Κατηγόρησε την Ελλάδα για παραβίαση των αποφάσεων του ΕΔΑΔ και επισκέφθηκε τους τάφους Σαδίκ και Μετέ – «Έχετε πίσω σας το τουρκικό κράτος των 84 εκατομμυρίων», είπε σε τουρκόφρονες παράγοντες
Επίσκεψη στην Ξάνθη και την Κομοτηνή πραγματοποίησε την Πέμπτη 21 Ιουλίου ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος συναντήθηκε με… «απόγονους του Πορθητή»!
Ο πρώην στενός συνεργάτης και φίλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που πλέον έχει εξελιχθεί σε αντίπαλός του βρέθηκε με τουρκόφρονα μέλη της μειονότητας ενώ παράλληλα επισκέφτηκε τους τάφους του ιδρυτή του ΚΙΕΦ Αχμέτ Σαδίκ και του ψευδομουφτή Ξάνθης Αχμέτ Μετέ που πρόσφατα έφυγε από τη ζωή.
Batı Trakya'nın gönlümüzde ayrı bir yeri var. Aramızda sınırlar olsa da gönüllerimiz bir. https://t.co/1nZWjLyBRQ
— Ahmet Davutoğlu (@Ahmet_Davutoglu) July 21, 2022
İskeçe'nin ardından Gümülcine'ye geçtik. Batı Trakya Türkleri'nin sembol ismi merhum Dr. Sadık Ahmet'in mezarı başında dua ettik.
— Ahmet Davutoğlu (@Ahmet_Davutoglu) July 21, 2022
Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği'ni ziyaretimizde Öğretmenler Birliği ve Öğrenci Birliği üyeleriyle de bir araya geldik. pic.twitter.com/RNB9bgwqnA
«Μετά την Ξάνθη πήγαμε Κομοτηνή. Προσευχηθήκαμε στον τάφο του Σαδίκ Αχμέτ», επεσήμανε σε δημοσίευσή του.
Σε αναρτήσεις του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter o πρόεδρος του «Κόμματος του Μέλλοντος» Αχμέτ Νταβούτογλου έγραψε μεταξύ άλλων πως βρέθηκε στην περιοχή όπου ζουν «απόγονοι του Πορθητή».
Evladı Fatihan diyarı İskeçe'de, kardeşlerimizle kucaklaştık.
— Ahmet Davutoğlu (@Ahmet_Davutoglu) July 21, 2022
Mustafçova Belediyesi'ni, İskece Türk Birliği'ni ve Müftülüğümüzü ziyaret ettik. Geleneklerimizi, göreneklerimizi hiç bozulmadan yaşatan Şahin Köy'de hasret giderdik. pic.twitter.com/qYZEv5Zd6j
«Στην Ξάνθη -περιοχή των απογόνων του Πορθητή- αγκαλιάσαμε με τα αδέρφια μας. Επισκεφτήκαμε τον Δήμο Μύκης, την Τουρκική Ένωση Ξάνθης και την μουφτεία μας. Εξαλείψαμε την νοσταλγία με επίσκεψη στον Εχίνο που διατηρεί αναλλοίωτα τα έθιμα και τις παραδόσεις μας», έγραψε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.
«Έχετε πίσω σας το τουρκικό κράτος των 84 εκατομμυρίων»
«Ήρθα στη Δυτική Θράκη ως ακαδημαϊκός, επικεφαλής σύμβουλος και πρώην υπουργός Εξωτερικών. Η διάλεκτός σας μου θυμίζει την πατρίδα μου, το Ικόνιο. Από όπου κι αν προερχόμαστε, είμαστε εκπρόσωποι μιας πολύ σημαντικής κουλτούρας. Οφείλουμε ευγνωμοσύνη στη Δυτική Θράκη. Με σεβασμό τιμώ όλους όσους συνέβαλαν στον τρόπο που ομιλείται η τουρκική γλώσσα και η θρησκεία μας διατηρείται ζωντανή σε αυτή την περιοχή. Εσείς υποστηρίζετε έναν πολιτισμό εδώ για λογαριασμό μας. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε για εσάς είναι λιγότερα», είπε ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας κατά την επίσκεψη του στην «Τουρκική Ένωση Ξάνθης».
Παράλληλα, κατηγόρησε την Ελλάδα για μη συμμόρφωση με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ. «Κανείς δεν μπορεί να επιβάλει ταυτότητα σε κανέναν. Ο καθένας έχει την ελευθερία να ζήσει με τη δική του ταυτότητα με αξιοπρέπεια. Είστε άνθρωποι με προσωπικότητα που ζουν την ταυτότητά τους με αξιοπρέπεια. Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα δύο ομάδες. Πρώτα απ ‘όλα, οι δασκάλες μας που προσπαθούν να διατηρήσουν την ταυτότητά μας και τη γλώσσα μας, τα τουρκικά, και τις γυναίκες μας που αγωνίζονται να κρατήσουν ζωντανό τον πολιτισμό μας. Προσπαθούμε τα παιδιά μας να τα κρατήσουν ζωντανά τα τούρκικα.
