«Κρίσιμο όμως στοιχείο για την επιτυχία τους είναι να υπάρχουν κανόνες στη λειτουργία τους. Να λειτουργούν δηλαδή με κριτήρια που βασίζονται στην επιχειρηματικότητα, τις κοινωνικές ανάγκες και την αξιοκρατία», επεσήμανε ο Βουλευτής Ροδόπης
«Τέτοιου είδους συμπράξεις είναι απολύτως συμβατές και εντάσσονται στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη στον πρωτογενή τομέα», τόνισε στον χαιρετισμό του ο Βουλευτής Ροδόπης
Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση παρουσίασης της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 5 Οκτωβρίου στην αίθουσα Γεώργιος Παυλίδης στο κτίριο της Αντιπεριφέρειας Ροδόπης, αφού ευχαρίστησε την περιφερειακή αρχή για την πρόσκληση, ανέφερε:
«Τέτοια σχήματα, όπως οι Αγροδιατροφικές Συμπράξεις, μπορούν να αποτελέσουν εργαλείο για την Περιφέρεια ΑΜΘ συμβάλλοντας στην ανάδειξη, την προβολή και την προώθηση των τοπικών προϊόντων της διατροφής. Να συμβάλλουν ώστε να ενδυναμωθεί η συνέργεια σε περιφερειακό επίπεδο ανάμεσα στους κλάδους της αγροτοδιατροφής, του τουρισμού και της εστίασης. Ενώ μπορεί ακόμα να προσδώσει στα τοπικά μας προϊόντα ισχυρό brand name, με περιβαλλοντικό αποτύπωμα, στοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό και για τους καταναλωτές. Επιπλέον μπορεί να αποτελέσει το όχημα για ευρεία πληροφόρηση όσων εμπλέκονται για τα προγράμματα και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που είναι σε εξέλιξη.
Τέτοιου είδους συμπράξεις είναι απολύτως συμβατές και εντάσσονται στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη στον πρωτογενή τομέα με στόχους: Την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων που θα είναι προσβάσιμα και ασφαλή για τον καταναλωτή. Να καταστούν βιώσιμες οικονομικά οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις που θα διασφαλίζουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα. Την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος ειδικά αυτήν την εποχή της κλιματικής κρίσης. Και βέβαια να συμβάλλει στην ενίσχυση του κοινωνικού ιστού στην ύπαιθρο, που τόσο αναγκαίο είναι για την περιοχή μας.
Με βάση αυτές τις σκέψεις πρέπει να θεωρείται δεδομένη την υποστήριξή μου στο ξεκίνημα που κάνει το νέο σχήμα της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης.
Θυμάμαι το 2011, όταν ήμουν περιφερειακός σύμβουλος, σε αυτήν την αίθουσα είχε συζητηθεί το καλάθι των αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας ΑΜΘ. Μετά από δύο χρόνια η πρώτη αγροδιατροφική σύμπραξη έγινε πράξη στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και βέβαια ακολούθησαν και σε άλλες. Κρίσιμο όμως στοιχείο για την επιτυχία τους είναι να υπάρχουν κανόνες στη λειτουργία τους. Να λειτουργούν δηλαδή με κριτήρια που βασίζονται στην επιχειρηματικότητα, την επιστημονική γνώση, τις κοινωνικές ανάγκες και την αξιοκρατία γιατί οι παθογένειες είναι γνωστές στην ελληνική πολιτεία. Είμαι βέβαιος ότι αν η Αγροδιατροφική Σύμπραξη κινηθεί σε αυτήν την κατεύθυνση μπορεί να αποτελέσει ένα θετικό πρότυπο».