Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Κομοτηνής Γιάννη Γκαράνη, η διαχείριση των κατασκηνώσεων το έτος 2009 ζημίωσε τον Δήμο κατά 90.973,76 ευρώ – Πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης που λειτουργούσε τότε τις κατασκηνώσεις ήταν όμως ο συνεργάτης του και σημερινός Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Θεμάτων και Αλληλεγγύης, Γιάννης Μουρτίδης
Οικονομικά στοιχεία για τη λειτουργία των δημοτικών κατασκηνώσεων Πανδρόσου τα έτη 2009 και 2010, παραθέτει ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης στην απάντηση του στη «Σύμπραξη Προοπτικής» για τις «εγκαταλελειμμένες και αναξιοποίητες κατασκηνώσεις».
Σύμφωνα λοιπόν με το δελτίο τύπου του Γιάννη Γκαράνη, «το 2009 τα έσοδα από τη λειτουργία του Κατασκηνωτικού Κέντρου Πανδρόσου ανήρθαν σε 14.816,14 ευρώ, έναντι κόστους 105.789,90 ευρώ», ήτοι οι ζημιές για τον Δήμο Κομοτηνής ανήλθαν το συγκεκριμένο έτος σε 90.973,76 ευρώ.
Πρόεδρος όμως της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Εθελοντισμού, Νέας Γενιάς και Κοινωνικής Επένδυσης που λειτουργούσε τις Κατασκηνώσεις Πανδρόσου το 2009, ήταν ο σημερινός συνεργάτης του Γιάννη Γκαράνη και Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Θεμάτων και Αλληλεγγύης Γιάννης Μουρτίδης.
Με λίγα λόγια, ο Δήμαρχος Κομοτηνής δηλώνει ότι οι Κατασκηνώσεις δεν λειτουργούν σήμερα λόγω ζημιών που προκλήθηκαν από τη διοίκηση ενός στελέχους της δικής του παράταξης. Ας αναζητήσει λοιπόν ο Δήμαρχος τις ευθύνες από τους στενούς συνεργάτες του και να σταματήσει να τις επιρρίπτει σε άλλους, όπως στην προκειμένη τον Αντώνη Γραβάνη, που δεν είχε καμία σχέση τότε με τη διαχείριση των Κατασκηνώσεων.
Για την ιστορία, να προσθέσουμε ότι το έτος 2010 πρόεδρος της –κατηργημένης πλέον- δημοτικής επιχείρησης ήταν ο Κώστας Μιχελής.
Στην απάντηση του ο Δήμαρχος Κομοτηνής αναφέρει:
«Σε δελτίο τύπου που εξέδωσε η Παράταξη «Σύμπραξη Προοπτικής» αναφορικά με «τις εγκαταλελειμμένες κατασκηνώσεις της Πανδρόσου» τίθενται προς τη Δημοτική Αρχή τα εξής ερωτήματα: «Ποιος ευθύνεται για τα χαμένα έσοδα και την φθορά στην περιουσία των δημοτών;» και «Ποιος είναι ο λόγος που δεν επαναλειτουργεί η Δημοτική Κατασκήνωση της Πανδρόσου και δεν δημοπρατείται;»
Ως προς το πρώτο, αξίζει να σημειώσουμε ότι δεν παρατίθεται κανένα απολύτως οικονομικό στοιχείο κατά την περίοδο της λειτουργίας των κατασκηνώσεων, η οποία διεκόπη το 2010.
Ας τα παραθέσουμε, επομένως εμείς:
Το 2009 τα έσοδα από τη λειτουργία του Κατασκηνωτικού Κέντρου Πανδρόσου ανήρθαν σε 14.816,14 ευρώ, έναντι κόστους 105.789,90 ευρώ.
Το 2010 τα έσοδα από τη λειτουργία του Κατασκηνωτικού Κέντρου Πανδρόσου ανήρθαν σε 10.781,07 ευρώ, έναντι κόστους 127.549,89 ευρώ.
Άρα, οι ζημιές το 2009 ήταν 90.973,76 ευρώ και το 2010 ήταν 116.768,82 ευρώ, συνολικά 207.742,58 ευρώ.
Επομένως, με βάση τα οικονομικά στοιχεία που παρατίθενται, ο Δήμος Κομοτηνής με την παύση λειτουργίας των κατασκηνώσεων Πανδρόσου, όχι μόνο δεν είχε απώλεια εσόδων, αντίθετα διατήρησε τα ποσά που αφορούσαν τα λειτουργικά έξοδα αυτών στα ταμεία του Δήμου και μάλιστα, σε μια κρίσιμη οικονομικά συγκυρία, για όλη τη χώρα.
Στην παρούσα χρονική περίοδο που επιλέγει να θέσει τα ερωτήματά της η παράταξη του κ. Γραβάνη, να υπενθυμίσουμε ότι εκτός από τη γενικότερη οικονομική δυσπραγία της χώρας, τη μεγάλη υγειονομική κρίση που δημιούργησε η πανδημία, έχουμε ν’ αντιμετωπίσουμε και την ενεργειακή κρίση που απειλεί τα νοικοκυριά, αλλά και την αυτοδιοίκηση. Στη δεύτερη ερώτηση επομένως, η απάντηση είναι αυτονόητη και ο κ. Γραβάνης γνωρίζει πως για δύο τουλάχιστον χρόνια ήταν αδύνατος ο όποιος προγραμματισμός.
Η διοίκηση του Δήμου Κομοτηνής είχε και έχει την πρόθεση να δημοπρατήσει τις κατασκηνώσεις Πανδρόσου με ένα αντίτιμο που θα είναι επωφελές για τον ίδιο τον Δήμο, αλλά και για όποιον αναλάβει τη λειτουργία τους.
Η Δημοτική Αρχή προχωράει με σύνεση στις επιλογές της, βλέποντας τη μεγάλη εικόνα της κρίσης στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο, σεβόμενη τα υγειονομικά πρωτόκολλα».