Την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου αναμένεται να κριθεί στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ροδόπης η τύχη της ονομασίας του Συλλόγου «Φίλαθλοι Φενέρμπαχτσε στη Δυτική Θράκη».
Η αναγνώριση του Συλλόγου, τον Οκτώβριο του 2022, είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία καθώς στην ονομασία του περιλαμβάνεται η αμφιλεγόμενη αναφορά «Δυτική Θράκη», ορολογία που χρησιμοποιεί για την περιοχή μας μόνο η Τουρκία καθώς και εξτρεμιστικοί κύκλοι της μειονότητας που εξυπηρετούν αλλότρια συμφέροντα και ανθελληνικούς σκοπούς.
Χαρακτηριστική η αναφορά της επίτιμης προέδρου του Αρείου Πάγου κ. Βασιλικής Θάνου, η οποία σε άρθρο της τον Φεβρουάριο του 2023 τόνιζε μεταξύ άλλων: «Σε καμία Διεθνή Συνθήκη δεν αναφέρεται ο όρος ‘’Δυτική Θράκη’’. Στην Ελληνική Επικράτεια υπάρχει μία ενιαία Θράκη. Μόνον η Τουρκία, στα πλαίσια της μακρόχρονης συνεχιζόμενης εξωτερικής πολιτικής της, σε βάρος των ελληνικών εθνικών συμφερόντων, κάνει επίμονη αναφορά στη Δυτική Θράκη».
Η κ. Θάνου πρόσθετε, μάλιστα, στο άρθρο της πως «είναι προφανές ότι οι σκοποί του αναγνωρισθέντος Σωματείου, είναι αντεθνικοί, προπαγανδιστικοί και παραπλανητικοί και διαταράσσουν την κοινωνική ειρήνη, μεταξύ των δύο Ελληνικών Κοινοτήτων (Χριστιανικής και Μουσουλμανικής), στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης».
Η υπόθεση οδηγείται πλέον ενώπιον της Δικαιοσύνης ύστερα από τριτανακοπή που είχε καταθέσει τον περασμένο Νοέμβριο ο πρόεδρος του Πόντου Θρυλορίου κ. Μιχάλης Κακουλίδης, ο οποίος χαρακτήριζε τότε τον εν λόγω Σύλλογο ως «δούρειο ίππο» του τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής.
Χαρακτηρισμός που φαίνεται να ευσταθεί, αν λάβουμε υπόψη τις συναντήσεις των μελών του με τον εκάστοτε Τούρκο Πρόξενο Κομοτηνής καθώς και με στελέχη του εθνικιστικού κόμματος των τουρκόφρονων ΚΙΕΦ και τους ψευδομουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης.
«Η επιλογή της συγκεκριμένης ονομασίας από τα ιδρυτικά μέλη του νέου αυτού αθλητικού συλλόγου έγινε αποκλειστικά και μόνο για να προκαλέσει την τοπική κοινωνία και να ελέγξει τα αντανακλαστικά των θεσμών του επίσημου κράτους, καθώς και για να παίξει τον ρόλο που θέλει το Προξενείο της Τουρκίας στην Κομοτηνή», δήλωνε χαρακτηριστικά ο κ. Κακουλίδης.
Από την άλλη, ο ίδιος ο Σύλλογος σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον περασμένο Φεβρουάριο ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «είμαστε μόνο ένας σύνδεσμος φιλάθλων».
Η παραπάνω δήλωση, ωστόσο, θα πρέπει μάλλον να εκληφθεί ως παραπλανητική καθώς είναι προφανές -από τις αναρτήσεις του ίδιου του Συλλόγου- ότι σκοπός των ιδρυτών του είναι η δημιουργία μιας ποδοσφαιρικής ομάδας με κεντρική ονομασία «Δυτική Θράκη», ορολογία που υπερτονίζεται ιδιαίτερα και έχει εξέχουσα θέση στο έμβλημα του.
Ήδη, για το σκοπό αυτό, το Δ.Σ. του Συλλόγου έφτιαξε ποδοσφαιρικές στολές και προχώρησε στη δημιουργία ποδοσφαιρικής ομάδας Κ19, η οποία έδωσε πρόσφατα φιλικούς αγώνες στην Αδριανούπολη.
Σε σχετικό δημοσίευμα μάλιστα της τουρκικής ιστοσελίδας edirnegazetesi.com.tr φιλοξενούνται και δηλώσεις του προέδρου του Συλλόγου «Φίλαθλοι Φενέρμπαχτσε στη Δυτική Θράκη» κ. Μουμίν Χασάν, οποίος φέρεται να αποκαλεί «πατρίδα μας» την Τουρκία.
«Ήρθαμε στην πατρίδα μας. Δύο ομάδες της Φενέρμπαχτσε ενώθηκαν. Χάρη στη Φενέρμπαχτσε, τα παιδιά μας ζουν με όνειρα να γίνουν ποδοσφαιριστές όπως στην πατρίδα τους», δήλωσε, σύμφωνα πάντα με την τουρκική ιστοσελίδα.
Από τα παραπάνω, μπορεί οποιοσδήποτε εύλογα να συμπεράνει ότι σκοπός του Συλλόγου με την αμφιλεγόμενη ονομασία δεν είναι απλά η μάζωξη κάποιων φιλάθλων σε ένα κτίριο ή οι εκδρομές στην Τουρκία για να παρακολουθούν τους αγώνες της αγαπημένης τους ομάδας αλλά ενδεχομένως κάτι παραπάνω.
Σε κάθε περίπτωση, η Δικαιοσύνη είναι αυτή που θα κρίνει, με την εκδίκαση της υπόθεσης να αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.