Στην κακή εκτίμηση της κατάστασης, στην έλλειψη εναέριων μέσων λόγω λήξης αντιπυρικής περιόδου και στο δύσκολο ανάγλυφο της περιοχής, αποδίδεται η διατήρηση επί 20 και πλέον μέρες και επέκταση της φωτιάς στο Παπίκιο Όρος, σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα ειπώθηκαν στο περιφερειακό συμβούλιο την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου.
Το θέμα ήρθε προς συζήτηση ύστερα από αίτημα τριών παρατάξεων της αντιπολίτευσης και ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος, σε μια αποστροφή του λόγου του δήλωσε χαρακτηριστικά πως «ναι υπήρξε καθυστέρηση (σ.σ. στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς) αλλά δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά».
«Ο διοικητής της Πυροσβεστικής ΑΜΘ μας είπε ότι είναι η δυσκολότερη φωτιά που αντιμετώπισε στην καριέρα του», τόνισε αρχικά ο Χρήστος Μέτιος, για να προσθέσει ότι «αρχικά η φωτιά ήταν μέσα στη χαράδρα, καιγόταν φύλλα. Η εκτίμηση –υποθέτω- ήταν ότι θα σβήσει μέσα στη χαράδρα. Περίπου στο τέλος της εβδομάδας λόγω του αέρα βγήκε από τη χαράδρα και επεκτάθηκε. Είχε λήξει η αντιπυρική περίοδος, δεν υπήρχαν οι εποχικοί πυροσβέστες και τα εναέρια μέσα. Έγινε μια κινητοποίηση προκειμένου να έρθουν και άλλα πεζοπόρα τμήματα, υπήρξε μια καθυστέρηση εκεί αλλά δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Από την πρώτη μέρα για να φτάσουν πεζοπόρα τμήματα έπρεπε να περπατούν 4 ώρες, δεν υπήρχαν δασικοί δρόμοι. Όταν ήρθε ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας έγινε μια σύσκεψη. Ήταν μαζί του και ο κ. Λάμπρης, ένας από τους καλύτερους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής. Πέταξε με το ελικόπτερο και χάραξε σε μία γραμμή που πρέπει να επιχειρήσουν τα πεζοπόρα. Μέχρι τελευταία στιγμή ήταν μια δύσκολη στιγμή, επιχειρούσαν 2-3 καναντέρ και πάνω από 140 πυροσβέστες».
Τσαλικίδης: «Η Περιφέρεια δεν σβήνει φωτιά, εμείς συνεπικουρούμε όπου μας ζητηθεί»
«Η Περιφέρεια δεν σβήνει φωτιές, οι πυροσβέστες μπαίνουν μπροστά και κάνουν επιχειρησιακό σχέδιο, εμείς συνεπικουρούμε, συμπαραστεκόμαστε, υποστηρίζουμε όπου μας ζητηθεί», είπε ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, ο οποίος αποκάλυψε ότι κατά τη δεύτερη εβδομάδα της πυρκαγιάς, ξέσπασε και δεύτερη εστία σε διαφορετικό σημείο.
«Θα διερευνηθούν τα αίτια. Δεν υπήρξε εφησυχασμός. Υπήρξε μια σωστή διαχείριση από την Πυροσβεστική, όμως υπήρξε και μια δεύτερη εστία που οδήγησε στο μεγάλο μέγεθος της φωτιάς. Ήταν μια από τις δυσκολότερες σε κλίμακα και σε περιοχή φωτιά. Ζητήθηκε η συνδρομή του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας. Δεν μπορούσαν τα εναέρια μέσα να κάνουν ιδιαίτερη δουλειά λόγω του ανάγλυφου της περιοχής, με αποτέλεσμα να αναζωπυρώνεται στα χαμηλότερα σημεία, οπότε συντηρούνταν με κάποιο τρόπο μέσω της ρίψης. Οι πυροσβέστες έλεγαν, αφήστε τη φωτιά στο κάτω σημείο ώστε οι δρυς και οι οξιές να καούν και να ανέβει προς τα πάνω ώστε να κάνουμε επιχείρηση. Δύσκολη φωτιά, η Περιφέρεια ήταν εκεί και όπου μας ζητηθεί θα είμαστε εκεί», πρόσθεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης.
Ευθύνες στις δασικές υπηρεσίες, επίρριψε ο Κώστας Κατσιμίγας
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας» Κώστας Κατσιμίγας αναγνώρισε ότι ο ρόλος της Περιφέρειας είναι μόνο να συνδράμει σε ότι ζητηθεί από την Πυροσβεστική, επιρρίπτοντας ευθύνες στις δασικές υπηρεσίες.
«Δεν θέλω να επιρρίψω ευθύνες στην Περιφέρεια, ο ρόλος της είναι να συνδράμει τη Πυροσβεστική σε μέσα, μηχανήματα κλπ. Εκεί που θέλω να επιρρίψω είναι στις δασικές υπηρεσίες, που πεισματικά επιμένουν να μη κάνουν δασικούς δρόμους εκεί που υπάρχει ανάγκη. Αυτό πρέπει να το λέμε και να το ξαναλέμε. Υπάρχει διάσταση απόψεων γιατί οι δασολόγοι θέλουν λίγους δρόμους και θέλουν να είναι αδιέξοδα, γιατί θεωρούν ότι αν κάνουν εκτεταμένα δασικά δίκτυα κυκλοφορούν κυνηγοί, που είναι εν δυνάμει εμπρηστές.
Διαχρονικά, έχω κοντραριστεί με τις δασικές υπηρεσίες, είναι μια εμμονή τους αυτή. Τα πυροσβεστικά δεν μπορούσαν να επιχειρήσουν επειδή η πυρκαγιά ήταν σε μια χαράδρα και έριχναν νερό από τα 300 μέτρα, που όταν πέφτει νερό από τέτοιο ύψος είναι σαν ψιλή βροχούλα. Το καναντέρ για να είναι αποτελεσματικό πρέπει να κατεβεί στα 30 μέτρα, γι’ αυτό ουσιαστικά δεν είχαμε εναέρια, τα πυροσβεστικά δεν υπήρχαν για τους γνωστούς λόγους ενώ και οι πυροσβέστες δεν μπορούσαν να πάνε επειδή δεν υπήρχαν δασικοί δρόμοι. Μας ξέφυγε η ιστορία και μπήκε η φωτιά στη Βουλγαρία. Ήταν μια κατάσταση που δεν μας τίμησε καθόλου σαν χώρα. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι οι φωτιές αντιμετωπίζονται όταν υπάρχει πρόσβαση στη φωτιά και άρα, πρέπει να πείσουμε τα δασαρχεία να κάνουν δασικούς δρόμους και να συνδράμουμε και εμείς στη συντήρηση τους», δήλωσε ο κ. Κατσιμίγας.
Νωρίτερα, ο επικεφαλής της «Περιφερειακής Σύνθεσης» Χριστόδουλος Τοψίδης ρώτησε για ποιο λόγο καθυστέρησαν τα εναέρια μέσα και γιατί δεν συγκλήθηκε ΣΟΠΠ τη χρονική στιγμή που έπρεπε, ενώ η περιφερειακή σύμβουλος Ροδόπης, Φελίνα Καζάκου, επέρριψε ευθύνες στη διοίκηση της Περιφέρειας, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία σε παλαιότερη πρόταση της για τοποθέτηση συστημάτων πυρανίχνευσης, η οποία όμως δεν έγινε αποδεκτή.
Για το θέμα τοποθετήθηκαν και οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», οι οποίοι τόνισαν την πολιτική διάσταση του ζητήματος, κάνοντας λόγο για «δασοκτόνα πολιτική της κυβέρνησης» και για ανάγκη ενίσχυσης των πυροσβεστικών υπηρεσιών.