Ο βουλευτής Ροδόπης υποστήριξε πως το «Ελληνικό Κτηματολόγιο», ένας εξαιρετικά κερδοφόρος φορέας του Ελληνικού Δημοσίου, εμφανίζει σήμερα στοιχεία διάλυσης, οδηγώντας τους εργαζόμενους, αλλά και τους πολίτες και επαγγελματίες που συναλλάσσονται με το Κτηματολόγιο, σε απόγνωση
«Έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από τη μεταφορά του φορέα Ελληνικό Κτηματολόγιο στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Μια μεταφορά που είχε περισσότερο επικοινωνιακά χαρακτηριστικά παρά ουσιαστικά, καθώς τα προβλήματα στην ολοκλήρωση της κτηματογράφησης παραμένουν», είπε στην ολομέλεια της Βουλής το βουλευτής Ροδόπης με το Κίνημα Αλλαγής κ. Ιλχάν Αχμέτ στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο: «Ένταξη των περιοχών ισχύος του κτηματολογικού κανονισμού Δωδεκανήσου στο Εθνικό Κτηματολόγιο, εφαρμογή σε αυτές της κοινής εθνικής νομοθεσίας – Διασύνδεση Ληξιαρχείων και «Ελληνικού Κτηματολογίου» – Καταχώριση αγωγών και αιτήσεων στα κτηματολογικά φύλλα και λοιπές διατάξεις».
Ο βουλευτής Ροδόπης υποστήριξε πως το «Ελληνικό Κτηματολόγιο», ένας εξαιρετικά κερδοφόρος Φορέας του Ελληνικού Δημοσίου, εμφανίζει σήμερα στοιχεία διάλυσης, οδηγώντας τους εργαζόμενους, αλλά και τους πολίτες και επαγγελματίες που συναλλάσσονται με το Κτηματολόγιο, σε απόγνωση.
Ο Ιλχάν Αχμέτ επεσήμανε πως η κυβέρνηση έχει επιβάλλει ένα νομοθετικό αλαλούμ λέγοντας χαρακτηριστικά: «Σήμερα για παράδειγμα έχουμε ένα νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για το Κτηματολόγιο που ανήκει όμως στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ταυτόχρονα, έχουμε και ένα ολόκληρο κεφάλαιο, το κεφάλαιο Γ’ του νομοσχεδίου, με άσχετες διατάξεις του Ψηφιακής! Θετικές μεν – άσχετες δε! Φαντάζομαι πως κατανοείτε ότι οι κανόνες καλής νομοθέτησης δεν τηρούνται ούτε στο ελάχιστο».
Σε ό,τι αφορά το Κτηματολόγιο Δωδεκανήσου τόνισε πως οι διατάξεις του συζητούμενου νομοσχεδίου βρίσκονται προς τη θετική κατεύθυνση, παρότι για άλλη μία φορά πολλά από τα θέματα που θα έπρεπε να εξειδικεύονται παραπέμπονται σε Υπουργικές Αποφάσεις που θα δούμε κάπου στο απροσδιόριστο μέλλον.
Ο βουλευτής Ροδόπης αναφέρθηκε αναλυτικά στο πρόβλημα της μεταστέγασης των γραφείων του Κτηματολογικού Γραφείου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, λέγοντας πως η μεταφορά του Κτηματολογικού Γραφείου της περιοχής σε ακίνητο, που βρίσκεται εκτός της πόλεως Κομοτηνής και συγκεκριμένα στον οικισμό Κικιδίου Π.Ε. Ροδόπης, με μηνιαίο μίσθωμα 9.900 ευρώ, δεν υπόσχεται την αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τον πολίτη, και τη διευκόλυνση των επαγγελματιών που συναλλάσσονται με το Κτηματολογικό Γραφείο, αλλά αντίθετα είναι βέβαιο πως θα οδηγήσει σε μία τρομακτική ταλαιπωρία.
«Τόσο για τους επαγγελματίες του χώρου η μεταστέγαση θα σημάνει πλήθος χαμένων ωρών εργασίας αλλά και χρημάτων προκειμένου να καλυφθούν οι μετακινήσεις τους σε μια περιοχή εκτός πόλεως, όπου είναι απαραίτητη η χρήση μεταφορικού μέσου και μάλιστα ιδιωτικού, ενώ για τους πολίτες θα προστεθεί μια νέα οδύσσεια ταλαιπωρίας στην ήδη επιβαρυμένη καθημερινότητα τους», τόνισε.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:
«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η κτηματογράφηση πρέπει να ολοκληρωθεί», «Η χώρα πρέπει να αποκτήσει επιτέλους κτηματολόγιο»,«Η επιτάχυνση της διαδικασίας κτηματογράφησης είναι επιτακτική». Δε νομίζω πως υπάρχει βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου που να διαφωνεί με τις παραπάνω φράσεις. Και δεν διαφωνεί κανείς γιατί το κτηματολόγιο είναι μια κορυφαία μεταρρύθμιση. Μια μεταρρύθμιση – τομή για τη χώρα. Και σε αυτό είμαστε όλοι σύμμαχοι και δεν χωρούν μικροψυχίες ή μικροκομματικά παιχνίδια.
