Εκρηκτική είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον Έβρο το τελευταίο χρονικό διάστημα από την εγκληματική δράση των διακινητών παράνομων μεταναστών, οι οποίοι, προκειμένου να αποφύγουν τη σύλληψη, δεν διστάζουν να μπουν στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και να κινηθούν με ιλιγγιώδεις ταχύτητες σε οικισμούς, στενά, χωριά, ακόμη και στην Εγνατία Οδό.
Η σοβαρότητα της κατάστασης αλλά και η αγανάκτηση που έχει κατακλύσει τους πολίτες, αποτυπώνεται πλήρως στα όσα εκμυστηρεύτηκε ένας κάτοικος της περιοχής στο protothema.gr: «Πλέον, όταν μπαίνω στην Εγνατία Οδό, νιώθω φόβο. Καθημερινά βλέπεις εικόνες να υπάρχει ουρά αυτοκινήτων πίσω από φορτηγά γιατί θεωρεί ο οδηγός ότι σε περίπτωση που κάποιος διακινητής μπει πάλι στο αντίθετο ρεύμα και κινηθεί προς το μέρος του, το φορτηγό θα λειτουργήσει ως ασπίδα και θα τον προστατέψει».
Οι εικόνες με διακινητές να οδηγούν επικίνδυνα στις περιοχές του Έβρου θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την ασφάλεια και τη ζωή των πολιτών τείνουν να εξελιχθούν σε καθημερινότητα, με σχετικές εικόνες να κατακλύζουν τα social media και τους κατοίκους να αναρωτιούνται πότε θα μπει επιτέλους ένα τέλος στον εφιάλτη που αντιμετωπίζουν.
«Βρισκόμαστε σε υβριδικό πόλεμο»
«Τους τελευταίους μήνες βρισκόμαστε σε έναν υβριδικό πόλεμο με τους διακινητές. Πλέον, προκειμένου να αποφύγουν τη σύλληψη δεν υπολογίζουν τίποτα και κανέναν και προκαλούν δυστυχήματα. Πρόσφατα χάσαμε δύο ανθρώπους. Ο ένας το Μεγάλο Σάββατο και ο άλλος στις αρχές Ιουλίου. Το φαινόμενο έχει γίνει καθημερινό. Κάθε μέρα έχουμε δύο, τρία περιστατικά με διακινητές που όταν εντοπιστούν από την Αστυνομία, μπαίνουν στο αντίθετο ρεύμα και όποιον πάρει ο Χάρος. Και το κάνουν παντού. Στην Εγνατία, στις επαρχιακές οδούς, ακόμα και στον αστικό ιστό της Αλεξανδρούπολης. Μιλάμε για εγκληματική οδήγηση», ανέφερε στο protothema.gr ο κ. Δημήτρης Δερβεντλής, γραμματέας της Ένωσης Συνοριοφυλάκων Έβρου.
Την ίδια εικόνα με άλλες λέξεις περιέγραψε και ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου, κ. Δημήτρης Πέτροβιτς, κάνοντας λόγο για μία εκρηκτική κατάσταση η οποία έχει δημιουργήσει αγανάκτηση στους πολίτες καθώς διακυβεύεται το αίσθημα ασφαλούς κίνησης στους δρόμους.
«Δεχόμαστε πιέσεις αυτό το διάστημα στα σύνορα. Μέχρι τώρα είχαμε πάρα πολλές αποτροπές γιατί υπάρχει ισχυρή αστυνομική δύναμη. Εντούτοις τα 175 χλμ που είναι το συνοριακό μέτωπο με την Τουρκία και η μεγάλη πτώση της στάθμης του ποταμού δημιούργησαν νέα περάσματα. Οι μετανάστες διασχίζουν τον ποταμό, πηγαίνουν στο σημείο που τους έχουν υποδείξει μέσω gps και τους παραλαμβάνουν. Ενώ είχαμε πολλές περιπτώσεις συλλήψεων, τελευταία, οι διακινητές, για να διαφύγουν, επιχειρούν επικίνδυνη οδήγηση. Μπαίνουν στο αντίθετο ρεύμα, τρέχουν, και δημιουργούν ατυχήματα. Χάθηκαν δύο συνάνθρωποί μας πρόσφατα. Μπήκε ο διακινητής στο αντίθετο ρεύμα και έγινε μετωπική. Την προηγούμενη Κυριακή σε έναν οικισμό, ένας διακινητής, στην προσπάθειά του να διαφύγει, συγκρούστηκε με αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε πολύτεκνη οικογένεια», σημείωσε ο κ. Πέτροβιτς.
«Χρειαζόμαστε πρόσθετα μέσα»
Αυτό που ζητούν πλέον οι αστυνομικοί που υπηρετούν στην περιοχή είναι αφενός συγκεκριμένες οδηγίες για το πως θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τέτοιες καταστάσεις και αφετέρου πρόσθετα μέσα τα οποία θα τους δώσουν τη δυνατότητα να ακινητοποιούν τα οχήματα των διακινητών με ασφάλεια.
«Η ΕΛ.ΑΣ. δεν έχει συγκεκριμένο μνημόνιο ενεργειών, σαφείς εντολές, τι πρέπει να κάνει όταν καταδιώκει ένα αυτοκίνητο προκειμένου να το σταματήσει. Οι διακινητές έχουν εντολές προκειμένου να αποφύγουν τη σύλληψη να εμβολίσουν ότι εμπόδιο σταθεί απέναντί τους. Ξέρουν ότι κανείς δεν πρόκειται ούτε να τους σταματήσει, ούτε να τους πυροβολήσει. Θέλουμε νομοθετικό πλαίσιο που θα μας επιτρέπει τη χρήση καρφιών προκειμένου τα οχήματα να ακινητοποιούνται με ασφαλή τρόπο. Η εικόνα του να βλέπουμε ένα περιπολικό κάθετα τοποθετημένο στην εθνική οδό, σαν κώνο, προκειμένου να ακινητοποιηθεί το αυτοκίνητο του δράστη δεν τιμά κανέναν», ανέφερε σχετικά ο γραμματέας της Ένωσης Συνοριοφυλάκων Έβρου.
Στη χρήση τέτοιων τεχνικών μέσων αναφέρθηκε και ο κ. Πέτροβιτς σχολιάζοντας πως «η χρήση τέτοιων μέσων όπως τα χαλιά με τα καρφιά που εφαρμόζονται στο εξωτερικό μπορεί να είναι αποτελεσματική. Το είχαμε ζητήσει και μας είπαν ότι υπάρχει μία γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου. Ωστόσο με γνωμοδότηση δεν μπορεί να εφαρμοστεί αυτό το μέτρο, θα πρέπει να γίνει νόμος του κράτους».
«Στις 12 Ιουλίου έκανα μία επιστολή στον πρωθυπουργό και επεσήμανα τα προβλήματα. Έγιναν ενέργειες από το Μαξίμου και για τις οικογένειες των ανθρώπων που χάθηκαν. Την προηγούμενη Δευτέρα έγινε μία σύσκεψη με τον κ. Οικονόμου παρουσία των αστυνομικών Αρχών και από το μεσημέρι εκείνης της ημέρας υπάρχει έντονη αστυνομική παρουσία σε όλους τους κόμβους της Εγνατίας Οδού, από την Καβάλα μέχρι και τον Έβρο», κατέληξε ο κ. Πέτροβιτς.