Πειθαρχικό έλεγχο στους δικαστικούς που ενεπλάκησαν στην υπόθεση των παραπλανητικών διαρροών, ζητά από τον Υπουργό Δικαιοσύνης ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Κ. Τσιάρα κατέθεσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Ραγκούσης, με αφορμή την πρόταση του Δικαστικού Συμβουλίου για την υπόθεση της Novartis.
Συγκεκριμένα:
Ο βουλευτής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επισημαίνει:
– Η πλήρης ανατροπή της δήθεν «σκευωρίας Νοβάρτις» και με αμετάκλητη δικαστική επικύρωση είναι ένα αδιαμφισβήτητο και συνταρακτικό πολιτικό γεγονός.
– Μετά το βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου δικαιώθηκαν απολύτως οι καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ ότι Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ διέστρεψαν την αλήθεια ως προς το σκάνδαλο Νοβάρτις.
– Τη βραδιά που ολοκληρώθηκε η σύνταξη του βουλεύματος του δικαστικού συμβουλίου, διέρρευσαν στη δημοσιότητα πληροφορίες εντελώς αντίθετες από αυτές που ξέρουμε σήμερα. Διέρρευσε ότι δήθεν ο πρώην αναπληρωτής υπουργός δικαιοσύνης κ. Δημ. Παπαγγελόπουλος και η πρώην επικεφαλής της εισαγγελίας εγκλημάτων διαφθοράς κ. Ελ. Τουλουπάκη παραπέμπονταν για σκευωρία κατά 10 πολιτικών προσώπων αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ.
– Η διαρροή αυτή κατέλαβε όλο τον ελεύθερο ειδησεογραφικό χώρο και σχεδόν για μια ημέρα διαμόρφωσε αντίστοιχες αντιλήψεις στο κοινό.
– Ακόλουθα αποκαλύφθηκε από έμπειρους συντάκτες του δικαστικού ρεπορτάζ, όπως η Ιωάννα Μάνδρου και ο Τάσος Τέλλογλου, ότι «ανώτατες δικαστικές πηγές» ήταν που διέρρευσαν την ψευδή πληροφορία. Εξάλλου, το σύνολο του Τύπου δημοσίευσε αυτές τις πληροφορίες. Επιβεβαιώνεται έτσι ότι η πηγή τους ήταν μία και κεντρική.
– Φαίνεται, λοιπόν, ότι ανώτατη πηγή μέσα στο ανώτατο δικαστήριο εντάχθηκε σε ένα πολιτικό σχέδιο διασποράς fake news.
– Όμως, ενώ μια τέτοια πρακτική θα έπρεπε να έχει προκαλέσει άμεσα τα αντανακλαστικά του πειθαρχικώς υπεύθυνου για τον έλεγχο αυτής της κατάστασης, αφού συνιστά ξεκάθαρη περίπτωση πειθαρχικού παραπτώματος, που απάδει του ρόλου και της αξιοπρέπειας ενός δικαστικού λειτουργού.
– Ο μόνος που μπορεί να διώξει πειθαρχικά ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς είναι, δυνάμει του άρθρου 99 του ν. 4938/2022, ο ίδιος ο Υπουργός Δικαιοσύνης.
Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
-Γιατί δεν έχει ασκήσει ακόμη την αρμοδιότητά του να κινήσει τον πειθαρχικό έλεγχο σε σχέση με τους δικαστικούς λειτουργούς που ενεπλάκησαν στην υπόθεση των παραπλανητικών διαρροών;
-Ερωτήθηκε η κα Πρόεδρος του Αρείου Πάγου αν γνωρίζει ποιοι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί είχαν πρακτικά τη δυνατότητα και έπαιξαν πράγματι τον ρόλο κεντρικής πηγής παραπληροφόρησης του ελληνικού λαού σε σχέση με το βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου;