Για συμφωνίες που αλλάζουν τον ενεργειακό χάρτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις του με τον πρόεδρο της Βουλγαρίας Ρούμπεν Ράντεφ, μετά την υπογραφή δυο μνημονίων με τη γειτονική χώρα, (στα οποία περιλαμβάνεται και η διερεύνηση δημιουργίας αγωγού Αλεξανδρούπολη-Μπουργκάς), τα οποία όπως είπε ο πρωθυπουργός, θα καταστήσουν τις δυο χώρες ενεργειακούς παρόχους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα συμβάλλουν στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.
Δεκάξι χρόνια από την υπογραφή στην Αθήνα της συμφωνίας για τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρωσίας, έπεσαν σήμερα, οι υπογραφές για τον ίδιο αγωγό, που επιστρέφει αλλά από την «ανάποδη».
Η ροή πετρελαίου θα είναι από το Νότο προς το Βορρά, όχι το αντίστροφο. Το πετρέλαιο δεν θα είναι ρωσικό, όπως στο αρχικό σχέδιο του 2007, αλλά από χώρες της Μέσης Ανατολής, πιθανώς και αμερικανικό. Τότε, οι Αμερικάνοι ήταν κάθετα αντίθετοι στο έργο, σήμερα το υποστηρίζουν. Η Ρωσία ήταν ενεργειακή υπερδύναμη, όταν σήμερα έχει περιθωριοποιηθεί, ενώ το 2011 ήταν οι Βούλγαροι που έκαναν πίσω, όταν σήμερα πιέζουν επιτακτικά την Ελλάδα να μπει στο παιχνίδι.
«Βήμα προς την ενεργειακή αυτονομία της Ε.Ε. ο αγωγός»
Αναφερθείς στον ελληνο-βουλγαρικό αγωγό, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για ακόμη ένα βήμα προς τον στρατηγικό στόχο της ευρωπαϊκής ενεργειακής αυτονομίας, του οποίου «η σημασία του υπερβαίνει τα διμερή σύνορα».
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Βούλγαρο πρόεδρο τόνισε ότι «είναι αλήθεια πως η εξέλιξη αυτή γίνεται επίκαιρη λόγω και της γεωπολιτικής συγκυρίας. Ο ρωσικός αναθεωρητισμός σκοντάφτει στη γενναία άμυνα του ουκρανικού λαού, αλλά εξακολουθεί να προκαλεί οικονομικό πόνο, γιατί η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο σε αυτή την απειλή μόνη απάντηση είναι η ταχύτατη απεξάρτηση από τα ρωσικά καύσιμα».
Επιπλέον, υπενθύμισε ότι πλέον ελληνικές επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύουν φυσικό αέριο στη βορειοδυτική Βουλγαρία, ενώ βουλγαρικές επιχειρήσεις θα μπορούν να χρησιμοποιούν τη Ρεβυθούσα, στο πλαίσιο της ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών.
«Σε αυτή την πρόκληση η μόνη απάντηση είναι η ταχύτατη απεξάρτηση από το ρωσικό καύσιμο. Ελλάδα και Βουλγαρία το προωθούν εδώ και 3 χρόνια. Στο εξής ελληνικές επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύουν φυσικό αέριο στη βορειοδυτική Βουλγαρία και βουλγάρικες εταιρείες θα μπορούν να χρησιμοποιούν τη Ρεβυθούσα. Είναι μια διμερής συμφωνία με ευρωπαϊκό βεληνεκές μετατρέποντας τις δυο χώρες σε σταυροδρόμι διακίνησης φυσικού αερίου», είπε ο πρωθυπουργός.
Και συνέχισε: «Το δεύτερο μνημόνιο συνεργασίας αφορά το πετρέλαιο και τη χειραφέτησή του από ρωσικές πηγές. Θα διερευνήσουμε τη δυνατότητα κατασκευής νέου αγωγού που θα συνδέει την Αλεξανδρούπολη και το Μπουργκάς αλλά και δυο θάλασσες. Το Αιγαίο και τη Μαύρη Θάλασσα».
Από την πλευρά του, ο κ. Ράντεφ, αφού τόνισε ότι η παραδοσιακή συνεργασία των δυο χωρών ενισχύθηκε περισσότερο με τα δυο μνημόνια, ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για την πρόσβαση στη Ρεβυθούσα. «Υπενθυμίζω πόσο σημαντικά πράγματα υλοποιήσαμε στη σχέση και τη συνεργασία μας τον τελευταίο χρόνο», σημείωσε και αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση των συνδέσεων αγωγών φυσικού αερίου καθώς και στην αύξηση των ποσοτήτων εξαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.
«Όλα αυτά υπερβαίνουν τις διαστάσεις μιας διασυνοριακής συμφωνίας. Ελλάδα και Βουλγαρία αποδείχτηκαν πυλώνες σταθερότητας στην περιοχή», είπε ο Βούλγαρος πρόεδρος και συμπλήρωσε: «Η συνεργασία αυτή αλλάζει τον χάρτη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη ανοίγοντας νέες προοπτικές για τις δυο χώρες. Η υπογραφή των δυο μνημονίων είναι η συνέχιση της προσπάθειας που γίνεται από Ελλάδα και Βουλγαρία στην ίδια κατεύθυνση».
Τα δύο μνημόνια
Το πρώτο μνημόνιο, προβλέπει την σύμπραξη των υπουργείων Ενέργειας των δυο χωρών στο πεδίο της ασφάλειας και του εφοδιασμού φυσικού αερίου. Σύμφωνα με αυτό οι ελληνικές επιχειρήσεις θα μπορούν να αποθηκεύουν αέριο στις εγκαταστάσεις του Σιρέν στη Βουλγαρία, ενώ αντίστοιχα, βουλγάρικες εταιρίες θα μπορούν να χρησιμοποιούν τη Ρεβυθούσα. «Έτσι και οι δυο χώρες έχουν πρόσβαση σε κρίσιμες υποδομές για ενεργειακή τους ασφάλεια» όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Το δεύτερο μνημόνιο αφορά το πετρέλαιο. «Αθήνα και Σόφια δεσμευόμαστε να διερευνήσουμε την δυνατότητα κατασκευής ενός νέου αγωγού που θα συνδέει τα δυο κομβικά λιμάνια την Αλεξανδρούπολη και Μπουργκάς , αλλά και δυο θάλασσες, το Αιγαίο και τη Μαύρη Θάλασσα», είπε ο κ. Μητσοτάκης συμπληρώνοντας πως πρόκειται για «ένα σχέδιο που αναβιώνει υπό το φως νέων συνθηκών, όχι ως αγωγός Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, αλλά ως αγωγός Αλεξανδρούπολη – Μπουργκάς, προσφέροντας στην Βουλγαρία εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού».