«Τα νέα δεδομένα και η στρατηγική εταιρική σχέση της Πατρίδας μας με τις ΗΠΑ, δίνουν νέα δυναμική στην περιοχή και ταυτόχρονα ενισχύουν το ρόλο της Πατρίδας μας στο χάρτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στο χάρτη του μέλλοντος. Η Αλεξανδρούπολη μετατρέπεται σε στρατιωτικό, μεταφορικό και ενεργειακό κόμβο. Αποκτά καταλυτικό γεωστρατηγικό ρόλο. Και αυτό υπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα της χώρας μας. Αρκεί, άλλωστε, για την επιβεβαίωση της αλήθειας αυτής η ενόχληση εκείνων που εποφθαλμιούν και καιροφυλακτούν σε βάρος της Ελλάδας», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτηςσε χαιρετισμό στην ημερίδα με θέμα: «Επανεκκίνηση της Ελληνικής Οικονομίας – Η συμβολή των Η.Π.Α. στην Οικονομική Ανάπτυξη και Σταθερότητα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης», που διοργανώνει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η ΑΗΕΡΑ, στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής.
Και πρόσθεσε ότι: «Με την παρουσία τους στην Αλεξανδρούπολη, οι Ηνωμένες Πολιτείες συμβάλλουν στη σταθερότητα και την ασφάλεια της Μακεδονίας και της Θράκης, στη σταθερότητα και την ασφάλεια της Πατρίδας μας. Ενισχύουν έτσι ακόμη περισσότερο την αναπτυξιακή της προοπτική. Ταυτόχρονα, όμως, εκδηλώνουν και έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον. Επισημαίνω -ενδεικτικά και μόνο- την πρόσφατη επίσκεψη στον Έβρο αντιπροσωπείας μεσιτικών γραφείων – μελών της Ένωσης Μεσιτών του Σικάγο για να διερευνήσει επενδυτικές ευκαιρίες στο real estate στην περιοχή».
Ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αναφέρθηκε στην ανάπτυξη της περιοχής τονίζοντας ότι: «Οι επενδύσεις στους τομείς της ενέργειας και του real estate, τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα, η αξιοποίηση των λιμανιών της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας, η Εγνατία Οδός με κάθετους άξονες προς τις γειτονικές χώρες, συνιστούν, αποτελούν γρανάζια στη μηχανή της οικονομικής ανάκαμψης και διασφαλίζουν μια νέα προοπτική για την ερχόμενη δεκαετία. Και βέβαια στην προοπτική αυτή δεν πρέπει να αγνοείται η δυναμική που προστίθεται από τις χρηματοδοτικές ενισχύσεις του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, του ΕΣΠΑ 2021 – 2027 και του Ταμείου Ανάκαμψης. Χάρη στις προσπάθειες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη η χώρα διασφάλισε κοινοτικούς πόρους -από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης- που ξεπερνούν τα 70 δις ευρώ για τα επόμενα χρόνια. Και από τους πόρους αυτούς έχει το δικό της μερτικό η Μακεδονία και η Θράκη».
Όπως υπογράμμισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών: «Ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση έχουμε επιδείξει έμπρακτο ενδιαφέρον για την περιοχή. Το αποδείξαμε με την ίδρυση Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης. Πάνω από όλα το μετατρέψαμε σε πράξη με τις μεγάλες παρεμβάσεις που αποφασίστηκαν και υλοποιούνται, τόσο στη Θράκη, όσο και στην Ανατολική Μακεδονία. Μπήκαν ήδη στις ράγες έργα υποδομών όπως οι κάθετοι οδικοί άξονες Δράμας – Θεσσαλονίκης και Έδεσσας – Θεσσαλονίκης. Τα έργα σταθερής τροχιάς, όπως η ηλεκτροκίνηση της σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολης – Ορμενίου, η χάραξη της νέας σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης – Τοξοτών, η νέα σιδηροδρομική γραμμή Καβάλας – Ξάνθης. Όπως μπήκαν στις ράγες και 30 έργα για τη Θεσσαλονίκη του 2030».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού:
«Κυρίες και Κύριοι,
Ευχαριστούμε θερμά την AHEPA, για το ρόλο, τις δράσεις, το έργο που αναπτύσσει για τα συμφέροντα της Πατρίδας μας. Για την προάσπιση των δικαίων του Ελληνισμού και την προαγωγή του Ελληνικού Πολιτισμού. Για την συμβολή της στην περαιτέρω σύσφιξη των παραδοσιακά φιλικών σχέσεων μας με τις ΗΠΑ, τη μεγάλη, τη φίλη και σύμμαχο χώρα.
Ευχαριστούμε θερμά για την Διεθνή Πρωτοβουλία που αναπτύσσει με στόχο τη συμβολή της στην «επανεκκίνηση της Ελληνικής Οικονομίας». Ευχαριστούμε και για τη σημερινή ημερίδα που εστιάζει στη συμβολή των Ηνωμένων Πολιτειών στην ανάπτυξη και τη σταθερότητα της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Συμβολή αδιαμφισβήτητη, πολύπλευρη και καταλυτική.
Κυρίες και Κύριοι,
Οι Έλληνες περάσαμε μια δεκαετή οικονομική κρίση, που τραυμάτισε βαθιά τη χώρα και έπληξε σοβαρά τα εισοδήματα όλων μας. Περάσαμε μια δύσκολη διετία εξαιτίας της πανδημίας και των μέτρων άμυνας που επέβαλε. Μέτρων που καθήλωσαν την οικονομική δραστηριότητα και προκάλεσαν σοβαρή ύφεση.
Εκεί που η οικονομία μας άρχισε να εκτινάσσεται βρεθήκαμε αντιμέτωποι -όπως ολόκληρη η Ευρώπη- με την αδιανόητη, την απρόκλητη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αντιμέτωποι με τον ενεργειακό πόλεμο που κήρυξε ο Ρώσος Πρόεδρος σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αντιμέτωποι με την έξαρση του πληθωρισμού που σαρώνει την Ευρωζώνη, καθώς ξεπέρασε το 10% και γονατίζει τους πιο αδύναμους. Αντιμέτωποι με υφεσιακές πιέσεις που συρρίκνωσαν τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ γύρω στο 2%.
Παρόλα αυτά η χώρα μας επιδεικνύει ισχυρές αντοχές. Η ανάπτυξη εκτιμάται πάνω από το 5% -ποσοστό υπερδιπλάσιο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο- και οι προοπτικές εμπνέουν αισιοδοξία σε όλους τους τομείς.
Τα επίσημα στοιχεία δεν επιτρέπουν αμφιβολίες. Η χώρα μας κατέκτησε παγκόσμια πρωτιά στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Αναδείχθηκε πρωταθλήτρια στην Ευρώπη σ΄ό,τι αφορά την προσέλκυση επενδύσεων. Σπάει ρεκόρ δεκαετιών στην αύξηση των εξαγωγών και την προσέλκυση τουριστών. Μειώνει συνεχώς την ανεργία.
Παρά τις αλλεπάλληλες, εξωγενείς κρίσεις, η Ελλάδα -χάρη στις μεταρρυθμίσεις που έγιναν, τις μειώσεις φόρων και εισφορών, τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος και το ψηφιακό άλμα που συντελείται- αλλάζει απ΄άκρη σ΄άκρη. Και αυτό είναι καθαρό σε κάθε περίπτωση. Η Ελλάδα γίνεται πιο ισχυρή οικονομικά γεωπολιτικά, στρατιωτικά. Η Ελλάδα αποκτά μια νέα προοπτική. Και στην αλλαγή αυτή η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη παίζουν καταλυτικό ρόλο. Ρόλο που ενισχύεται ακόμη περισσότερο από τη συμβολή των ΗΠΑ τόσο στη σταθερότητα όσο και στην οικονομική ανάπτυξη. Ρόλο που διέκριναν έγκαιρα και έθεσαν σε επείγουσα προτεραιότητα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση. Ρόλο που αποφασίσαμε να ενδυναμώσουμε και να αναδείξουμε σε περιφερειακό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
Κυρίες και κύριοι
Δύο πολυσήμαντα γεγονότα αναβαθμίζουν το ρόλο της Μακεδονίας και της Θράκης στο χάρτη της γειτονιάς μας. Το πρώτο είναι η νέα στρατηγική σχέση της Πατρίδας μας με τις ΗΠΑ και η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη, στα σύνορα του Έβρου. Το δεύτερο είναι η μετεξέλιξη της Αλεξανδρούπολης σε ενεργειακό και μεταφορικό κόμβο.
Η Ελλάδα φιλοδοξεί να συμβάλει στην ενεργειακή απεξάρτηση των γειτόνων μας από το ρωσικό φυσικό αέριο. Δρομολογεί σημαντικές επενδύσεις υποδομών -όπως η κατασκευή του πλωτού τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αλεξανδρούπολης- έτσι ώστε όχι μόνο να εξασφαλίσει την ενεργειακή επάρκειά της αλλά και να καταστεί κόμβος διοχέτευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου, προς τα βόρεια, για τις ανάγκες των Δυτικών Βαλκανίων αλλά και της Κεντρικής Ευρώπης.
