Κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους να παραβρεθούν στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου στις 16:00 στην παλιά Νομική, απευθύνει η ΑΔΕΔΥ Ροδόπης.
Στο κάλεσμα, που υπογράφου ο πρόεδρος Γιώργος Τριανταφυλλόπουλος και ο γραμματέας Γιώργος Καρυδόπουλος, αναφέρει:
«49 χρόνια μετά από την ηρωική εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο, το 1973, ενάντια στη Αμερικανοκίνητη Χούντα των συνταγματαρχών, που κατέλυσε την Δημοκρατία με το βάναυσο πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, τα ζητούμενα εκείνης της εποχής που συμπυκνώνονται στα συνθήματα «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» και «Λαϊκή Κυριαρχία-Εθνική Ανεξαρτησία» αμφισβητούνται σήμερα ολοένα και περισσότερο.
Μια χούντα που κατέπνιξε τη Δημοκρατία και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, φυλακίζοντας, βασανίζοντας, εξορίζοντας, αλλά και δολοφονώντας δημοκρατικούς πολίτες που όρθωσαν το ανάστημά τους και αντιστάθηκαν σθεναρά στη φασιστική απριλιανή δικτατορία. Το σθένος των χιλιάδων εργαζομένων, νέων, γυναικών που δεν λύγισαν παρά τα βασανιστήρια των ΕΑΤ-ΕΣΑ στα μπουντρούμια των φυλακών και τις εξορίες, παραμένουν οδηγός και έμπνευση για τους δικούς μας αγώνες.
Με τις πολιτικές της σημερινής Κυβέρνησης της ΝΔ, σε συνέχεια βέβαια των πολιτικών όλων των προηγούμενων Κυβερνήσεων, που επιφυλάσσουν σκληρή λιτότητα για το Λαό ενώ για τους κολλητούς και τους επιχειρηματικούς ομίλους των ολιγαρχών μοίρασμα δισεκατομμυρίων, η πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού ζει πλέον μια τεράστια φτώχεια και ακρίβεια, λαϊκές οικογένειες δεν ξέρουν αν θα κρυώσουν ή θα πεινάσουν το χειμώνα που έρχεται. Καθόλου δεν απέχει το σύνθημα της εξέγερσης του 1973 για «ΨΩΜΙ» από το σύνθημα της πρόσφατης μεγάλης απεργίας της 9ης Νοεμβρίου «Δε θα πεινάσουμε για τα κέρδη τους».
Η δημόσια δωρεάν εκπαίδευση δέχεται την άγρια επίθεση των επιχειρηματικών συμφερόντων και απαξιώνεται μέσω διαδοχικών νομοθετημάτων της Κεραμέως. Αναγνώριση πτυχίων κολλεγίων, κατάργηση δωρεάν μεταπτυχιακών, γιγάντωση της ελαστικής εργασίας σε όλες τις βαθμίδες, αξιολόγηση ως εργαλείο στοχοποίησης του κάθε εργαζόμενου, αυταρχισμός, γραφειοκρατεία, νέα αναλυτικά προγράμματα: όλα συγκλίνουν στην μετατροπή της δημόσιας εκπαίδευσης στην εκπαίδευση της αγοράς, με υποταγμένους/ες εκπαιδευτικούς και σπουδές που θα προσφέρουν πλήθος θραυσμάτων δεξιοτήτων αλλά καμιά ικανότητα σφαιρικής θεώρησης του κόσμου.
Οικογένειες, μαθητές/τριες, φοιτητές/τρίες θεωρούνται πελάτες που μαζεύουν με δικό τους κόστος βεβαιώσεις «αξιοσύνης» για να διαγκωνιστούν στο μέλλον για μια θέση εργασίας με λιγότερα δικαιώματα. Καθόλου δε διαφέρει το σύνθημα «Παιδεία» του Νοέμβρη του 1973 από το σημερινό σύνθημα των απεργών εκπαιδευτικών «Μόνιμη εργασία, δημόσιο σχολείο – μόρφωση δουλειά για όλο το λαό».
Ενώ τυπικά έστω ζούμε σε καθεστώς δημοκρατίας, πολύ αυτό απέχει από την πραγματική σημασία της έννοιας Δημοκρατία. Κάθε κινητοποίηση και απεργία σύρεται στα δικαστήρια και κρίνεται παράνομη, οι αγωνιστές/τρίες υπόκεινται στη βαναυσότητα και τη βία των σιδερόφρακτων μονάδων καταστολής. Οι νόμοι Χατζηδάκη και Χρυσοχοίδη επιχειρούν να βάλουν ξανά στο γύψο τη δημοκρατική συλλογική λειτουργία των σωματείων, ενώ την ίδια ώρα ξεχειλίζει ο βούρκος των παρακολουθήσεων χιλιάδων πολιτών (πάνω από 15 χιλιάδες μόνο μέσα στο έτος που διανύουμε!). Η ελευθερία είναι φυλακισμένη, και το σύνθημα για «Ελευθερία» επίκαιρο.
Σε διεθνές επίπεδο έχουμε ένα νέο γύρο πολεμικών αντιπαραθέσεων που ξεδιπλώνεται σε Ουκρανία και Υεμένη, στη Μέση Ανατολή και την κεντρική Αφρική τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και οι απανταχού εκμεταλλευτές, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και η Ρωσία, ξαναχαράζουν τα σύνορα και ξαναμοιράζουν πόρους και σφαίρες επιρροής με μελάνι το αίμα των λαών.
Ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση εμπλέκει τη χώρα ενεργά σε αυτούς τους ανταγωνισμούς, με τη χρήση στρατιωτικών βάσεων από ξένα στρατεύματα, αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού άμυνας (της χώρας) στο πλαίσιο εμπλοκής της στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, διευκολύνσεις κ.λπ., καθιστώντας τον λαό στόχο σε περίπτωση αντιποίνων. Να καταργηθεί η ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις βάσεις. Να κλείσουν όλες οι βάσεις.
Για όλα αυτά τιμούμε σήμερα τον αντιδικτατορικό αγώνα, που κορυφώθηκε με την εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου που αψηφώντας τη βία και την καταστολή της χούντας όρθωσαν το ανάστημα τους και όλοι ενωμένοι αγωνίστηκαν για έναν καλύτερο κόσμο!
Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο Τομέα παλεύουμε για την Ειρήνη τη Δημοκρατία, το Ψωμί, την Παιδεία και την Ελευθερία των Λαών και όχι για τα κέρδη του κάθε είδους ολιγαρχών.
Το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Ροδόπης καλεί όλους τους εργαζόμενους στη συγκέντρωση που θα γίνει στην Παλιά Νομική στις 17 Νοέμβρη 2022 και ώρα 4:00μ.μ., καθώς και στο συλλαλητήριο που θα ακολουθήσει για να διεκδικήσουμε ξανά τη ζωή και την αξιοπρέπειά μας!
ΟΛΟΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ, ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΙΚΗ ΕΥΗΜΕΡΙΑ».