Αγωνιζόμαστε για να ζήσουν τα παιδιά μας με το κεφάλι ψηλά ως Έλληνες πολίτες, αλλά με την τουρκική και μουσουλμανική ταυτότητά τους. Την περίοδο που ήμουν στο Υπουργείο Εξωτερικών, πηγαίναμε σε κάθε περιοχή όπου βρίσκονταν οι συγγενείς μας. Όμως η Δυτική Θράκη είχε πάντα ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Ο αγώνας που δίνεται εδώ είναι πολύ αξιοσέβαστος. Κάθε καλό νέο που μας έρχεται από εδώ μας κάνει χαρούμενους. Κάθε πικρή είδηση που έρχεται στην Ανατολία είναι σαν φωτιά. Όποιος υπερασπίζεται αυτή την πολιτιστική ταυτότητα, να ξέρει ότι είμαστε πίσω του. Ανεξάρτητα από τις πολιτικές σας απόψεις, έχετε πίσω σας το τουρκικό κράτος των 84 εκατομμυρίων. Μην το ξεχνάτε ποτέ αυτό. Είμαστε μαζί σας με όλο μας το είναι. Πάντα αγωνιζόμασταν για σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα παραμείνουμε σιωπηλοί όταν υπάρχει εμπόδιο να ζήσουμε τη γλώσσα και τον πολιτισμό των συμπατριωτών μας στη Δυτική Θράκη. Ένα από τα πιο θεμελιώδη καθήκοντα του κράτους της Δημοκρατίας της Τουρκίας είναι να προστατεύει τα δικαιώματα των ομογενών του εκτός των συνόρων του. Είμαστε πάντα μαζί σας».
Στη συνέχεια, ο Αχμέτ Νταβούτογλου επισκέφθηκε τον Δήμο Μύκης όπου είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο Ριντβάν Ντελή Χουσεΐν καθώς και τον οικισμό Εχίνο στα Πομακοχώρια.
Στην Κομοτηνή, ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας είχε συνάντηση με φορείς και παράγοντες της μειονότητας ενώ εκτός του τάφου του Σαδίκ, επισκέφθηκε τα γραφεία του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας.
«Ο Σαδίκ Αχμέτ ήταν μια ηγετική φυσιογνωμία. Ένα πρόσωπο που υπερασπίστηκε την τουρκικότητα με το κεφάλι ψηλά στη Δυτική Θράκη και δεν το έβαλε κάτω μπροστά σε καμία πίεση. Ήταν ένα πρόσωπο που έγινε εκφραστής, πρωτοπόρος, εκπρόσωπος της τουρκικής κοινωνίας της Δυτικής Θράκης και δεν έκανε ποτέ πίσω. Ως Δημοκρατία της Τουρκίας, ήμασταν πάντα δίπλα στους συμπατριώτες μας στη Δυτική Θράκη. Η προστασία των συγγενών μας στη Δυτική Θράκη είναι ένα ζήτημα πέρα από πολιτικές απόψεις και διαφορές.
Προσωπικά φρόντισα για κάθε θέμα στη Δυτική Θράκη σε κάθε στάδιο της αποστολής μου. Η επίσκεψή μας σήμερα ήταν μονοήμερη, αλλά κάναμε επαφές τόσο στην Ξάνθη όσο και στην Κομοτηνή. Ανεβήκαμε στο χωριό Εχίνος στην Ξάνθη. Μετά την επίσκεψή μας στον Γενικό μας Πρόξενο, χάρηκα πολύ που είδα την Πρόεδρο του Κόμματος ΚΙΕΦ Τσιγδέμ Ασάφογλου και την αντιπροσωπεία της στον τάφο του Σαδίκ Αχμέτ. Εκτιμούμε επίσης τον πολιτικό αγώνα που διεξάγεται εδώ. Εύχομαι καλή επιτυχία στην κα Τσιγδέμ και σε ολόκληρη την αντιπροσωπεία της στις πολιτικές τους προσπάθειες. Θα ήθελα να εκφράσω για άλλη μια φορά ότι εμείς ως Τουρκία είμαστε πάντα δίπλα τους. Πρέπει να γίνει γνωστό ότι η τουρκική ταυτότητα στη Δυτική Θράκη θα συνεχίσει να υπάρχει εδώ μέχρι το τέλος του χρόνου».