«Η αρμονική συμβίωση των χριστιανών και μουσουλμάνων στην περιοχή, η ασφάλεια των πολιτών, η ηρεμία και η επικράτηση της λογικής και εκπροσώπηση όλου του νομού θα είναι και στην επόμενη Βουλή η ναυαρχία της πολιτικής μου ατζέντας», δηλώνει ο Ιλχάν Αχμέτ σε συνέντευξη του στη «Φωνή της Ροδόπης» και στο thrakionline.gr.
Ο υποψήφιος Βουλευτής Ροδόπης με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τονίζει στη συνέντευξη του ότι θα βρίσκεται στη διάθεση όλων των συμπολιτών του, χωρίς καμία διάκριση, και καλεί το λαό της Ροδόπης να μη ψηφίζει με θρησκευτικά χαρακτηριστικά αλλά να ψηφίσει τους άξιους και αυτούς που έχουν αποδείξει ότι μπορούν να προσφέρουν.
«Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους Θρακιώτες για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο μου και ειδικότερα τους χριστιανούς συμπολίτες μου που με εμπιστεύονται. Είχαμε μία εξαιρετική συνεργασία, ασχολήθηκα με όλα τα θέματα. Ήμουν παρών πάντα. Βέβαια αυτό αποτυπώνεται και σε με μια μεγάλη δημοσκόπηση, όπου στην ερώτηση ποιος συμβάλλει στην αρμονική συμβίωση περισσότερο, μου έχουν δώσει την πρωτιά», δηλώνει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «βλέπουμε ότι κάποια πράγματα αλλάζουν στη Θράκη και αυτό θα συνεχιστεί και στην επομένη τετραετία. Σε όποια θέση κι αν βρίσκομαι θα είμαι στη διάθεση όλων των συμπολιτών μου χωρίς καμία διάκριση. Έχω πει ότι η ψήφος δεν έχει θρησκευτικά χαρακτηριστικά. Όπως οι συνάδελφοι μου, Στυλιανίδης και Χαρίτου, περιοδεύουν σε μειονοτικά χωριά και ψηφίζονται από μουσουλμάνους, έτσι ακριβώς κι εγώ που βοηθάω τον τόπο μου και το έχω αποδείξει, ζητάω τη ψήφο των χριστιανών συμπολιτών μου. Νομίζω ότι έχουμε όλη την ωριμότητα και την καλή θέληση να αλλάξουμε τα δεδομένα στην περιοχή και να οδεύσει ο θρακικός λαός να ψηφίζει τους άξιους και αυτούς που θεωρεί ότι μπορεί να του φέρουν λύσεις».
«Δέχθηκα μεγάλες και άδικες επιθέσεις, είμαι ακόμα αποκλεισμένος από τα μειονοτικά ΜΜΕ»
«Είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος αν και είμαστε σε μια περίοδο όπου τα χωριά έχουν ερημώσει», απαντάει ο κ. Ιλχάν Αχμέτ, ερωτηθείς για το κλίμα που εισπράττει από την προεκλογική περιοδεία του και την αντιμετώπιση που τυγχάνει από τον κόσμο.
«Είναι ένθερμος ο λαός απέναντι μου, αναγνωρίζει την προσπάθεια μου και μου λένε ότι ήσουν ο μόνος που δούλεψε και εργάστηκε σκληρά, παρά του ότι δέχτηκες μεγάλες και άδικες επιθέσεις και έχεις αποκλεισμό από πολλά μειονοτικά ΜΜΕ. Παρά ταύτα, δεν λύγισες και όταν σε χρειαζόμασταν σε βρίσκαμε κοντά», λέει, προσθέτοντας ότι αυτά τα λόγια του δίνουν το θάρρος και τη δύναμη προκειμένου να δουλέψει ακόμα πιο σκληρά.
Οι στόχοι του για τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο
Αναλύοντας τους στόχους και το πρόγραμμα του για τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο, εφόσον ο λαός της Ροδόπης τον εμπιστευτεί ξανά, ο υποψήφιος Βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ επικεντρώνεται σε τρεις τομείς.