Τα νέα δεδομένα και η στρατηγική εταιρική σχέση της Πατρίδας μας με τις ΗΠΑ, δίνουν νέα δυναμική στην περιοχή και ταυτόχρονα ενισχύουν το ρόλο της Πατρίδας μας στο χάρτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στο χάρτη του μέλλοντος. Η Αλεξανδρούπολη μετατρέπεται σε στρατιωτικό, μεταφορικό και ενεργειακό κόμβο. Αποκτά καταλυτικό γεωστρατηγικό ρόλο. Και αυτό υπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα της χώρας μας. Αρκεί, άλλωστε, για την επιβεβαίωση της αλήθειας αυτής η ενόχληση εκείνων που εποφθαλμιούν και καιροφυλακτούν σε βάρος της Ελλάδας.
Με την παρουσία τους στην Αλεξανδρούπολη, οι Ηνωμένες Πολιτείες συμβάλλουν στη σταθερότητα και την ασφάλεια της Μακεδονίας και της Θράκης, στη σταθερότητα και την ασφάλεια της Πατρίδας μας. Ενισχύουν έτσι ακόμη περισσότερο την αναπτυξιακή της προοπτική. Ταυτόχρονα, όμως, εκδηλώνουν και έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον. Επισημαίνω -ενδεικτικά και μόνο- την πρόσφατη επίσκεψη στον Έβρο αντιπροσωπείας μεσιτικών γραφείων – μελών της Ένωσης Μεσιτών του Σικάγο για να διερευνήσει επενδυτικές ευκαιρίες στο real estate στην περιοχή.
Οι επενδύσεις στους τομείς της ενέργειας και του real estate, τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα, η αξιοποίηση των λιμανιών της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας, η Εγνατία Οδός με κάθετους άξονες προς τις γειτονικές χώρες, συνιστούν, αποτελούν γρανάζια στη μηχανή της οικονομικής ανάκαμψης και διασφαλίζουν μια νέα προοπτική για την ερχόμενη δεκαετία. Και βέβαια στην προοπτική αυτή δεν πρέπει να αγνοείται η δυναμική που προστίθεται από τις χρηματοδοτικές ενισχύσεις του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, του ΕΣΠΑ 2021 – 2027 και του Ταμείου Ανάκαμψης. Χάρη στις προσπάθειες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη η χώρα διασφάλισε κοινοτικούς πόρους -από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης- που ξεπερνούν τα 70 δις ευρώ για τα επόμενα χρόνια. Και από τους πόρους αυτούς έχει το δικό της μερτικό η Μακεδονία και η Θράκη.
Ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση έχουμε επιδείξει έμπρακτο ενδιαφέρον για την περιοχή. Το αποδείξαμε με την ίδρυση Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης. Πάνω από όλα το μετατρέψαμε σε πράξη με τις μεγάλες παρεμβάσεις που αποφασίστηκαν και υλοποιούνται, τόσο στη Θράκη, όσο και στην Ανατολική Μακεδονία. Μπήκαν ήδη στις ράγες έργα υποδομών όπως οι κάθετοι οδικοί άξονες Δράμας – Θεσσαλονίκης και Έδεσσας – Θεσσαλονίκης. Τα έργα σταθερής τροχιάς, όπως η ηλεκτροκίνηση της σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολης – Ορμενίου, η χάραξη της νέας σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης – Τοξοτών, η νέα σιδηροδρομική γραμμή Καβάλας – Ξάνθης. Όπως μπήκαν στις ράγες και 30 έργα για τη Θεσσαλονίκη του 2030.
Κυρίες και Κύριοι,
Παρά τις δυσκολίες που προκαλεί σε ολόκληρο τον κόσμο η έκρηξη των ενεργειακών τιμών, εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Ελλάδα αλλάζει. Μαζί της αλλάζει -κι αλλάζει ακόμα πιο γρήγορα- η Μακεδονία και η Θράκη. Ο Τομέας Μακεδονίας – Θράκης μετέχει στην προσπάθεια με την ενίσχυση επιχειρήσεων της περιοχής τόσο από τον Αναπτυξιακό Νόμο, όσο και μέσα από δράσεις, όπως τα διασυνοριακά προγράμματα, αλλά και αυτά της προώθησης τοπικών προϊόντων ΠΟΠ. Πάνω από όλα λειτουργεί ως επιταχυντής δράσεων του σήμερα για τις ανάγκες του αύριο. Διαδραματίζει έναν καίριο, κομβικό και σύνθετο ρόλο όσον αφορά την προάσπιση και προώθηση των συμφερόντων της Πατρίδας μας. Στόχος είναι, τον ρόλο αυτό να τον ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο.
Σας ευχαριστώ».