Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου με παρέμβαση του στη Βουλή ζητά από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την αποκατάσταση και την αξιοποίηση ενός τόσο σημαντικού κτηρίου για την περιοχή, όπως είναι το παλαιό Δικαστικό Μέγαρο Κομοτηνής στο οποίο υπογράφηκε η συνθήκη ενσωμάτωσης της Θράκης και στέγασε τη νέα διοίκηση.
Με ερώτηση που κατατέθηκε σήμερα στους υπουργούς Δικαιοσύνης και Οικονομικών και συνυπογράφεται από 11 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπενθυμίζουν ότι από το 2004 οπότε ανεγέρθηκε το νέο δικαστικό μέγαρο και μεταστεγάστηκαν οι δικαστικές υπηρεσίες το παλαιό δικαστικό μέγαρο έχει εγκαταλειφθεί πλήρως με ορατό τον κίνδυνο να οδηγηθεί σε πλήρη κατάρρευση.
Ο βουλευτής επισημαίνει ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης, μετά από αίτημα του Δήμου Κομοτηνής για παραχώρηση του κτηρίου, ανακάλυψε πως διέθετε μόνο την χρήση του και παραπέμπει στο Υπουργείο Οικονομικών στο οποίο και ανήκει η ιδιοκτησία του. Ενώ η μόνη χρηματοδότηση για επισκευή της υπό κατάρρευσης στέγης έγινε το 2018 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, οπότε μέσω του ΤΑΧΔΙΚ εκταμίευσε το ποσό των 20.500 στο περιφερειακό ταμείο, που δυστυχώς δεν αξιοποιήθηκε.
Ο βουλευτής τονίζει πως η ολιγωρία της κυβέρνησης είναι αδικαιολόγητη και αντίθετη με την εκφρασμένη βούληση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των φορέων και των κατοίκων της περιοχής και ζητά την άμεση παρέμβαση για την διάσωση και ανάδειξη του παλαιού Δικαστικού Μεγάρου Κομοτηνής.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:
«Το παλαιό Δικαστικό Μέγαρο της Κομοτηνής είναι ένα κτήριο συνυφασμένο με την ιστορία της πόλης αλλά και ολόκληρης της Θράκης, αφού σε αυτό υπογράφηκε η ενσωμάτωσή της στον εθνικό κορμό και φιλοξενήθηκε η έδρα της πρώτης Διοίκησής της. Από το 1923 και για ογδόντα περίπου χρόνια το κτήριο στέγασε τις δικαστικές αρχές της περιοχής ενώ το 1982 κρίθηκε διατηρητέο με Απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού.Δυστυχώς, από το 2004 που οι δικαστικές υπηρεσίες της περιοχής μεταστεγάστηκαν σε νεόδμητο χώρο, το παλαιό Δικαστικό Μέγαρο της Κομοτηνής εγκαταλείφθηκε με αποτέλεσμα σήμερα, είκοσι χρόνια μετά, να έχει υποστεί εκτεταμένες φθορές και να κινδυνεύει με κατάρρευση.
Λόγω της ιστορικής, πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής αξίας του παλαιού Δικαστικού Μεγάρου Κομοτηνής όλοι οι πολιτικοί παράγοντες, η αυτοδιοίκηση και οι επιστημονικοί φορείς όπως ο Δικηγορικός Σύλλογος της Ροδόπης και το Τ.Ε.Ε. Θράκης, ανέλαβαν πρωτοβουλίες και με παρεμβάσεις τους ανέδειξαν το πρόβλημα και ζήτησαν επίμονα να ξεκινήσει η αποκατάσταση του κτηρίου. Ενώ ο Δήμος Κομοτηνής ζήτησε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και συγκεκριμένα από το Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτηρίων (ΤΑΧΔΙΚ)την παραχώρησή του, προκειμένου να φροντίσει ο ίδιος για την εξεύρεση των χρηματοδοτικών εργαλείων που απαιτούνται για την αναπαλαίωσή του (αριθμ. 85/2020 Α.Δ.Σ. Κομοτηνής). Είχε προτείνει μάλιστα με ομόφωνη απόφασή του την ένταξη του έργου της αναπαλαίωσης στο πρόγραμμα χρηματοδότησης «ΗΛΕΚΤΡΑ», που θα μπορούσε να καλύψει έως και το 95% των δαπανών ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθμισης του κτηρίου, πρόταση που τελικά δεν ευδοκίμησε αφού η καταληκτική προθεσμία υποβολής της σχετικής αίτησης ήταν η 30η -11-2022 και ήδη παρήλθε άπρακτη. Ενώ ανάλογη τύχη ενδέχεται να έχει και η πρωτοβουλία του ΤΕΕ Θράκης που πρότεινε την ένταξη της αναπαλαίωσης στα προγράμματα «ΔΙΑΤΗΡΩ» και «ΑΝΑΚΑΙΝΙΖΩ», τα οποία αποσκοπούν ακριβώς στην διάσωση και επανάχρηση εγκαταλειμμένων κτηρίων και σύμφωνα με το ΥΠΕΝ έχουν δρομολογηθεί.
Για ένα κτήριο με τέτοια ιστορική σημασία στο κέντρο της πόλης της Κομοτηνήςείναι αδιανόητο το μέγεθος της αδιαφορίας που έχει επιδείξει η σημερινή Κυβέρνηση, με το Υπουργείο Δικαιοσύνης να ανακαλύπτει μόλις πρόσφατα πως διέθετε μόνο την χρήση του κτηρίου για την στέγαση προ δεκαετιών των δικαστικών υπηρεσιών και να παραπέμπει ουσιαστικά στο Υπουργείο Οικονομικών στο όποιο και ανήκει η ιδιοκτησία του. Ενώ ο Υπουργός Δικαιοσύνης παραδέχτηκε ότι προκειμένου να δρομολογηθεί η επιστροφή του κτηρίου στο Υπουργείο Οικονομικών απαιτούνται μια σειρά από ενέργειες και διοικητικές πράξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, που εξακολουθούν έως και σήμερα να εκκρεμούν.
Ενώ η μόνη χρηματοδότηση για επισκευή της υπό κατάρρευσηςστέγης προήλθε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που μέσω του ΤΑΧΔΙΚ εκταμίευσε το 2018 το ποσό 20.500 στο περιφερειακό ταμείο, που δυστυχώς δεν αξιοποιήθηκαν.
Επειδή το παλαιό Δικαστικό Μέγαρο Κομοτηνής είναι κτήριο συνδεδεμένο με την νεότερη ιστορία και την πολιτιστική ταυτότητα της πόλης.
Επειδή όσο το κτήριο παραμένει σε εγκατάλειψη κινδυνεύει να καταρρεύσει γεγονός που προσβάλει την ιστορία του τόπου
Επειδή η ολιγωρία της Κυβέρνησης για την διάσωση, την ανάδειξη και προβολή του κτηρίου είναι αδικαιολόγητη.
Επειδή είναι εκφρασμένη η βούληση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των φορέων και των κατοίκων της περιοχής για την αναπαλαίωση και αξιοποίηση του κτηρίου.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η αποκατάσταση και η περαιτέρω αξιοποίηση του παλαιού Δικαστικού Μεγάρου της Κομοτηνής;».