«Το πρώτο είναι το Ταμείο Ανάκαμψης. Είναι περίπου 36 δισ ευρώ και αν και η κατανομή των πόρων έχει γίνει και δεν μας ικανοποιεί σαν ΠΑΣΟΚ και εμένα σαν Ιλχάν, διότι θα ήθελα περισσότερους πόρους για τη Θράκη, παρά ταύτα μπορεί να γίνει αναθεώρηση. Άρα, πρώτη προτεραιότητα είναι να ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης έργα δοτικής σημασίας για τη Ροδόπη που θα μας βοηθήσουν για τα επόμενα 50 χρόνια, όπως το Φράγμα Κομψάτου.
Ένα δεύτερο μεγάλο θέμα είναι ο αναπτυξιακός νόμος. Με δική μου παρέμβαση στη Βουλή καταφέραμε να δώσουμε ένα 30% ως κίνητρο ενώ στον Έβρο ήταν 70%. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει η ενίσχυση να δοθεί συνολικά στη Θράκη, διότι δεν θα έχει νόημα το πόρισμα της Διακομματικής.
Το τρίτο είναι ο πρωτογενής τομέας. Έχουμε να διαχειριστούμε 6 εκ. ευρώ. Οι άνθρωποι φεύγουν. Σήμερα φέραμε αλιείς από την Αίγυπτο προκειμένου να αλιεύουν στα νησιά μας διότι έχουμε πρόβλημα. Δεν μπορούμε να μαζέψουμε τις ελιές μας. Ειδικά στη Θράκη, έχω τη δική μου εξειδικευμένη πρόταση για την ειδική στρεμματική ενίσχυση για ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, το οποίο θα κρατήσει τον μικρό αγρότη στην περιοχή του. Η πρόταση μου στάλθηκε στην Ε.Ε. ώστε να αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό για να δοθεί ως κίνητρο για την περιοχή», τονίζει.
Τα σενάρια συγκυβέρνησης και οι «κόκκινες» γραμμές του ΠΑΣΟΚ
«Δεν αφήσουμε τη χώρα ακυβέρνητη», απαντά ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης. Με την προϋπόθεση όμως, όπως τονίζει, να «υπάρχει αληθινή βούληση είτε από τη ΝΔ είτε από τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν μια συγκυβέρνηση και όχι μια κυβέρνηση που θα μας έχουν ως ουρά» ενώ πέραν αυτού θα πρέπει να υπάρξει υλοποίηση του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, ειδάλλως «δεν υπάρχει περίπτωση να μπούμε στη συγκυβέρνηση».
Ο κ. Ιλχάν Αχμέτ αναφέρθηκε επίσης και στις «κόκκινες» γραμμές του ΠΑΣΟΚ. «Δεν πρόκειται να πάμε με τον κ. Βαρουφάκη. Είναι δραχμιστές, μιλάνε για τη Δήμητρα, να κλείσουν τις τράπεζες, είναι ένα κόμμα που δεν κινείται στο ευρωπαϊκό τόξο κατά την άποψη μας. Όπως έχουμε βάλει κόκκινη γραμμή και για ακροδεξιά κόμματα. Πέρα αυτών, είμαστε έτοιμοι προς οποιαδήποτε προοδευτική διακυβέρνηση», σημειώνει.
«Υποψήφιοι του ΜέΡΑ25 παραπλάνησαν τη μειονότητα»
Ευκαιρίας δοθείσης, ερωτήθηκε για το θέμα που προέκυψε με τουρκόφωνο φυλλάδιο του ΜέΡΑ25 που κυκλοφόρησε στη Ροδόπη και το οποίο παρουσίαζε διαφορετικές θέσεις από αυτές του κόμματος.
«Αυτό ήταν μεγάλο θέμα. Ως άνθρωπος που γνωρίζω και την τουρκική γλώσσα, όταν διάβασα το φυλλάδιο εξεπλάγην», δηλώνει ο κ. Αχμέτ, ο οποίος είχε αναδείξει το συγκεκριμένο θέμα.
«Το ΜέΡΑ25 είχε άλλο πρόγραμμα για τη μειονότητα και το φυλλάδιο που μοιράστηκε στον κόσμο ήταν εντελώς ψευδές και συκοφαντικό και έλεγε άλλα. Έλεγε πράγματα που θα ήταν αρεστά σε κάποιους κύκλους της μειονότητας, όπως για παράδειγμα την εκλογή μουφτή. Το ανέδειξα αυτό το ζήτημα επειδή ο λαός πρέπει να ξέρει την αλήθεια. Δεν πρέπει να παραπλανείται η μειονότητα. Μου αρέσει πάντα η αλήθεια. Εκτός αν υπήρχε ανοχή του κόμματος και αυτό είναι ένα μεγάλο θεσμικό δημοκρατικό πρόβλημα. Αυτό δείχνει τυχοδιωκτισμό», αναφέρει.
«Δεν έφυγα ποτέ από τη Θράκη, κάποιοι άλλοι θυμήθηκαν το ΠΑΣΟΚ μετά από 10 χρόνια»
«Φυσικά θα υπάρξει μια ένταση σε έναν προεκλογικό αγώνα. Εμένα μου αρέσει αυτό αλλά θα πρέπει να γίνεται με προτάσεις. Δηλαδή, να λένε τι έχουν στο μυαλό τους, ποιες είναι οι θέσεις τους και όχι να πηγαίνουν στα χωριά με αρνητικό τρόπο. Είναι μια πολιτική των προηγούμενων δεκαετιών, που να αναφέρονται σε άλλα θέματα πέρα από την πολιτική», δηλώνει ο κ. Αχμέτ αναφορικά με τον προεκλογικό αγώνα και τη ρητορική που χρησιμοποιούν άλλοι υποψήφιοι.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, καθώς ο ίδιος δέχεται επιθέσεις από συνυποψηφίους του, οι οποίοι τον κατηγορούν ότι δεν είναι «καθαρά πασοκογενής».
«Αυτό εμένα με στεναχωρεί», τονίζει, προσθέτοντας ότι «δεν έφυγα ποτέ από τη Θράκη. Υπήρχαν και περίοδοι που δεν εκλέχθηκα. Μετά το 2007 δέχθηκα μεγάλη πίεση αλλά δεν άφησα τη Θράκη. Τώρα κάποιοι, μετά από 10 χρόνια κάποιοι θυμήθηκαν την περιοχή ενώ το ΠΑΣΟΚ το 2015 έδωσε μεγάλη μάχη. Το 2015 ήμασταν στα πρόθυρα να μη μπούμε στην περιοχή. Που ήταν τότε; Είχαν ιδρύσει το κόμμα του ΚΙΔΗΣΟ και έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ. Τον Σεπτέμβριο του 2015, πάλι το ΠΑΣΟΚ δεν έβρισκε υποψηφίους στη Ροδόπη. Που ήταν τότε το αίσθημα του ΠΑΣΟΚ; Αργότερα, το 2019, η κ. Σιμπέλ τελευταία μέρα παραιτήθηκε, κάνοντας μια αιχμηρή δήλωση κατά του ΠΑΣΟΚ και της κ. Γεννηματά. Μόνο ο Γιώργος Μανανάς στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Οπότε το ποιος είναι ΠΑΣΟΚ, το ποιος δεν είναι, το ποιος αγωνίστηκε ή όχι, το δείχνουν το παρελθόν και η ιστορία. Υπήρχαν άπειρες ευκαιρίες. Γιατί δεν κατέβηκαν στο στίβο; Καλά έκαναν και κατέβηκαν τώρα αλλά να ακούγονται πράγματα ότι η Θράκη δεν έχει καλή εκπροσώπηση, ότι αυτοί αν ήταν θα ήταν διαφορετικά, όλα αυτά αδικούν τον ίδιο τους τον εαυτό. Η πολιτική θα πρέπει να διεξάγεται με όρους προτάσεων. Αυτή η εσωκομματική εικόνα δεν είναι η καλύτερη που παρουσιάζεται στο κοινό».