Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου φέρνει προ των ευθυνών τους την κυβέρνηση και τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την φωτιά που καίει για ενδέκατη μέρα στο Παπίκιο Όρος του Νομού Ροδόπης, καταστρέφοντας αυτό το μοναδικής ομορφιάς και ιστορικής σημασίας βουνό, με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
Με ερώτηση που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή, μαζί με την αν. τομεάρχη υπεύθυνη Πολιτικής Προστασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χαρά Καφαντάρη, ζητά να ληφθούν άμεσα μέτρα οριοθέτησης της πυρκαγιάς, επισημαίνοντας ότι εάν εξακολουθούν να υποτιμούνται από πλευράς του υπουργείου και της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος οι καταστροφικές συνέπειες από την πολυήμερη πυρκαγιά οι πληγές που θα ανοίξουν στην περιοχή αλλά και οι ευθύνες της κυβέρνησης θα είναι μεγάλες.
Ο βουλευτής σημειώνει ότι θα έπρεπε να είχαν ληφθεί από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πυρκαγιάς όλα τα απαραίτητα μέτρα κυρίως με τη χρήση ικανού αριθμού εναέριων μέσων για την οριοθέτηση της πυρκαγιάς, κάτι που δεν έγινε με αποτέλεσμα να έχει προκαλέσει ανυπολόγιστη καταστροφή. Τέλος ζητά να ληφθούν μέτρα αποκατάστασης των καμένων εκτάσεων προκειμένου να θεραπευτούν όσο είναι δυνατόν οι συνέπειες της πυρκαγιάς.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:
«Από τις 22 Οκτωβρίου 2022 και για 11η ημέρα καίει η φωτιά στο Παπίκιο Όρος του Νομού Ροδόπης, καταστρέφοντας αυτό το μοναδικής ομορφιάς και ιστορικής σημασίας βουνό, με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Μία δύσβατη και δυσπρόσιτη περιοχή παρθένου δάσους με δρυς και οξιές, εκτάσεις οι οποίες είχαν αναδασωθεί στο παρελθόν, με πλούσια βλάστηση, αλλά και πανίδα, ανάμεσά τους άγρια άλογα, ζαρκάδια, νεογέννητα ορεινών περδικών, λαγούς, αγριόγατες, σκαντζόχοιρους, χελώνες κ.α. Μια περιοχή με πολύ μεγάλη ιστορική αξία για την ευρύτερη περιοχή της Θράκης, αφού το Παπίκιο Όρος υπήρξε από τα σημαντικότερα μοναστικά κέντρα του Βυζαντίου, που αναφέρεται για πρώτη φορά στις πηγές στα τέλη του 11ου αιώνα.
Το δύσκολο ανάγλυφο που κάνει δύσβατη την πρόσβαση στην εν λόγω περιοχή, το απομακρυσμένο σημείο στο οποίο εκδηλώθηκε η φωτιά και οι συνεχείς αναζωπυρώσεις, επέβαλαν από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πυρκαγιάς την χρήση ικανού αριθμού πυροσβεστικών εναέριων μέσων, προκειμένου να οριοθετηθεί έγκαιρα η φωτιά, ώστε να είναι ταυτόχρονα πιο αποτελεσματικές και οι προσπάθειες των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων που επιχειρούν στην περιοχή. Δυστυχώς όμως με την εκδήλωση της φωτιάς ενεργοποιήθηκε αρχικά μόνο ένα ελικόπτερο από την Αλεξανδρούπολη, ενώ χρειάστηκε να παρέλθουν οκτώ τουλάχιστον ήμερες για να επιχειρήσουν με μεγάλη καθυστέρηση δυο PZL και δυο Canadair. Με αποτέλεσμα οι 100 και πλέον πυροσβέστες που επιχειρούν αυτές τις μέρες από τις πυροσβεστικές υπηρεσίες της Ροδόπης και της Περιφέρειας, με τη συνδρομή άλλων υπηρεσιών όπως η 1η ΕΜΑΚ, η 1η ΕΜΟΔΕ Αθηνών, η 5η ΕΜΑΚ, η 5η ΕΜΟΔΕ Ιωαννίνων, να αδυνατούν να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν, με σοβαρούς κινδύνους, αλλά και περιστατικά τραυματισμών τους.
Αν εξακολουθήσουν να υποτιμούνται από πλευράς του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος οι καταστροφικές συνέπειες από την πολυήμερη πυρκαγιά στο Παπίκιο Όρος οι πληγές που θα ανοίξουν στην περιοχή αλλά και οι ευθύνες της κυβέρνησης θα είναι μεγάλες. Ως εκ τούτου:
Επειδή έχουν περάσει έντεκα ημέρες και η φωτιά συνεχίζει να καταστρέφει την πλούσια χλωρίδα και πανίδα της περιοχής.
Επειδή η περιοχή του Παπίκιου Όρους, όπου είναι σε εξέλιξη η πυρκαγιά, έχει μεγάλη ιστορική αξία για την ευρύτερη περιοχή της Θράκης.
Επειδή θα έπρεπε να είχαν ήδη ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα κυρίως με τη χρήση ικανού αριθμού εναέριων μέσων για την οριοθέτηση της πυρκαγιάς
Ερωτάται ο κος υπουργός
-Τι μέτρα θα λάβετε για τον άμεσο έλεγχο της πυρκαγιάς στο Παπίκιο Όρος που έχει ήδη προκαλέσει ανυπολόγιστη καταστροφή στην πανίδα και στη χλωρίδα του τόπου;
-Τι μέτρα αποκατάστασης των καμένων εκτάσεων θα λάβετε προκειμένου να θεραπευτούν όσο είναι δυνατόν οι καταστροφικές συνέπειες της πυρκαγιάς στο Παπίκιο Όρος;».