Ο καταδικασθείς ως αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης ζήτησε αναβολή επειδή νοσηλεύεται σε κέντρο αποκατάστασης – «Πολιτικός κρατούμενος», δήλωσε ο Λαγός
Προκλητική, όπως αναμενόταν, είναι η γραμμή που ακολουθούν τα προφυλακισμένα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής που βρίσκονται έγκλειστοι μεταξύ άλλων για τη διεύθυνση της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης. Πριν καλά καλά αρχίσει η δίκη στο Εφετείο ο δικηγόρος του ενορχηστρωτή της οργάνωσης του Νίκου Μιχαλολιάκου, ζήτησε αναβολή, επικαλούμενος λόγους υγείας.
Όπως είπε στο δικαστήριο ο Δημήτρης Παπαδέλλης προσκομίζοντας και σχετικά έγγραφα: «Νόσησε με κορωνοϊό, αλλά το αντιμετώπισαν αργά, μετά από 9 ημέρες. Νοσηλεύθηκε σε ΜΕΘ δύο μήνες και βρίσκεται πλέον σε κέντρο αποκατάστασης. Θεωρητικά εκλητεύθη από το δικαστήριο, ενώ ήταν στη ΜΕΘ και είχε απώλεια συνείδησης, οπτικές και ακουστικές ψευδαισθήσεις. Δεν έχει καν την απόφαση δεν ξέρει γιατί δικάζεται».
Στη δικαστική αίθουσα είναι παρόντες μόνο 4 από τους πρώην βουλευτές της ΧΑ: Ο Χρήστος Παππάς, ο Αντώνης Γρέγος, ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος και ο Ιωάννης Λαγός ο οποίος κατά την ανάγνωση του καταλόγου των κατηγορουμένων φώναξε: «Γιάννης Λαγός, πολιτικός κρατούμενος».
Σημειώνεται ότι από τους συνολικά 54 κατηγορουμένους που δικάζονται στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, μόνο οι 16 είναι παρόντες στη δικαστική αίθουσα, ενώ πέντε εξ αυτών παραστάθηκαν χωρίς δικηγόρο και θα πρέπει να τους διορίσει το δικαστήριο.
Μεταξύ των καταδικασθέντων που δεν ζήτησαν να μεταχθούν από τις φυλακές στο δικαστήριο αν και κρατούμενοι είναι εκτός από τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής, Νίκο Μιχαλολιάκο, ο Ηλίας Κασιδιάρης καθώς και ο δράστης της δολοφονίας Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς.
Η πρόεδρος του δικαστηρίου εκφώνησε και τον κατάλογο των μαρτύρων, που φτάνουν τους 146. Πρώτοι μάρτυρες κατηγορητηρίου είναι οι γονείς του Παύλου Φύσσα, Παναγιώτης και Μάγδα, οι οποίοι θα δηλώσουν παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας.
Στο δικαστήριο βρίσκεται και η βουλευτής Λιάνα Κανέλη, ο καθηγητής Συνταγματικού δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος ενώ έξω από το Εφετείο πλήθος κόσμου είναι συγκεντρωμένο ενόψει της νέας δίκης.
Το Δικαστήριο ανέβηκε στην έδρα μετά τις 9 το πρωί προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία, όμως λόγω της απουσίας πολλών συνηγόρων που δεν μπόρεσαν να προσεγγίσουν το δικαστικό Μέγαρο εγκαίρως, δόθηκε χρόνος ώστε να φθάσουν στην αίθουσα.
Συγκεντρώσεις
«Δεν είναι αθώοι. Οι ναζί στην φυλακή». Το σύνθημα των χιλιάδων πολιτών, που ακούστηκε στις 7 Οκτωβρίου του 2020 στη λεωφόρο Αλεξάνδρας έξω από το Εφετείο Αθηνών αντηχεί και πάλι σήμερα έξω από τα δικαστήρια.
Πολιτικοί φορείς, συνδικαλιστικές οργανώσεις, σωματεία, εργαζόμενοι και φοιτητές δίνουν δυναμικό «παρών» ζητώντας να επικυρωθεί η πρωτόδικη απόφαση και οι χρυσαυγίτες να παραμείνουν στη φυλακή.
Η ΑΔΕΔΥ, προκειμένου να διευκολυνθεί η συμμετοχή στο συλλαλητήριο, έχει κηρύξει στάση εργασίας από τις 7 έως τις 10 το πρωί για όλες τις δημόσιες υπηρεσίες στην Αττική. Σε τρίωρη στάση εργασίας για τον ίδιο λόγο καλούν και τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας και Πειραιά.
