Στην περιοχή θα μεταβεί το πρωί της Κυριακής κυβερνητικό κλιμάκιο – Κάηκαν περισσότερα από 8.000 στρέμματα
Στη δυτική και στη νοτιοδυτική πλευρά της περιμέτρου της πυρκαγιάς επικεντρώνεται το πρόβλημα στο δάσος της Δαδιάς στο Σουφλί Έβρου, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη φωτιά από την Πέμπτη (21/07), όπως τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός Γιάννης Αρτοποιός.
Η φωτιά συνεχίζει την καταστροφική πορεία της εντός του δάσους, ενώ οι εικόνες από νέες εστίες φωτιάς που ξεπηδούν από το δάσος συγκλονίζουν.
Στην περιοχή θα μεταβεί κυβερνητικό κλιμάκιο, την Κυριακή στις 05:30, υπό τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, για την εκτίμηση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς. Το κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελείται από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και επιτελικά στελέχη των δύο Υπουργείων και του Πυροσβεστικού Σώματος.
Ο κ. Αρτοποιός έκανε λόγο για «ένα εξαιρετικά δύσκολο περιστατικό πυρκαγιάς με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που εξελίσσεται στην καρδιά του Έβρου» με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να επιχειρούν αδιάκοπα.
«Για το λόγο αυτό προσπαθούμε όπου είναι εφικτό με τις επίγειες δυνάμεις και τα χωματουργικά μηχανήματα να δημιουργήσουμε επιπλέον αντιπυρικές ζώνες και λωρίδες. Όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης έχουν τεθεί από χθες σε γενική επιφυλακή. Ταυτόχρονα οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας παρέχουν κάθε συνδρομή», σημείωσε ο κ. Αρτοποιός.
Συγκεκριμένα, συνεχίζουν να επιχειρούν αδιάκοπα 320 πυροσβέστες με 68 υδροφόρα οχήματα, 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών και εθελοντικών οχημάτων, ενώ για την αεροπυρόσβεση διατέθηκαν και σήμερα από το πρώτο φως και αναπτύχθηκαν σταδιακά 6 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα.
Ωστόσο, όπως τόνισε, ο καπνός σε συνδυασμό με την άπνοια και τη μεγάλη σχετική υγρασία της νύχτας δυσχέραινε το πρωί τις επιχειρήσεις της αεροπυρόσβεσης.
Στη μάχη της κατάσβεσης ρίχτηκαν σήμερα και 32 υλοτόμοι από τους Δασικούς Συνεταιρισμούς της περιοχής. Προσπαθούν να δημιουργήσουν μια αντιπυρική ζώνη, διαπλατύνοντας παράλληλα μονοπάτια στην περιοχή.
«Μαζεύτηκαν το πρωί υλοτόμοι και υλοτομούν τα δέντρα σε συγκεκριμένες περιοχές για να προστατεύσουν τις φωλιές του μαυρόγυπα. Επίσης θα υλοτομηθεί και μία περιοχή που έχει σχέση με τον οικισμό της Δαδιάς, ένα σημείο που πρέπει να ανοίξει αρκετά μέτρα, διότι αν γυρίσει ο άνεμος υπάρχει κίνδυνος», είπε ο αντιδήμαρχος της δημοτικής ενότητας Τυχερού του Δήμου Σουφλίου, Δημήτρης Δαρούσης.
Οι δυσκολίες στην κατάσβεση
Δάση παρθένα καίει εδώ και τρεις ημέρες η φωτιά στον Εθνικό Δρυμό, με τις δυσκολίες στις προσπάθειες κατάσβεσης να είναι διαρκείς. Το δυσπρόσιτο της περιοχής καθώς και η τόσο υψηλή βλάστηση εμποδίζουν το νερό να φτάσει χαμηλά στα σημεία όπου σιγοκαίνε οι πευκοβελόνες, το μήκος των οποίων ξεπερνά το μισό μέτρο.
Οι επείγειες δυνάμεις σχεδόν αδυνατούν να τα προσεγγίσουν, με τους πυροσβέστες να κάνουν έρπινγκ για να τα φτάσουν. Δεδομένων των συνθηκών, οι ελπίδες κατάσβεσης εναπόκεινται κατά κύριο λόγο στα εναέρια μέσα.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ο καπνός δημιουργεί πρόβλημα ορατότητας με αποτέλεσμα τα πτητικά μέσα να μην μπορούν να επέμβουν ανά πάσα στιγμή.
Τα πύρινα μέτωπα
Η φωτιά που έχει κάψει ήδη χιλιάδες στρέμματα, λόγω της μείωσης της έντασης των ανέμων καίει πλέον σε δύο σοβαρά μέτωπα, χωρίς να απειλούνται οικισμοί.
