Οι αντιπυρικές ζώνες φρέναραν τις φλόγες – Το πρόβλημα παραμένει νοτιοδυτικά στο πυκνό δάσος
Μια θεόσταλτη βροχή ήρθε να συμβάλλει στο έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων που δίνουν μεγάλη μάχη στον Έβρο, όπου καίγεται για 5η μέρα το δάσος της Δαδιάς, το οποίο αποτελεί προστατευόμενη περιοχή Natura, καθώς μεταξύ άλλων είναι «σπίτι» για δεκάδες χιλιάδες πουλιά, πτηνά και ζώα που διαβιούν στις εκτάσεις του.
Η είδηση από τους μετεωρολόγους ότι στην περιοχή του Έβρου θα βρέξει, βγήκε αληθινή. Ήδη η βροχή έχει ξεκινήσει και όλοι ευελπιστούν ότι θα συμβάλει σημαντικά στη φωτιά στο δάσος της Δαδιάς.
Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών συνεχίζονται και σήμερα στο δάσος της Δαδιάς, στον Έβρο, όπου για πέμπτη ημέρα επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Το ένα μέτωπο της φωτιάς κινείται βόρεια, προς την περιοχή του μοναστηριού, ενώ το δεύτερο είναι νότια, προς το φράγμα της Λύρας.
Από αέρος μέχρι και πριν λίγη ώρα δεν γινόταν επιχείρηση, λόγω καιρού, ωστόσο, πριν από λίγο το συντονιστικό ελικόπτερο έδωσε το «ΟΚ» και ξεκίνησαν να επιχειρούν 1 ελικόπτερο Mi8 και 2 tractores. Στη Δαδιά ο υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης που παραμένει με το κυβερνητικό κλιμάκιο στην περιοχή έχει σύσκεψη αυτή την ώρα με τους αρμόδιους για να καθορίσουν το πλάνο δράσης σήμερα.
Eπιχειρούν 320 πυροσβέστες, με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα, δύο αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, η ΕΛ.ΑΣ., οι Δασικές Υπηρεσίες Έβρου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.
Ο Κώστας Τσίγκας, πρόεδρος ένωσης Αξιωματικών πυροσβεστικού σώματος, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», σχολίασε ότι αυτό το καλοκαίρι παρατηρείται μέχρι στιγμής, να επιδιώκεται η πολυδιάσπαση των δυνάμεων της πυροσβεστικής από πλευρά των εμπρηστών με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν καθημερινά 50 με 60 φωτιές οι πυροσβέστες.
Ο κ. Τσίγκας σχολίασε για τον Έβρο και το Δάσος της Δαδιάς, όπου συνεχίζει και καίγεται ακόμα και πέντε ημέρες μετά, ότι αυτό συμβαίνει γιατί η καύσιμη ύλη στο δάσος είναι σε μεγάλη ποσότητα.
Χαρακτηριστική είναι η περιγραφή που πήρε ο κ. Τσίγκας από τους συναδέλφους του, που του ανέφεραν ότι οι πευκοβελόνες είναι τόσες πολλές και πυκνές που το νερό που ρίχνουν τα καναντέρ δεν φτάνει μέχρι κάτω στο έδαφος.