Η προπαγάνδα στην Τουρκία έχει περάσει πλέον σε άλλο επίπεδο. Στο «στόχαστρο» αυτή τη φορά έχει βρεθεί η ταινία «Σμύρνη μου Αγαπημένη», με τα ΜΜΕ να αναφέρουν ότι «Ο Έλληνας “εισβολέας” επιχειρεί να παρουσιάσει τα γεγονότα ως γενοκτονία».
Με πρωτοσέλιδο τίτλο «Παγκόσμιο φίλμ του εισβολέα – Ελληνική προπαγάνδα σε 700 κινηματογράφους των ΗΠΑ» η εφημερίδα, κατηγορεί προκλητικά την Ελλάδα πως «στα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Σμύρνης» η χώρα μας «θα προπαγανδίσει» τα ιστορικά γεγονότα κατά της Τουρκίας, με την προβολή της ταινίας στις 8 Δεκεμβρίου σε 700 κινηματογράφους των ΗΠΑ.
Το πρωτοσέλιδο της τουρκικής εφημερίδας Hurryiet λοιπόν αναφέρεται στην ταινία «Σμύρνη μου Αγαπημένη», σημειώνοντας ότι «δείχνει εντελώς διαφορετική ιστορική πραγματικότητα». «Η ταινία των Ελλήνων θα προβληθεί σε 700 κινηματογράφους των ΗΠΑ όπως και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», τονίζεται στο πλέον φιλοκυβερνητικό έντυπο της Τουρκίας.
«Η Ταινία «Smyrna» (Σμύρνη μου αγαπημένη), κατηγορεί την Τουρκία ότι διέπραξε γενοκτονία κατά των Ελλήνων και των Αρμενίων στη Σμύρνη κατά τη διάρκεια του πολέμου και της ελληνικής κατοχής, ενώ παρουσιάζεται ως παραγωγή με τον υψηλότερο προϋπολογισμό στην Ελλάδα», αναφέρεται στο δημοσίευμα, φανερά ενοχλημένο για το γεγονός πως η ελληνική υπερπαραγωγή υψηλών προδιαγραφών -με διεθνές καστ- θα προβληθεί στην Αμερική.
Στο ίδιο ύφος η Hyrriyet συνεχίζει: «Η ταινία, που γυρίστηκε με αφορμή τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Ανατολίας από την ελληνική κατοχή -την οποία οι Έλληνες αποκαλούν «Μικρασιατική Καταστροφή»- θα κάνει πρεμιέρα για πρώτη φορά στις 29 Νοεμβρίου στο Metropolitan Museum of Art. Νέα Υόρκη υπό την αιγίδα της Μόνιμης Αποστολής της Ελλάδας στον ΟΗΕ. Η ταινία θα προβληθεί επίσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες στις 11 Ιανουαρίου 2023» γράφει, επισημαίνοντας:
«Γυρισμένη σε Αθήνα, Λέσβο και Χίο, η ταινία απεικονίζει την απελευθέρωση της Σμύρνης από την ελληνική κατοχή από ελληνικής πλευράς, γεγονός που δυσφημεί την Τουρκία. Στην ταινία, η οικογένεια Μπαλταζή μιλάει επίσης εναντίον του Κεμάλ Ατατούρκ».
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στην ταινία πρωταγωνιστεί και ο Τούρκος ηθοποιός Μπουράκ Χακί, ο οποίος φυσικά δεν «ξέφυγε» από το «στόχαστρο» της Hurryiet. H εφημερίδα τον κατηγορεί για την συμμετοχή του στην ελληνική παραγωγή, ενώ στο πρωτοσέλιδο παρουσιάζονται και άλλοι ηθοποιοί με ελληνικές σημαίες.
Η ταινία «Σμύρνη μου Αγαπημένη», σε σενάριο Μιμής Ντενίση και Martin Sherman και σκηνοθεσία του Γρηγόρη Καραντινάκη, πρόκειται για μία υπερπαραγωγή υψηλών προδιαγραφών με διεθνές καστ, η οποία κατάφερε να αποσπάσει πέντε βραβεία από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου. Αγαπήθηκε από το κοινό για την αυθεντική της ατμόσφαιρα και τη σπαρακτική αναπαράσταση της πυρπόλησης αυτή της αξεπέραστης κοιτίδας του πολιτισμού της Ιωνίας.