«Καλούμε τους νέους και τις νέες να δώσουμε μαζί μία ισχυρή και μαζική απάντηση κατά του φασισμού» τονίζει η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, που απευθύνει κάλεσμα στο συλλαλητήριο τονίζοντας ότι παρά την απερίφραστη καταδίκη της Χρυσής Αυγής από την ελληνική δικαιοσύνη, είναι σαφές ότι δεν έχουμε τελειώσει με τον φασισμό ως κοινωνία. «Ο αγώνας για την καταδίκη της ναζιστικής συμμορίας θα δοθεί μέσα και έξω από το δικαστήριο, από την πολιτική αγωγή αλλά και σύσσωμο το αντιφασιστικό κίνημα. Για τον Παύλο, τον Σαχζάτ, και τα δεκάδες θύματα των νεοναζί που ζητούν δικαίωση. Διεκδικούμε την επικύρωση της πρωτόδικης απόφασης και την συνολική καταδίκη των ναζί από την πολιτεία και την κοινωνία. Η θέση τους ήταν και θα είναι στην φυλακή», υπογραμμίζει η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ.
Κάλεσμα στην αντιφασιστική συγκέντρωση απευθύνει πλήθος σωματείων και συνδικάτων, μεταξύ των οποίων η ΕΣΗΕΑ, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, τα συνδικάτα ΟΤΑ Αττικής, Μετάλλου Αττικής, Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής, Επισιτισμού-Τουρισμού-Ξενοδοχείων Αττικής, η Ένωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, καθώς και τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ.
Δυναμικό παρών δίνουν επίσης φοιτητές και μαθητές. «Δεν ξεχνάμε!» τονίζουν οι φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας στο κάλεσμά τους. «Η νέα γενιά έχει ιδανικά – Τσακίζει τους φασίστες ακόμα μια φορά» υπογραμμίζει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας.
Η πρωτόδικη απόφαση
Σύμφωνα με την ιστορική πρωτόδικη απόφαση της 7ης Οκτωβρίου 2020, η Χρυσή Αυγή υπήρξε εγκληματική οργάνωση με πυρήνα τη ναζιστική ιδεολογία, έχοντας ξεκάθαρη ιεραρχική δομή από την αρχή της ίδρυσης της, με επικεφαλής τον Νίκο Μιχαλολιάκο. Δρούσε με απαρέγκλιτη τυφλή και απόλυτη πειθαρχία των κατώτερων στους ανώτερους, έχοντας συγκροτήσει τάγματα εφόδου – τα οποία ήταν πλήρως ελεγχόμενα από το κόμμα και τα ιδεολογικά του όργανα. Βασικό ρόλο εκπαιδευτή των επίλεκτων ομάδων από στελέχη, μέλη και υποστηρικτές που μετείχαν στα τάγματα εφόδου και ασπάζονταν τους σκοπούς και την ιδεολογία της εγκληματικής οργάνωσης είχε αναλάβει ο Ηλίας Κασιδιάρης, ρόλο που του είχε αναθέσει ο ίδιος ο Νίκος Μιχαλολιάκος. Η αρχή του αρχηγού αποδείχθηκε ότι διαπερνούσε την ιεραρχική δομή της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς ο γενικός γραμματέας, ο αρχηγός, ο ανώτατος ηγέτης Νίκος Μιχαλολιάκος είχε την απόλυτη απεριόριστη και αδιαμφισβήτητη εξουσία ως και την απόλυτη ευθύνη των τελικών αποφάσεων.
Αναλυτικά η σύνθεση του Δικαστηρίου
Πρόεδρος: Σοφία Πανουτσακοπούλου, πρόεδρος εφετών
Μέλη: Φωτεινή Παπαντωνοπούλου, Στέφανος-Γρηγόριος Φετζιάν, Μαρία-Γεωργία Τσάμη, Χριστίνα Ρωμέση
Εισαγγελέας: Κυριακή Στεφανάτου, εισαγγελέας Εφετών
Αναπληρώτρια πρόεδρος: Φωτεινή Αθανασίου, πρόεδρος εφετών
Αναπληρώτρια εφέτης: Αλκηστις Σιάννου
Αναπληρώτρια εισαγγελέας: Σοφία Πετράκη