«Τα νησιά που βρίσκονται πέρα από τα τρία μίλια δόθηκαν στην Ελλάδα και η Τουρκία το έχει αποδεχτεί εδώ και πολλά χρόνια. Το να τεθεί αυτό σε αμφισβήτηση τώρα -στην διπλωματία- καθιστά την Τουρκία επιτιθέμενο κράτος»
«Η Ελλάδα έχει δίκιο» στο θέμα των νησιών του Αιγαίου, λέει ο Τούρκος πρέσβης επί τιμή, Γιαλίμ Εράλντ, προκαλώντας την αντίδραση των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ που έχουν κάνει «σημαία» το αφήγημα περί «αμφισβητούμενης ελληνικής κυριαρχίας» υιοθετώντας το παραλήρημα της Αγκυρας κατά της χώρας μας.
«Υπάρχουν πολλοί ισχυρισμοί για την κυριαρχία ότι τα νησιά δόθηκαν υπό όρους. Κάτι τέτοιο δεν υπάρχει. Τα νησιά που βρίσκονται πέρα από τα τρία μίλια δόθηκαν στην Ελλάδα και η Τουρκία το έχει αποδεχτεί εδώ και πολλά χρόνια. Το να τεθεί αυτό σε αμφισβήτηση τώρα -στην διπλωματία- καθιστά την Τουρκία επιτιθέμενο κράτος» τόνισε ο Εράλντ σε δηλώσεις του σε τηλεοπτική εκπομπή, επισημαίνοντας:
«Λέμε: “Δεν μέτρησαν αυτό το νησί στη Λωζάνη, δεν μέτρησαν εκείνο το νησί’’. Αν θυμάμαι καλά στη Μεσόγειο υπάρχουν πάνω από 2.400 νησιά και βραχονησίδες. Αποκλείεται μια συνθήκη να μετρήσει όλα αυτά τα νησιά. Δεν το έχουμε δει πουθενά, Η Λωζάνη, τα νησιά πέρα από τα τρία μίλια, τα έδωσε στην Ελλάδα, είτε μας αρέσει είτε δεν μας αρέσει».
Yalım Eralp
— EᑎIᗩᑕ ® (@VasilisEniac) June 9, 2022
Πρέσβης επί τιμή Τουρκίας
Η Λωζάννη, τα νησιά, πέρα από τα 3 μίλια, τα έδωσε
στην Ελλάδα, είτε μας αρέσει, είτε δεν μας αρέσει. pic.twitter.com/FPzf8F9Lce
Ο Ερλαντ διετέλεσε στο παρελθόν σύμβουλος του Μεσούτ Γιλμάζ και της Τανσού Τσιλέρ, ενώ υπηρέτησε στην τουρκική μόνιμη αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη, στο ΝΑΤΟ, στις πρεσβείες της Ουάσινγκτον. Εξαιτίας των θέσεων που διατυπώνει δημόσια τις τελευταίες μέρες, και των ενστάσεων που εκφράζει για τη νομιμότητα των ισχυρισμών του Ερντογάν κατά της χώρας μας, ο έμπειρος διπλωμάτης έχει βρεθεί στο στόχαστρο φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ, που τον κατηγορούν ακόμη και για … «ενδοτισμό».
Βέβαια, οι συγκεκριμένες δηλώσεις δεν θα μπορούσαν να μην προκαλέσουν την οργή των φιλοκυβερνητικών Μέσων, με χαρακτηριστικό το ρεπορτάζ του TRT που ανέφερε ότι ο Εράλπ έλαβε τα αξιώματά του επί κυβερνήσεων του κεμαλικού CHP ενώ ενδεικτική είναι η φράση που ακούστηκε στον αέρα: «με τη στάση του και τις απόψεις που εξέφρασε, ο Γιαλίμ Εράλπ αποκάλυψε ξεκάθαρα τι νοοτροπία κυριάρχησε για λίγο στην τουρκική εξωτερική πολιτική».
Αναφερόμενος στο θέμα της αίτησης της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ο Εράλπ δήλωσε ότι οι δύο αυτές χώρες «πρέπει να παρουσιάσουν στοιχεία» σχετικά με την υποστήριξή τους προς το PKK/YPG. Ο Εράλπ, ο οποίος δεν φάνηκε να πιστεύει ότι η Στοκχόλμη και το Ελσίνκι υποστηρίζουν την τρομοκρατική οργάνωση, επεσήμανε ότι οι δύο αυτές χώρες «αναγνωρίζονται ως φιλειρηνικές χώρες» στον κόσμο.
Παράλληλα, εκφράζοντας την αντίθεσή του και σε μια νέα επιχείρηση στη Συρία, ο Εράλπ ανέφερε πως η τουρκική πολιτική «δημιουργεί μάρτυρες. Οι νεκροί αυτοί είναι δικοί μας άνθρωποι».
Οι «αιρετικές» για το τουρκικό κατεστημένο δηλώσεις του Εράλπ έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τη φρασεολογία που επικρατεί γενικότερα στον τουρκικό Τύπο, όπου κυριαρχούν οι απόψεις περί «κατειλημμένων νησιών από την Ελλάδα».
Στον αντίποδα βέβαια, στη γειτονική χώρα κυριαρχούν οι αντίθετες φωνές, με χαρακτηριστικές να είναι οι χθεσινές ανιστόρητες δηλώσεις στο Haber Turk του Ναΐμ Μπαμπούρογλου, καθηγητή πανεπιστημίου, ο οποίος δήλωσε ότι «η Τουρκία διαδέχτηκε το Οθωμανικό κράτος και τα νησιά ήταν οθωμανικά». «Eμείς στη Λωζάνη τι είπαμε; Πως τα νησιά αυτά θα είναι της Ελλάδας αλλά υπό τον όρο της αποστρατιωτικοποίησης. Αφού παραβιάζουν το καθεστώς τους, ποιος είχε αυτά τα νησιά; To Οθωμανικό κράτος. Ποιος είναι ο κληρονόμος του Οθωμανικού κράτους. Η Τουρκία. Αυτά λένε τα έγγραφα, οι συνθήκες της Λωζάνης. Αφού λοιπόν δόθηκαν υπό τον όρο αυτό και αφού παραβιάστηκε το καθεστώς τους, άρα ανοίγει η συζήτηση για την κυριαρχία τους και επιστρέφονται στον ιδιοκτήτη τους».