Με πρωτοβουλία του Ευριπίδη Στυλιανίδη, 11 προσφυγικοί Σύλλογοι της Ροδόπης βρέθηκαν στη Βουλή, όπου μίλησαν για την ιστορία και το έργο τους
Μετά από πρόταση του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στυλιανίδη προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κώστα Τασούλα και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς και Βουλευτή Β’ Θεσσαλονικης Σάββα Αναστασιάδη, η Βουλή των Ελλήνων άνοιξε τις πόρτες της για πρώτη φορά στα προσφυγικά Σωματεία της Θράκης και ειδικότερα της Ροδόπης και τους έδωσε Βήμα επ’ ευκαιρία των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή και τον ξεριζωμό του Ελληνισμού της Ανατολής.
11 πολιτιστικοί προσφυγικοί σύλλογοι, αφού ξεναγήθηκαν στο Κοινοβούλιο και επισκέφθηκαν την έκθεση για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, συνεδρίασαν στην αίθουσα της Γερουσίας, όπου είχαν την ευκαιρία ο καθένας από το κοινοβουλευτικό βήμα δια του προέδρου του, να παρουσιάσει την ιστορική διαδρομή και τις περιπέτειες των ανθρώπων του και φυσικά το σημερινό έργο του στη Ροδόπη και στη Θράκη.
Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν Βουλευτές εκπρόσωποι από όλα τα κόμματα αναφερόμενοι στο έργο και τη μεγάλη σημασία των πολιτιστικών και προσφυγικών σωματείων για τη διάσωση της ρίζας, της ταυτότητας και της ιστορίας αλλά και για την προοπτική της ίδιας της Θράκης και της Ελλάδας.
Ο πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής της Βουλής Βουλευτής Σάββας Αναστασιάδης επαίνεσε τον Βουλευτή Ροδόπης Ευριπίδη Στυλιανίδη για την πρωτοβουλία του και ευχαρίστησε τους Συλλόγους για την ανταπόκριση συγχαίροντας τους και για την παρουσία τους και παρέθεσε προς τιμή τους γεύμα εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής κ. Κώστα Τασούλα.
Ο Βουλευτής Ροδόπης και πρώην Υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης τόνισε: «Είναι η πρώτη φορά που η Θράκη και ειδικότερα η Ροδόπη φιλοξενείται κατ’ αυτόν τον τρόπο στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και δίνεται στους φυσικούς της εκπροσώπους η δυνατότητα να εκφράσουν από του βήματος της Βουλής μια νέα ενιαία τοπική συνείδηση και ταυτότητα που συνθέτει όλες τις ψηφίδες των βιωμάτων, των περιπετειών, της προσφοράς και του πολιτισμού των τμημάτων εκείνων του Ελληνισμού που συναντήθηκαν στη νέα πατρίδα μας και ρίζωσαν στην Ελεύθερη Θράκη. Ευχαριστώ τη Βουλή των Ελλήνων που μας προσφέρει μια τόσο μοναδική ευκαιρία που τη δικαιούνταν και τη στερήθηκαν οι ξεριζωμένοι γονείς μας και οι πρόσφυγες παππούδες μας. Σήμερα οι Θράκες, παρά τα όποια προβλήματα της εποχής, ατενίζουμε με αυτοπεποίθηση το μέλλον, αποκαθιστούμε τις αδικίες που υπέστη ο Ελληνισμός της Ανατολής και οικοδομούμε μια καινούρια πατρίδα που έχει τη δύναμη πλέον να σηκώσει στην πλάτη της την ανάκαμψη όλης της Ελλάδας θωρακίζοντας αμυντικά, πνευματικά με το ΔΠΘ, αναπτυξιακά, δημογραφικά όχι μόνο τα εθνικά αλλά και τα ευρωπαϊκά σύνορα. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη δικαίωση για όλους αυτούς που χάθηκαν στις αλησμόνητες πατρίδες, από το να ακούν σήμερα ενωμένη και δυνατή τη φωνή των παιδιών τους από το σημαντικότερο βήμα της Ελληνικής Δημοκρατίας να αναδεικνύει το ρόλο του Ελληνισμού της Ανατολής, να ενημερώνει για τις θυσίες και τους διαχρονικούς αγώνες του και να διεκδικεί για τη νέα κοινή μας πατρίδα τη Νοτιοδυτική Θράκη…».