Στάχτη το 12% της προστατευόμενης περιοχής Natura 2000 – Κάηκαν περισσότερα από 34.000 στρέμματα
Για έβδομη συνεχόμενη μέρα, η φωτιά στον Έβρο συνεχίζει να καίει μέσα στο δάσος της Δαδιάς, το μοναδικό οικοσύστημα μίας από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές της χώρας.
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να δίνουν τιτάνια μάχη για να οριοθετηθεί η πυρκαγιά στο νοτιοδυτικό τμήμα προς την Λευκίμμη καθώς το μέτωπο εξαπλώνεται προς το πυροφυλάκιο. Ωστόσο οι συνεχείς αλλαγές κατεύθυνσης της φοράς του ανέμου, η αδυναμία πρόσβασης και οι πυκνοί καπνοί δυσκολεύουν κατά πολύ το έργο τους. Επιπλέον, σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση, υπάρχει αναστροφή θερμοκρασίας (η θερμοκρασία του αέρα αυξάνεται τοπικά με το ύψος αντί να μειώνεται) που δημιουργει έντονη ομίχλη.
Συγκεκριμένα, στην περιοχή επιχειρούν πάνω από 320 πυροσβέστες, στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, εθελοντές αλλά και οι υλοτόμοι που εργάζονται για τη δημιουργία μιας νέας μεγάλης αντιπυρικής ζώνης για να κόψουν την εξάπλωση της φωτιάς προς το πυροφυλάκιο της Λευκίμμης. Από νωρίς το πρωί στη μάχη της κατάσβεσης έχουν πέσει έξι ελικόπτερα, ωστόσο υπάρχουν δυσκολίες λόγω περιορισμένης ορατότητας
Το ΓΕΕΘΑ έχει διαθέσει 8 μηχανήματα έργου για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, μια ομάδα «Δευκαλίωνα» αποτελούμενη από 36 στελέχη, 4 υδροφόρα οχήματα, ενώ και η τοπική αυτοδιοίκηση έχει διαθέσει μεγάλο αριθμό υδροφόρων οχημάτων. Διατέθηκαν επίσης ογδόντα (80) άτομα προσωπικό του Σχεδίου ΞΕΝΟΚΡΑΤΗ
Όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχουν τεθεί σε γενική επιφυλακή. Ταυτόχρονο οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας παρέχουν κάθε συνδρομή με διάφορα υδροφόρα οχήματα.
Στάχτη το 12% της προστατευόμενης περιοχής Natura 2000
Ανυπολόγιστη είναι η καταστροφή στο μοναδικό δάσος της Δαδιάς, καθώς σύμφωνα με τη νεότερη εκτίμηση, έχουν καεί πάνω από 34.000 στρέμματα.
Συγκεκριμένα, με βάση νεότερη εικόνα πολύ υψηλής ανάλυσης που ελήφθη από το δορυφόρο Sentinel 2 την Τρίτη 26.07.2022 στις 12:10 τοπική ώρα, την οποία ανέκτησε και επεξεργάστηκε η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr, η εκτίμηση για την έκταση που έχει μέχρι στιγμής επηρεαστεί (έως και 26.07.2022 12:10) από τη δασική πυρκαγιά στη Δαδιά Έβρου είναι περίπου 34.105 στρέμματα. Η έκταση αυτή αντιστοιχεί σε περίπου 12% της προστατευόμενης περιοχής Natura 2000.
Μάλιστα όπως αναφέρει το Εθνικό Αστεροσκοπείο, προκειται για μια τεράστιας έκτασης πυρκαγιά που ξεπερνάει όλες τις προηγούμενες που έλαβαν χώρα σε τμήματα της περιοχής Natura από το 2003 έως και το 2021.
Το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμμης – Σουφλίου βρίσκεται στο μέσον του νομού Εβρου σε έκταση 428.000 στρεμμάτων από τα οποία τα 72.900 είναι αυστηρά προστατευόμενη ζώνη και εντάσσονται στη ζώνη προστασίας Α.
Στη δορυφορική εικόνα διακρίνονται επίσης οι ενεργές εστίες της φωτιάς, κατά τη στιγμή του περάσματος του δορυφόρου, στα νοτιοδυτικά της περιμέτρου (κεφαλή πυρκαγιάς). Παράλληλα, όπως αποτυπώνεται δορυφορικά, η φωτιά φαίνεται να προσεγγίζει προηγούμενα καμένη δασική έκταση.
Επισημαίνεται ότι η παραπάνω έκταση έχει υπολογιστεί κατά προσέγγιση, καθώς οι περιοχές εντός της περιμέτρου δεν έχουν πληγεί όλες το ίδιο και η παρουσία καπνού δυσχεραίνει τον υπολογισμό, ενώ αναμένεται και ο περισσότερο ακριβής, τελικός υπολογισμός από την ενεργοποίηση της υπηρεσίας Rapid Mapping του Ευρωπαϊκού Συστήματος Copernicus.