«Η διοίκηση της Περιφέρειας μέχρι τώρα δεν έχει αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος που έχει εμφανιστεί στον κάμπο του Τυχερού Έβρου κι απειλεί να τινάξει το σύνολο των καλλιεργειών στον… αέρα», τονίζει η παράταξη Κατσιμίγα
«Στο δεξιό της πλευρό δείχνει να …κοιμάται για άλλη μια φορά η Διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ, καθώς μέχρι τώρα δεν έχει αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος που έχει εμφανιστεί στον κάμπο του Τυχερού Έβρου κι απειλεί να τινάξει το σύνολο των καλλιεργειών στον …αέρα», τονίζει η Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία σχετικά με την εμφάνιση ενός σκουληκιού στις καλλιέργειες.
Η παράταξη του Κώστα Κατσιμίγα, προσθέτει στην ανακοίνωση της:
«Η εμφάνιση προ ημερών ενός σκουληκιού (ανώνυμου μέχρι σήμερα) που κατατρώει τις καλλιέργειες τριφυλλιού κι ακολούθως επεκτείνεται ταχύτατα σε κάθε είδους καλλιέργεια (ηλίανθος, βαμβάκι κλπ) έχει σπείρει τον πανικό στους κατοίκους, οι οποίοι πασχίζουν μόνοι τους, με ψεκασμούς, πληρωμένους από την τσέπη τους, να σώσουν τις καλλιέργειές τους. Απέναντι στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει διαμορφωθεί, με τις καλλιέργειες να καταστρέφονται από αυτόν τον περίεργο κι ανώνυμο εισβολέα και την απουσία οποιασδήποτε πρόβλεψης αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ για ανάλογες καταστροφές, η Περιφέρεια, το μόνο που έπραξε είναι να εκδώσει ανακοίνωση «αυστηρής σύστασης» προς τους παραγωγούς να προβαίνουν σε ψεκασμούς μόνο κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες «για την προστασία των μελισσοσμηνών».
Προφανώς η Διοίκηση της Περιφέρειας δεν κατάλαβε ότι απέναντι σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν συστήνεις στον παραγωγό να περιμένει να …νυχτώσει για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, ούτε σπέρνεις το διχασμό ανάμεσα στους μελισσοκόμους και τους αγρότες που άμεσα θίγονται από την κατάσταση αυτή. Μια σοβαρή Διοίκηση θα είχε ήδη φροντίσει για την μετακίνηση των κυψελών σε άλλες περιοχές πχ στη Λευκίμμη ώστε να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα, με την συνδρομή της ίδιας και του συνόλου των Υπηρεσιών της κι όχι με τις …συστάσεις της και την φιλοτιμία των λιγοστών γεωπόνων της. Άλλωστε ποια χρεία παραμονής θα είχαν τα μελισσοσμήνη σε ένα αυριανό καταστραμμένο τοπίο…
Μια σοβαρή Διοίκηση… Θα ήταν αυτή που θα προχωρούσε άμεσα στην αντιμετώπιση του προβλήματος με ψεκασμούς που θα βάρυναν το δικό της προϋπολογισμό ή τον προϋπολογισμό της Πολιτείας κι όχι την τσέπη των αγροτών. Που θα αναζητούσε και θα έβρισκε την φόρμουλα όχι μόνο αντιμετώπισης της κατάστασης, αλλά και της ανακούφισης των ήδη πληγέντων. Μια σοβαρή Διοίκηση…
Και σίγουρα όχι αυτή που δείγματα της ασυνέπειάς της έχουν ήδη γνωρίσει από κοντά οι κάτοικοι του Τυχερού. Ενδεικτικά, για την αποκατάσταση των ζημιών στο ρέμα Σαράντη τον Γενάρη του 2021 χρειάστηκε να περάσει κι ο Μάιος του 2022, ενώ δεν έχει ακόμη προκηρύξει την μελέτη για το αρδευτικό που πανηγυρικά παρουσίαζε ότι ΘΑ πράξει ήδη από το φθινόπωρο του 2019».