Στη Βουλή συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρη Χαρίτου για την ανάγκη προστασίας της πρώτης κατοικίας των παλιννοστούντων ομογενών της Θράκης από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς και την ανάγκη η κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθετική πρωτοβουλία για ενιαία ρύθμιση των στεγαστικών τους δανείων. Εκ μέρους της κυβέρνησης απάντησε στον βουλευτή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Ο βουλευτής απευθυνόμενος στον αν. υπουργό τόνισε: «Είναι γνωστό ότι τα στεγαστικά δάνεια που χορηγήθηκαν πριν σχεδόν τρεις δεκαετίες στους παλιννοστούντες ομογενείς, δόθηκαν πρωτίστως με κοινωνικά και δημογραφικά κριτήρια και δευτερεύοντος με τραπεζικά. Γι’ αυτό και χορηγήθηκαν με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.
Η πραγματική αδυναμία στην οποία βρέθηκε η μεγάλη πλειοψηφία τους να τα αποπληρώσει, άνεργοι, πολυμελείς οικογένειες και υπερήλικες, μέσα στην κρίση, δεν μπορεί να δικαιολογήσει την επιθετικότητα, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, για να μην πω το έγκλημα που συντελείται σε βάρος τους από ένα τραπεζικό σύστημα που ήδη έχει εισπράξει μεγάλο μέρος αυτών των δανείων. Ούτε βέβαια να συγκαλύψει τις δικές σας ευθύνες στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
Όσες κατά καιρούς δεσμεύσεις αναλάβατε ή αθετηθήκαν ή δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα. Θα τα εξετάσουμε κατά προτεραιότητα από όλα τα κόκκινα δάνεια έλεγε από τη Κομοτηνή ο υπουργός Οικονομικών. Τι ακριβώς έχετε κάνει; Τίποτα! Όλα στο έλεος των τραπεζών! Θα παρέμβουμε έλεγε για να ανασταλούν οι επιθετικές ενέργειες των τραπεζών!
Σε ποιους τα έλεγε; Ποιους κορόιδευε; Όταν έχουν γίνει αφόρητες οι πιέσεις των τραπεζών απέναντι στους δανειολήπτες. Όταν από τις απειλές αρχικά για έκδοση διαταγών πληρωμής, σήμερα προχωρούν στη μαζική αποστολή διαταγών πληρωμής προς εκτέλεση κε υπουργέ! Τι δεν καταλαβαίνετε, ότι ετοιμάζονται να ξεσπιτώσουν τους δανειολήπτες ομογενείς για πρώτη μάλιστα κατοικία!
Οι ρυθμίσεις κε υπουργέ που διαρκώς επικαλείστε, του άρθρου 293 στο Ν.4738 του 2020 για τα χρέη που έχουν μεταβιβαστεί από τις τράπεζες στις ΔΟΥ, εκ του αποτελέσματος από το πόσοι δανειολήπτες έχουν ενταχτεί σε αυτές, φαίνεται ότι οι ρυθμίσεις αυτές δεν αντιστοιχούν στο οικονομικό προφίλ των ομογενών, στην εποχή της ακρίβειας και της φτώχειας που βιώνουν. Αλλά ακόμη και αυτές οι ρυθμίσεις σας καταστρατηγήθηκαν, δεν εφαρμόζονται από τη φορολογική διοίκηση στη Θράκη και σήμερα πλέον έχουν καταστεί ανενεργές λόγω των ασφυκτικών προθεσμιών που είχαν για ένταξη σε αυτές.
Ο κόμπος έχει φτάσει και έχει ξεπεράσει το χτένι. Χθες στο έκτακτο συνέδριο, στη Θεσσαλονίκη, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παλιννοστούντων Ομογενών για τα στεγαστικά δάνεια, ξεχείλιζε η πικρία και η αγανάκτηση».
Ο βουλευτής έθεσε τα ερωτήματα στον αν. υπουργό Οικονομικών:
Τι μέτρα σκέφτεστε να πάρετε για να προστατεύσετε τους ανθρώπους αυτούς από τον άμεσο κίνδυνο να χάσουν τα σπίτια τους; Μιλάμε για πρώτη κατοικία.
Θα προχωρήσετε σε ρυθμίσεις προς τις τράπεζες αλλά και προς το δημόσιο για ρύθμιση των χρεών που μεταβιβάστηκαν; Ρυθμίσεις προφανώς με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Αλλά με απομείωση όλων των χρεών που συσσωρευτήκαν από τις προσαυξήσεις, τους συνεχείς ανατοκισμούς του κεφαλαίου από τις τράπεζες και βέβαια με διακανονισμό μεγάλης διαρκείας αποπληρωμής που θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες επιβίωσης των δανειοληπτών και των οικογενειών τους. Ιδιαίτερα για τα χρέη που μεταβιβάστηκαν στο δημόσιο θα προχωρήσετε, εκτός της απομείωσης των προσαυξήσεων, σε μακροχρόνιες ρυθμίσεις πλέον των 120 δόσεων;
Θέλουμε μια δίκαιη ρύθμιση, μια βιώσιμη λύση ήταν και το κεντρικό σύνθημα χθες στο συνέδριο των ομογενών δανειοληπτών».
