Παρέμβαση στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων από 39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ροδόπης Δημήτρη Χαρίτου
Με πρωτοβουλία του βουλευτή Ροδόπης Δημήτρη Χαρίτου 39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με παρέμβασή τους στη Βουλή ζητούν από τον υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων να λάβει μέτρα για να διορθωθούν σοβαρά λάθη και παραλείψεις που έχουν προκύψει κατά την απονομή των συντάξεων και ταλαιπωρούν χιλιάδες συνταξιούχους.
Ο βουλευτής σημειώνει ότι «τα λάθη στην απονομή συντάξεων είναι μία πραγματικότητα που αφορά χιλιάδες συνταξιούχους σε όλη την χώρα, ενώ παραθέτει χαρακτηριστικό παράδειγμα συνταξιούχου υπαλλήλου στο νομό Ροδόπης που ταλαιπωρείται δύο και πλέον χρόνια με την συνταξιοδότηση της λόγω λάθους στην διαδικασία απονομή της. Επισημαίνει δε ότι σε μια περίοδο που τα εισοδήματα πλήττονται δραστικά από το κύμα ακρίβειας, οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης για μείωση του χρόνου απονομής στις συντάξεις με διαδικασίες fast track αποτελούν εμπαιγμό για τους συνταξιούχους που βρίσκονται σε απόγνωση».
Οι βουλευτές υπογραμμίζουν την ανάγκη «να υπάρξει διαφάνεια στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων καθώς και ένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα εκκαθάρισης των εκκρεμών και ληξιπρόθεσμων κύριων και επικουρικών συντάξεων. Αναγκαιότητα που μπορεί να διασφαλιστεί μόνο με τη στελέχωση των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ και την αναβάθμιση των μηχανογραφικών τους υπηρεσιών».
Τέλος οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλούν την κυβέρνηση «να λάβει μέτρα για να αντιμετωπιστούν άμεσα τα λάθη και οι παραλείψεις που έχουν προκύψει κατά την απονομή των συντάξεων. Όπως επίσης να εξηγήσει με ποιο χρονοδιάγραμμα θα προχωρήσει η εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
«Η εικονική πραγματικότητα που προβάλλεται από τον Υπουργό Εργασίας σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στην οργάνωση, τις διαδικασίες και την ταχύτητα απονομής συντάξεων έρχεται σε άμεση αντίθεση με την αληθινή πραγματικότητα, αυτή της αποδιοργάνωσης, του τέλματος και της αναποτελεσματικότητας που αντιμετωπίζουν συνταξιούχοι και στο νομό Ροδόπης. Μία πραγματικότητα που ιδιαίτερα σε μια περίοδο σαν την σημερινή, που τα εισοδήματα πλήττονται δραστικά από το κύμα ακρίβειας, έχει οδηγήσει σε απόγνωση χιλιάδες συνταξιούχους.
Την ώρα που διαφημίζεται ως επιτυχία η μείωση των εκκρεμών συντάξεων, αποκρύπτονται τεχνηέντως τα λάθη και οι παραλείψεις στην ορθότητα των συνταξιοδοτικών αποφάσεων, ιδιαίτερα σε όσες εκδίδονται με την διαδικασία «fasttrack» βάσει του Νόμου 4921/18-4-2022. Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος Ήλιος, κατά το μήνα Αύγουστο 2022 καταγράφηκε αύξηση πληρωμής νέων συντάξεων – περίπου 33.400 συνολικού κόστους 18,7 εκατ. ευρώ – οι οποίες εκκαθαρίστηκαν τον προηγούμενο μήνα. Το θέμα, όμως, δεν είναι μόνο πόσες συντάξεις έχει αποδώσει στους δικαιούχους συνταξιούχους ο ΕΦΚΑ, αλλά και αν αυτές οι συντάξεις είναι οι πραγματικές. Δηλαδή αν οι προσωρινές ή οριστικές-τελικές συντάξεις αντιστοιχούν στην πραγματική εργασιακή διαδρομή κάθε ασφαλισμένου. Και αυτό το θέμα επιχείρησε να αποσιωπήσει ο υπουργός παρουσιάζοντας πριν λίγο καιρό στοιχεία του ΕΦΚΑ σύμφωνα με τα οποία οι εκκρεμείς συντάξεις μειώθηκαν θεαματικά και πανηγυρίζοντας για νούμερα που εύκολα διαψεύδονται.
Ο υπουργός όμως δε μπορεί όμως να αποσιωπήσει τις καταγγελίες ασφαλισμένων που διαψεύδουν τη μείωση του χρόνου απονομής συντάξεων, αφού ακόμα αναμένουν την έκδοση κύριας σύνταξης συνταξιούχοι με αίτηση πρωτοκολλημένη ακόμη από το 2020. Ενώ ακόμη μεγαλύτερο αδιέξοδο αντιμετωπίζουν οι ασφαλισμένοι με διαδοχική ασφάλιση, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πολυετή εξουθενωτική αναμονή. Συνταξιούχοι που δε γνωρίζουν σε ποια φάση είναι τα αιτήματα συνταξιοδότησής τους, ποια η καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης των διαδικασιών και αντιμετωπίζουν υπηρεσίες με ελλιπέστατη στελέχωση, που αδυνατούν να ανταποκριθούν στον όγκο αιτημάτων και εργασιών.
Την ίδια στιγμή τα αποτελέσματα έκδοσης συντάξεων, ιδιαίτερα με την διαδικασία fasttrack, αποκαλύπτουν σημαντικά λάθη και παραλείψεις. Γι’ αυτό και οι ασφαλισμένοι δε μπορούν να συμμεριστούν του πανηγυρισμούς του κ. υπουργού. Ειδικότερα οι συνταξιούχοι που άρχισαν να λαμβάνουν τις συντάξεις τους με τη fast track διαδικασία των (εκκρεμών) «συντάξεων εμπιστοσύνης» το τελευταίο τρίμηνο διαπιστώνουν όχι απλά λάθη στις συντάξεις τους, αλλά και διαφοροποιημένες αποδοχές και λάθος υπολογισμό των (διαδοχικών) ταμείων ασφάλισής τους. Είναι χαρακτηριστικό πως πολλοί ασφαλισμένοι αναγκάζονται σε υποβολή ενστάσεων για να κατοχυρώσουν τα δικαιώματά τους, αφού λαμβάνουν σημαντικά διαφορετικές συντάξεις από αυτές που εκτιμούσαν πως δικαιούνται.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα συνταξιούχου υπάλληλου στο νομό Ροδόπης που αιτήθηκε μειωμένη σύνταξη από την 01/08/2020 στον ΕΦΚΑ, της χορηγήθηκε δύο χρόνια μετά χωρίς δική της υπαιτιότητα, λανθασμένα κανονική σύνταξη και όταν διαπιστώθηκε ότι η αίτησή της αφορούσε μειωμένη σύνταξη ξεκίνησε άμεσα η παρακράτηση μεγάλου μέρους της χορηγηθείσας σύνταξης εκ μέρους του ΕΦΚΑ, χωρίς να προσδιορίζεται πόσο θα διαρκέσει αυτή η μηνιαία παρακράτηση, ενώ της παρακρατήθηκαν όλα τα αναδρομικά που δικαιούται για το διάστημα που δεν ελάμβανε σύνταξη, με αποτέλεσμα να ανατραπεί πλήρως ο οικογενειακός προγραμματισμός χωρίς δική της ευθύνη.
Ζητούμενο για τους συνταξιούχους ταυτόχρονα με τη ταχύτητα στην έκδοση είναι να υπάρξει διαφάνεια στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων για να μπορεί να ελεγχθεί η ορθότητα υπολογισμού τους από τους ενδιαφερόμενους. Ενώ ζητούμενο είναι να υπάρξει από το υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων ένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα με συγκεκριμένους στόχους εκκαθάρισης των εκκρεμών και ληξιπρόθεσμων κύριων και επικουρικών συντάξεων. Αναγκαιότητα που μπορεί να διασφαλιστεί μόνο με τη στελέχωση των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ και την αναβάθμιση των μηχανογραφικών τους υπηρεσιών ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία εκκαθάρισης των συντάξεων καθώς και η εξυπηρέτηση των συνταξιούχων.
Με βάση τα παραπάνω,
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1.Τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει λάθη και παραλείψεις που έχουν προκύψει κατά την απονομή των συντάξεων;
2.Τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για να βελτιώσει τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, έτσι ώστε να μπορεί να ελεγχθεί με διαφάνεια η ορθότητα υπολογισμού τους από τον εκάστοτε ενδιαφερόμενο συνταξιούχο;
3.Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης ως προς την εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων;
4.Είναι στα σχέδια της κυβέρνησης η στελέχωση των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ, ώστε να βελτιωθεί η εξυπηρέτηση των συνταξιούχων;».