Σε αναδίπλωση υποχρεώθηκε η Δημοτική Αρχή Γκαράνη κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κομοτηνής τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, όποτε και συζητήθηκε το θέμα του καθορισμού τελών κοινόχρηστων χώρων.
Θυμίζουμε ότι πρόσφατα η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε κατά πλειοψηφία την αύξηση κατά 40% των τελών κοινόχρηστων χώρων για τους επαγγελματίες εστίασης, προκαλώντας την αντίδραση τόσο της αντιπολίτευσης όσο και επαγγελματιών του χώρου.
Το θέμα επρόκειτο να συζητηθεί στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου, όμως εξαιτίας των παραπάνω αντιδράσεων αναβλήθηκε για χθες, όποτε και η δημοτική Αρχή εμφανίστηκε με νέα βελτιωμένη πρόταση, που υποβλήθηκε από τον Δήμαρχο Κομοτηνής Γιάννη Γκαράνη.
Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος Κομοτηνής πρότεινε να μειωθούν τα τέλη κοινόχρηστων χώρων κατά 50% μόνο για τους επαγγελματίες που δεν μπόρεσαν να αναπτύξουν επιπλέον τραπεζοκαθίσματα την περίοδο των περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού, ενώ για τους υπόλοιπους πρότεινε να γίνει δεκτή η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής που προέβλεπε αύξηση κατά 40%.
Μάλιστα, ο Δήμαρχος Κομοτηνής έφτασε στο σημείο να κάνει λόγο για ανισονομία εις βάρος των πρώτων, η οποία -όπως είπε- θα πρέπει να αποκατασταθεί, αποφεύγοντας ωστόσο να διευκρινίσει ποιος ήταν αυτός που προκάλεσε εξαρχής αυτή την ανισονομία, αν όχι η δική του διοίκηση.
Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε και το γεγονός ότι ο Δήμαρχος προκειμένου να αιτιολογήσει την πρόταση για αύξηση κατά 40% στους υπόλοιπους επικαλέστηκε αύξηση του τζίρου στην εστίαση κατά 55%, η οποία όμως ισχύει σε πανελλαδικό επίπεδο και δεν αντικατοπτρίζει την εικόνα των καταστημάτων εστίασης της Κομοτηνής.
Αξιοσημείωτο, επίσης, το ότι ο Δήμαρχος στο τέλος της συζήτησης μπήκε σε λογική παζαριού ύστερα από την πρόταση του Αντώνη Γραβάνη να μειωθούν τα τέλη και για τη δεύτερη ομάδα επαγγελματιών κατά 20%. «Ας το κάνουμε 10%», είπε ο Δήμαρχος, δείγμα της έλλειψης σοβαρού σχεδιασμού που διακατέχει τη διοίκηση του.
Τελικά, πέρασε η πρόταση του Αντώνη Γραβάνη, με το δημοτικό συμβούλιο να ψηφίζει τη μείωση στα τέλη κοινόχρηστων χώρων κατά 50% για τους επαγγελματίες εστίασης που δεν ανέπτυξαν επιπλέον τραπεζοκαθίσματα και κατά 20% για τους υπόλοιπους.
Ακολουθούν οι τοποθετήσεις:
Αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημήτρης Πολιτειάδης:
«Μέχρι το 2018 βλέποντας την οικονομική κρίση στην αγορά, μειώσαμε τα τέλη κοινοχρήστων χώρων κατά 35%. Το 2021 αποφασίσαμε λόγω κορωνοϊού μία επιπλέον μείωση κατά 40% και το 2022 είπαμε ότι ναι μεν ο κορωνοϊός δεν μας ταλαιπωρεί όπως πρώτα αλλά είπαμε μόνοι μας για ακόμη ένα χρόνο να κάνουμε αυτή τη μείωση του 40%. Έτσι, λογικό είναι ότι αυτή η μείωση θα ισχύει μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2022 και ως εκ τούτου από το 2023 η χρέωση θα έρθει σε προ κορωνοϊού εποχή. Πολύ σωστά λοιπόν η Οικονομική Υπηρεσία εισηγήθηκε στην Οικονομική Επιτροπή και αποφάσισε ότι δεν υπάρχει καμία αναπροσαρμογή, πάντα με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Γενικά, εξέλειπαν οι λόγοι για τους οποίους είχε επιβληθεί αυτή η μείωση. Το ενδιαφέρον μας για την αγορά το έχουμε δείξει πολλές φορές, στηρίζουμε την αγορά. Πάντα είμαστε στην αγορά. Από την άλλη όμως πλευρά, πρέπει να βλέπουμε το γενικό σύνολο. Υπάρχει ενεργειακή κρίση και ως εκ τούτου, πιστεύω ότι και θα πρέπει να διαχειριζόμαστε σωστά το δημόσιο χρήμα αλλά και να είμαστε σωστοί απέναντι σε όλες τις ομάδες. Γι’ αυτό λοιπόν είπαμε ότι αυτή η μείωση δεν πρέπει να υπάρχει. Μη νομίζετε ότι ο Δήμος βγάζει λεφτά. Έχουμε εισπράξει μέχρι στιγμής το 2022 53.000 ευρώ. Δεν είναι ένα ποσό που μας επηρεάζει την όλη πορεία στα έσοδα. Σε όλα τα δημοτικά τέλη δεν υπάρχει καμία αύξηση».
