προς τα κάτω. Την τελευταία δεκαετία μειώνεται συνεχώς το εισόδημα των κατοίκων και αυτό δεν μας αξίζει. Δεν μπορεί οι Ροδοπίτες να έχουν μέσο ετήσιο εισόδημα 11.000 ευρώ και ο μέσος όρος της χώρας να είναι 17.500-18.000 ευρώ. Υπολειπόμαστε κατά πολύ».
Οι λόγοι που τον ώθησαν να συστρατευτεί με τον Χριστόδουλο Τοψίδη είναι ότι πρόκειται για «έναν άνθρωπο αυτοδημιούργητο, που έχει καταφέρει πάρα πολλά και για μένα είναι ένα πρότυπο ανθρώπου και μοντέλο επιχειρηματία που κατάφερε το αμερικάνικο όνειρο στη χώρα μας. Δηλαδή, από μία απλή οικογένεια πέτυχε τα μέγιστα και σήμερα διεκδικεί επί ίσοις όροις την Περιφέρεια μας».
Τέλος, αναφέρεται και στο χρίσμα της ΝΔ που δόθηκε στην παράταξη του Χρήστου Μέτιου. «Δεν θεωρώ μειονέκτημα ότι δεν έχουμε το χρίσμα. Δεν υπακούμε σε κομματικές διαταγές, ο σκοπός μας είναι ο άνθρωπος και όχι τα συμφέροντα των κομμάτων», δηλώνει με νόημα.