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών στην απάντησή του ενώ παραδέχθηκε το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα που υπάρχει με τα δάνεια των παλιννοστούντων ομογενών, επανέλαβε ρυθμίσεις της κυβέρνησης της ΝΔ που ήδη δοκιμάστηκαν και απέτυχαν, όπως η ρύθμιση των 120 δόσεων μέσω των ΔΟΥ. Μάλιστα ο αν. υπουργός ενώ ρωτήθηκε από τον βουλευτή Ροδόπης, απέφυγε να δώσει στοιχεία σχετικά με το πόσοι παλιννοστούντες δανειολήπτες έχουν υπαχθεί σε αυτές τις ρυθμίσεις επιβεβαιώνοντας την αποτυχία τους. Επιπλέον στην απάντησή του ο κος Σκυλακάκης αναφέρθηκε αόριστα στη δυνατότητα ρύθμισης των δανείων αυτών με εξωδικαστικό συμβιβασμό, όπου δεν απαιτείται η συναίνεση της τράπεζας. Με τον βουλευτή να του επισημαίνει ότι δεν μπορεί να ισχύσει κάτι τέτοιο, γιατί για την ένταξη στον εξώδικο προϋπόθεση είναι ο δανειολήπτης να έχει τουλάχιστον δυο δάνεια σε εκκρεμότητα. Όμως η πλειοψηφία των ευάλωτων αυτών των δανειοληπτών έχει μόνο ένα δάνειο, το στεγαστικό δάνειο.
Ο βουλευτής κος Χαρίτου στη δευτερολογία του τόνισε με έμφαση: «Κε υπουργέ σας άκουσα με προσοχή, αλλά δεν απαντήσατε στο κύριο ερώτημα που σας έθεσα για το τι θα γίνει τελικά με τα σπίτια των δανειοληπτών για τα οποία προχωράει από τις τράπεζες η διαδικασία εκποίησης. Ούτε οι ίδιοι δε θα καταλάβουν μέσω των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ότι θα βρεθούν στο δρόμο. Λυπάμαι γιατί δεν είπατε ούτε λέξη, ενώ ανακυκλώσατε ρυθμίσεις που δοκιμάστηκαν και απέτυχαν. Πόσοι έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση του 2020; Στη Θράκη η φορολογική διοίκηση δεν εφαρμόζει τη ρύθμιση των 120 δόσεων. Εσείς συνεχίζετε να ισχυρίζεστε ότι αυτή η ρύθμιση παράγει αποτελέσματα για να μπορέσουν να διευκολυνθούν οι δανειολήπτες;
Μιλήσατε αόριστα για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, τον Πτωχευτικό Νόμο, ο οποίος όμως δεν ισχύει για την πλειοψηφία αυτών των δανειοληπτών αφού προϋποθέτει να έχεις τουλάχιστον δύο δάνεια για ρύθμιση. Όμως η πλειοψηφία αυτών των δανειοληπτών έχει ένα στεγαστικό δάνειο. Αυτό σημαίνει ότι είναι δώρο άδωρο.
Αποφεύγετε να αναλάβετε τις ευθύνες σας κάνοντας αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση. Μεταθέτοντας τις ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση κάνετε ένα πολύ μεγάλο λάθος. Στα τέσσερα χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρξε ούτε μια έκδοση, ούτε καμία αποστολή διαταγών πληρωμής. Στις μέρες σας οι τράπεζες προχωρούν στην έκδοση διαταγών πληρωμής γιατί ενθαρρύνονται από τις εμμονές της κυβέρνησης σας να εντάσσει και να αξιολογεί τα δάνεια αυτά όχι με κοινωνικά αλλά τραπεζοκεντρικά κριτήρια.
Σε άλλες περιπτώσεις είστε γαλαντόμοι, όπως στα 19 δις όπου με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου στις τράπεζες από το πρόγραμμα Ηρακλής προχωρήσατε σε ευνοϊκές ρυθμίσεις για μεγαλοσχήμονες. Καταπίνετε την κάμηλον με τα 19 δις από τα οποία θα επωφεληθούν οι κάθε λογής Πάτσηδες και διυλίζετε τον κώνωπα για τα δάνεια των παλιννοστούντων δείχνοντας το πιο ανάλγητο πρόσωπο στους χιλιάδες ανθρώπους που ήρθαν στην πατρίδα και μεγάλο μέρος τους έχει εγκατασταθεί στη Θράκη, όπου θέλουν να ζήσουν μαζί με τα παιδιά τους».
Ο βουλευτής Ροδόπης κατέληξε λέγοντας «αν η κυβέρνηση σας δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε μία ρύθμιση αυτών των δανείων, την ευθύνη θα αναλάβει μία άλλη προοδευτική κυβέρνηση σε άλλες συνθήκες και όχι σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, οπότε θα έχει τη δυνατότητα και την πολιτική δύναμη να δώσει λύση με βάση το δημόσιο συμφέρον και τις κοινωνικές ανάγκες».