Πρόεδρος Σωματείου Καφεποτοπωλών Σπύρος Θυμικιώτης:
«Ποιος ο λόγος τη δεδομένη στιγμή, με ενεργειακή κρίση και με τα μαγαζιά άδεια, καλούμαστε να γυρίσουμε σε τιμές προ 3-4 χρόνια; Είναι μικρό το ποσό για τον Δήμο αλλά είναι μεγάλο για εμάς. Καλό θα ήταν πρώτα να καλέσετε πρώτα τα σωματεία όπως γίνεται σε άλλες πόλεις. Τα προηγούμενα χρόνια στην Καβάλα δεν πλήρωναν καθόλου τέλη και τώρα τους καλούν να συζητήσουν πρώτα και μετά να αποφασίσουν τι θα κάνουν. Για εμάς δεν είναι αστείο το ποσό. Επιθυμούμε να παραμείνουμε στα ίδια. Αυτή είναι η προσωπική μας εκτίμηση και αυτό θέλουμε να γίνει».
Δημοτικός Σύμβουλος «Σύμπραξη Προοπτικής», Ανέστης Βαφειάδης:
«Από το 2022 υπάρχει αύξηση κατά 40% για το 2023. Από κει και πέρα όλα τα άλλα είναι δημιουργική λογιστική. Το 2022 όλοι μας βλέπουμε τι γίνεται στην αγορά, πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα. Ο κ. Αντιδήμαρχος μίλησε για ένα ποσό 53.000 ευρώ στα 60 εκ. ευρώ προϋπολογισμό. Δηλαδή, για ένα ποσοστό 0,001%. Για τον Δήμο είναι αμελητέο αυτό το ποσό, αλλά για μια επιχείρηση που πληρώνει 500 ευρώ και θα πάει στα 800 ευρώ είναι μια επιβάρυνση. Είναι ένας μηνιαίος μισθός, η θέρμανση του. Δεν είναι να παράλογο αυτό που ζητάμε. Ζητάω από το σώμα να μην έχουμε καμία αύξηση και μακάρι του χρόνου να αλλάξουν τα δεδομένα και να συζητήσουμε εκ των προτέρων για να κάνουμε την αναπροσαρμογή».
Δημοτικός Σύμβουλος «Σύμπραξη Προοπτικής», Νίκος Παπακωνσταντίνου:
«Έχω μάθει όταν υπάρχει ένα πρόβλημα, να το βλέπω πρώτα και μετά να το λύνω. Θεωρώ ότι αυτή η πρόταση που έγινε, είδαμε ότι τα μαγαζιά ανθούν και αφού δεν υπάρχει κρίση ας προσθέσουμε το 40% επιβάρυνση των επιχειρήσεων. Είναι χειρότερη αυτή η περίοδος. Δεν είναι η κρίση του κορωνοϊού αλλά η οικονομική κρίση. Αν κάναμε λίγο οικονομία στο πετρέλαιο, μπορούμε να κάνουμε και την αντίστοιχη οικονομία στους επαγγελματίες για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Πρέπει να στεκόμαστε αρωγοί στους επαγγελματίες απ’ όποια πλευρά μπορούμε».
Δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης:
«Με βάση την ΕΛΣΤΑΤ και αυτά που βλέπουμε στην πόλη, οι τζίροι των καταστημάτων εστίασης έχουν αυξηθεί κατά 55% ανά την Ελλάδα. Τότε είχαμε πει ότι θα μειώσουμε κατά 40% τα τέλη, γιατί υπήρχαν οι περιορισμοί λόγω κορωνοϊού, αυξήθηκαν κατά 100% τα τραπεζοκαθίσματα, τα κρατήσαμε δύο χρόνια. Κάποια μαγαζιά που δεν μπόρεσαν να αυξήσουν τα τραπεζοκαθίσματα και έχασαν κόσμο. Και τώρα ερχόμαστε να έχουμε μια ανισότητα γι’ αυτούς που δεν έχουν βγάλει ένα κάθισμα παραπάνω. Όταν ο δημόσιος χώρος καταλαμβάνεται από τραπεζοκαθίσματα, θα πρέπει να υπάρχει κάποιο αντίτιμο για τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες. Βοηθάμε κάθε ομάδα ξεχωριστά. Βοηθήσαμε τους επαγγελματίες και φτάνουμε στο σημείο σήμερα που είναι καλύτερα τα πράγματα, να πάμε να βοηθήσουμε αυτούς που δεν μπόρεσαν να βγάλουν ένα κάθισμα. Να μειώσουμε τα τέλη σε αυτούς. Υπήρχε μια ανισότητα και εκεί εμείς ως δημοτικό συμβούλιο πρέπει να τους βοηθήσουμε. Για την επόμενη χρονιά προτείνω μείον 50% για τα μαγαζιά που δεν μπόρεσαν να βγάλουν τραπεζοκαθίσματα. Να μην κλείσουν αυτά τα μαγαζιά. Άρα, η πρόταση αυτή νομίζω ότι είναι σωστή. Οι άλλοι θα κρατήσουν το 100%, είναι προεκλογική χρονιά, δεν νομίζω να το πάρουν πίσω, και θα έχουν πάλι αυξημένους τζίρους».
Επικεφαλής «Σύμπραξης Προοπτικής», Αντώνης Γραβάνης:
«Καλό θα ήταν να μη χρησιμοποιούμε τόσο εύκολα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ επειδή τα είδαμε σε έναν υπολογιστή, αλλά να έχουμε μια βαθύτερη εικόνα. Αυτή είναι δυσκολότερη περίοδο από την περίοδο του κορωνοϊού. Για την αύξηση κατά 55%, υπάρχουν μέρη στην Ελλάδα παγκοσμίου φήμης καθώς και πόλεις και Δήμοι που έχουν κάνει ουσιαστική δουλειά στην προβολή και έχουν τουρίστες και επισκέπτες. Δυστυχώς, ο Δήμος Κομοτηνής και με μεγάλο μερίδιο ευθύνης δικό σας δεν έχει κάνει τίποτα από αυτά. Οπότε, να μη μιλάμε για αύξηση 55% στην εστίαση, απλά πιάνοντας όλη τη χώρα. Όταν το καλοκαίρι όλη η χώρα βούλιαζε από τουρίστες, η κατάσταση στην Κομοτηνή ήταν πολύ δύσκολη για τις επιχειρήσεις. Αν αυτή η πρόταση ερχόταν στην Οικονομική Επιτροπή, όπου κάνατε άλλη πρόταση. Ήρθατε εδώ και προσπαθήσατε να βάλετε τις επιχειρήσεις σε μία κόντρα. Εσείς σαν Δήμαρχος έρχεστε και δηλώνετε ότι οι επιχειρήσεις εστίασης δεν τηρούσαν τα μέτρα.
Κάνατε ένα διαχωρισμό στα μαγαζιά, έτσι ώστε από το διαίρει και βασίλευε να ευδοκιμήσει η πρόταση σας. Συμφωνώ, να υπάρχει μια μεγαλύτερη ελάφρυνση γι’ αυτούς που δεν έχουν αύξηση του χώρου. Επειδή όμως θεωρώ ότι εν μέσω κρίσης τα καταστήματα πρέπει να στηριχθούν και επειδή το ποσό των 53.000 ευρώ είναι σοβαρό, προτείνω στον προϋπολογισμό που θα γίνει να μην είναι τόσο μεγάλοι κάποιοι κωδικοί. Για παράδειγμα, ο κωδικός για προβολή έχει 170-180.000 ευρώ. Προτείνω στον αμέσως επόμενο προϋπολογισμό, αυτά τα 53.000 ευρώ να αφαιρεθούν από αυτόν τον κωδικό. Να πάει η προβολή στα 120.000 ευρώ. Δεν προβάλλεται η πόλη, η δημοτική Αρχή προβάλλεται.
Επειδή θεωρούμε ότι η αναπροσαρμογή πρέπει να είναι ίδια στο σύνολο της, προτείνουμε η μείωση των τελών να είναι στο 50% για αυτούς που δεν έβγαλαν τραπεζοκαθίσματα και από κει και πέρα, στους υπόλοιπους να μειωθεί κατά 20%».