Η 30η Οκτωβρίου, επέτειος της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, έχει καθιερωθεί ως δημόσια εορτή τοπικής σημασίας για τον Δήμο Θεσσαλονίκης
Με σειρά εκδηλώσεων θα γιορταστεί την Κυριακή 30 Οκτωβρίου η 78η επέτειος απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, ύστερα από την έγκαιρη και αποτελεσματική είσοδο στην πόλη των ανταρτικών δυνάμεων του ΕΛΑΣ, γεγονός που συνέβαλε καθοριστικά στη διάσωση των υποδομών της πόλης που είχαν υπονομευθεί από τους κατακτητές για να ανατιναχτούν κατά την αποχώρησή τους.
Στις 11 το πρωί της Κυριακής 30 Οκτωβρίου 2022, θα πραγματοποιηθεί ειδική τελετή στην αναθηματική στήλη για το σημαντικό αυτό ιστορικό γεγονός που έχει στηθεί από το 2016 μεταξύ Λευκού Πύργου και Βασιλικού Θεάτρου.
Στην εκδήλωση, που οργανώνεται από την ειδική επιτροπή εορτασμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, θα γίνει κατάθεση λουλουδιών στη μνήμη των ηρωϊκών ανταρτών που ελευθέρωσαν την πόλη, ενώ θα υπάρξει σύντομη ομιλία της καθηγήτριας ιστορίας στο ΑΠΘ Μαρίας Καβάλας.
Στη συνέχεια, στις 12 το μεσημέρι, στο πλαίσιο του εορτασμού, θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης του Τύπου της Εθνικής Αντίστασης στη Βόρεια Ελλάδα που στήθηκε από την Εταιρία Διάσωσης Ιστορικών Μακεδονίας 1940-1944 (ΕΔΙΑ) και λειτουργεί στο κτίριο Αρχιτεκτονικής του Δήμου Θεσσαλονίκης, επί της οδού Αγγελάκη. Στην έκθεση, παρουσιάζονται εφημερίδες που ανάμεσα στα άλλα αναφέρονται στο γεγονός της απελευθέρωσης στις 30 Οκτωβρίου 1944, μεταξύ των οποίων και η επίσημη εφημερίδα του ΕΔΕΣ Μακεδονίας που χαιρετίζει την είσοδο στην πόλη του απελευθερωτή ΕΛΑΣ.
Υπενθυμίζεται ότι η 30η Οκτωβρίου, επέτειος της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, έχει καθιερωθεί σύμφωνα με το άρθρο 1 του Προεδρικού Διατάγματος 50/2016 (ΦΕΚ 81/ Α/09-05-2016) ως δημόσια εορτή τοπικής σημασίας για τον Δήμο Θεσσαλονίκης.
Σημειώνεται ότι ο πρώτος εορτασμός απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τους Ναζί, ύστερα από την είσοδο των ανταρτών του ΕΛΑΣ στην πόλη είχε πραγματοποιηθεί το 1983, με πρωτοβουλία του τότε Δημάρχου Θανάση Γιαννούση και οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης είχαν συνεχιστεί έως το 1986 από τον μετέπειτα δήμαρχο Θεοχάρη Μαναβή. Τα επόμενα χρόνια, το σημαντικό αυτό για την πόλη γεγονός τιμούνταν μόνο από τις αντιστασιακές οργανώσεις, ενώ η επέτειος διαγράφεται από το δημοτικό εορτολόγιο. Και μόλις το 2014 αποφασίστηκε επί δημαρχίας Γιάννη Μπουτάρη η εκ νέου καθιέρωση της εορτής, μετά από ομόφωνη σχεδόν, εκτός Χρυσής Αυγής απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, ενώ συστάθηκε και η Επιτροπή Εορτασμού. Και δύο χρόνια αργότερα, το 2016 εκδόθηκε το Προεδρικό Διάταγμα που επισημοποιεί πλέον την καθιέρωση της επετείου.