Το ένα μέτωπο βρίσκεται 2 χλμ από το χωριό της Δαδιάς και το δεύτερο 15χλμ από το χωριό Λευκίμμη. Καθώς πλέον ο αέρας που φυσάει είναι νοτιάς, η κατεύθυνση της φωτιάς, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, είναι πλέον βορειοανατολικά, στην αντίθετη, δηλαδή, κατεύθυνση από τη Λευκίμη.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, έχουν καεί μέχρι στιγμής περίπου 8.000 στρέμματα, με τον αριθμό να είναι πλέον πολύ μεγαλύτερος.
Η σημασία του δάσους της Δαδιάς
Το δάσος της Δαδιάς είναι ένα μοναδικό φυσικό τοπίο με εξαιρετική σημασία για την οικολογία ολόκληρης της Ευρώπης, όπου εκτείνεται σε 73.000 στρέμματα, σε δύο ζώνες αυστηρής προστασίας, περίπου στο μέσο του νομού Έβρου. Ξεκινάει από τις ανατολικές απολήξεις της οροσειράς της Ροδόπης και φτάνει ανατολικά μέχρι το χωριό της Δαδιάς.
Η περιοχή είναι προστατευόμενη από το 1980 και έχει κλίμα μεσογειακό, με στοιχεία ηπειρωτικού, που καθορίζουν οι βόρειοι άνεμοι.
Πρόκειται για έναν πανέμορφο τόπο αναψυχής, όπου μπορεί κανείς να περπατήσει στη φύση και να παρατηρήσει μεγάλο πλήθος ζώων και φυτών. Είναι κυρίως πεδινό, με ημιορεινές μόνο περιοχές που δεν ξεπερνούν τα 600 μέτρα υψόμετρο. Πολλά ρυάκια και ρέματα το διασχίζουν και δίνουν ένα ξεχωριστό χαρακτήρα στο τοπίο, με τις ρεματιές να αυλακώνουν την εικόνα των ομαλών λόφων και των δασών.
Η ορνιθοπανίδα του δάσους της Δαδιάς, και ειδικότερα ο πληθυσμός των αρπακτικών πτηνών, είναι που το κάνουν παγκοσμίως σημαντικό καθώς υπάρχουν 36 από τα 38 είδη αρπακτικών της Ευρώπης, ανάμεσά τους και ο μαυρόγυπας, που ζει πια μόνο εδώ και στην κεντρική Ισπανία. Τα 30 από τα 36 είδη αρπακτικών πτηνών ζουν εδώ μόνιμα και τα υπόλοιπα έρχονται κατά την μετανάστευση.
Η αποικία του μαυρόγυπα αριθμεί 90-100 μέλη, μεταξύ των οποίων 20-22 ζευγάρια που αναπαράγονται εδώ. Στο δάσος συγκεντρώνονται και τα τέσσερα είδη γυπών της Ευρώπης, ο μαυρόγυπας, το όρνιο, ο γυπαετός και ο ασπροπάρης – κάτι που δεν συμβαίνει πουθενά αλλού. Βασιλαετοί και θαλασσαετοί είναι δύο ακόμα από τα είδη προς εξαφάνιση που έχουν καταγραφεί στο Δάσος της Δαδιάς, ενώ γεράκια, φιδαετοί, αετογερακίνες, χρυσαετοί, σταυραετοί αλλά και χαλκοκουρούνες, μεσοτσικλιτάρες, λιοστριτσίδες,δρυομυγοχάφτες και ο παρδαλοκεφαλάς, είναι μερικά από τα 219 συνολικά είδη πτηνών του δάσους.
Επίσης αποτελεί καταφύγιο για άγρια ζώα όπως ο λύκος, το τσακάλι και το ζαρκάδι, που μαζί με καφέ αρκούδες, βίδρες, σκίουρους, αγριογούρουνα, αλεπούδες, ασβούς, είναι μερικά από τα 48 είδη θηλαστικών που ζουν εδώ. Έχουν καταγραφεί ακόμη περίπου 40 είδη ερπετών, που αποτελούν την κύρια τροφή των αρπακτικών πτηνών.
Το πλήθος της πανίδας που απαντάται στο Δάσος της Δαδιάς σχετίζεται με την ποικιλομορφία του φυσικού περιβάλλοντος: δάση από πεύκα και βελανιδιές, ρεματιές, μικρά αγροκτήματα και βοσκότοποι, ορθοπλαγιές συνθέτουν με άριστο τρόπο ένα ιδανικό υπόβαθρο για την ανάπτυξη της ζωής.