Την «εργαλειοποίηση» της μουσουλμανικής μειονότητας στην Θράκη επιχείρησε για μία ακόμη φορά ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, από το βήμα του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας.
Παραβλέποντας τα όσα ορίζει ρητά η Συνθήκη της Λωζάνης, και ανασύροντας από το παρελθόν το ρόλο του προστάτη των απανταχού μουσουλμάνων, ο Ερντογάν κατηγόρησε την Ελλάδα με ψευδείς και ανυπόστατους ισχυρισμούς για «παράνομες πρακτικές» κατά της «τουρκικής» μειονότητας στην Θράκη, καλώντας μάλιστα τον ισλαμικό κόσμο σε δράση.
«Οι θρησκευτικοί ηγέτες των αδελφών μας στην Ελλάδα δεν αναγνωρίζονται. Κατάσχονται οι περιουσίες των βακουφιών τους. Δεν επιτρέπεται να μάθουν τη μητρική τους γλώσσα. Οι ταυτότητες τους αρνούνται. Ο ισλαμικός κόσμος δεν πρέπει πλέον να είναι θεατής στις διώξεις των αδελφών μας στην Ελλάδα», δήλωσε προκλητικά ο Τούρκος πρόεδρος, από το βήμα του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας.
Στυλιανίδης: «Ψευδή τα όσα ειπώθηκαν από τον Ερντογάν»
Τα παραπάνω προκάλεσαν την παρέμβαση του Βουλευτή Ροδόπης Ευριπίδη Στυλιανίδη στην Ολομέλεια της Βουλής, προς αποκατάσταση της αλήθειας για τη Θράκη.
Αναλυτικά, ο Βουλευτής Ροδόπης δήλωσε:
«Νιώθω την υποχρέωση να κάνω αυτή την παρέμβαση ως ένας Βουλευτής της Ροδόπης που ψηφίζεται και από χριστιανούς και από μουσουλμάνους συμπολίτες του και να αποκαταστήσω την αλήθεια.
Θυμίζω στον πρόεδρο της γείτονος Τουρκίας ότι το 2008 η κυβέρνηση της ΝΔ χάρισε τα χρέη των βακουφίων, τα οποία σε αξία ήταν τριπλάσια από την ακίνητη περιουσία τους. Επίσης, αυτή τη στιγμή λειτουργούν στη Θράκη 284 τεμένη. Δεν ξέρω πόσες είναι οι εκκλησίες που λειτουργούν στην Τουρκία.
431 θρησκευτικοί λειτουργοί και 30 θεολόγοι και με νόμο που ψηφίσαμε μαζί με την κ. Μπακογιάννη, διορίζονται πλέον πάρα πολλοί εκπαιδευτικοί, ιεροδιδάσκαλοι από τη μειονότητα για να προστατευτούν από το μαύρο χρήμα που στο παρελθόν διακινούνταν στην περιοχή.
Με απόφαση μας, διδάχθηκαν πιλοτικά τα τουρκικά, η μητρική γλώσσα δηλαδή ενός τμήματος της μειονότητας, και στα ελληνικά δημόσια σχολεία, όπως αυτονόητα διδάσκονται και στα μειονοτικά σχολεία βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης. Επίσης, λειτουργεί ελεύθερα μέσα σε ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο ο νόμιμος Μουφτής, ο οποίος είναι δημόσια Αρχή με διοικητικές και δικαιοδοτικές αρμοδιότητες.
Αυτό που δεν δέχεται στη Θράκη η Ελλάδα είναι να επιδιώκεται η δημιουργία αιρετών πολιτικοθρησκευτικών ηγετών, που δεν προσιδιάζουν στο ευρωπαϊκό δημοκρατικό πλαίσιο. Έχουμε χτίσει με επιτυχία μια ανοιχτή δημοκρατική κοινωνία στη Θράκη, για την οποία είμαστε περήφανοι. Αποτελεί δε πρότυπο δημιουργίας, όχι μόνο για την ανατολή αλλά και για τη δύση και διαπίστωσε ο ίδιος ο Ερντογάν, όταν ως πρωθυπουργός επισκέφτηκε το 2004 την περιοχή και πολύ αργότερα ξανά και διαπίστωσε ρητά απευθυνόμενους στους συνεργάτες του ότι οι λόγοι για τους οποίους πήγε φυλακή είναι βιωματικές ελευθερίες στη Θράκη.
Επομένως αυτό που ειπώθηκε από τον ίδιο περί ζητημάτων ελευθεριών και δικαιωμάτων είναι ψευδές ή λάθος τον ενημερώνουν».