Όμως δυστυχώς για τη χώρα μας με το να επαναλαμβάνουμε το αυτονόητο ή να συμφωνούμε στο αυτονόητο δε σημαίνει πως το πρόβλημα αυτόματα θα λυθεί.
Και η υπόθεση του Κτηματολογίου είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.
Έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από τη μεταφορά του φορέα Ελληνικό Κτηματολόγιο στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Μια μεταφορά που είχε περισσότερο επικοινωνιακά χαρακτηριστικά, παρά ουσιαστικά.
Και το λέω αυτό γιατί τα προβλήματα που σας είχαμε επισημάνει τότε παραμένουν.
Προφανώς η κτηματογράφηση δεν προχωρά με τους ρυθμούς που σχεδόν με έπαρση υποσχόσασταν, επιμένοντας πως η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου θα ολοκληρωθεί πριν καλά – καλά το καταλάβουμε.
Σας είχαμε επισημάνει τότε πως προκειμένου να δικαιολογήσετε την βίαιη απόσπαση του δημόσιου φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο» από το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, βιάζεστε και κάνετε προχειρότητες.
Σας είχαμε πει ότι η ψηφιοποίηση για την οποία προφανώς και ήμασταν και είμαστε θετικοί δεν είναι ικανή να λύσει όλα τα προβλήματα.
Και σας είχαμε τονίσει πως το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεν θα είναι σε θέση να διαχειριστεί τα πολύπλοκα νομικά και τεχνικά προβλήματα της κτηματογράφησης, αλλά και το πλήθος των έργων κτηματογράφησης που βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη.
Δυστυχώς, επιβεβαιωθήκαμε.
Γιατί σήμερα και αυτό είναι πραγματικά θλιβερό, το Ελληνικό Κτηματολόγιο, ένας εξαιρετικά κερδοφόρος Φορέας του Ελληνικού Δημοσίου, εμφανίζει πλέον στοιχεία διάλυσης.
Εκτός από την γνωστή υποστελέχωση του, οι εργαζόμενοι αναφέρουν πως η ίδια Διοίκηση του Φορέα σε πολλές περιπτώσεις δημιουργεί προσκόμματα στην εύρυθμη λειτουργία του, οδηγώντας τους εργαζόμενους, αλλά και τους πολίτες και επαγγελματίες που συναλλάσσονται με το Κτηματολόγιο, σε απόγνωση.
Επιπλέον, ο Φορέας παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή. Υπολογιστές που δεν λειτουργούν, εκτυπωτές χωρίς χαρτί, τηλεφωνικά κέντρα εκτός λειτουργίας κ.α.
Αυτή είναι η εικόνα.
Μια εικόνα που σαφώς μας ανησυχεί και μας βάζει σε υποψίες.
Μήπως η απαξίωση του Φορέα έχει σαν στόχο την ιδιωτικοποίηση;
Δεν σας είναι εξάλλου ξένη αυτή η πρακτική.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Πέρα από τα όποια θετικά που σαφώς υπάρχουν στο συζητούμενο νομοσχέδιο, δεν μπορώ να μη σχολιάσω το νομοθετικό αλαλούμ που κάθε τόσο καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.
Σήμερα για παράδειγμα έχουμε ένα νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για το Κτηματολόγιο που ανήκει όμως στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ταυτόχρονα, έχουμε και ένα ολόκληρο κεφάλαιο, το κεφάλαιο Γ’ του νομοσχεδίου με άσχετες διατάξεις του Ψηφιακής!
Θετικές μεν – άσχετες δε!
Φαντάζομαι πως κατανοείτε ότι οι κανόνες καλής νομοθέτησης δεν τηρούνται ούτε στο ελάχιστο.
Σε ό,τι αφορά το Κτηματολόγιο Δωδεκανήσου. Τα προβλήματα είναι γνωστά και είναι αλήθεια ο εκσυγχρονισμός του κτηματολογίου Δωδεκανήσου έχει ήδη καθυστερήσει με ό,τι συνεπάγεται αυτό.
Για αυτό και βλέπουμε θετικά τις διατάξεις του συζητούμενου νομοσχεδίου, παρότι για άλλη μία φορά πολλά από τα θέματα που θα έπρεπε να εξειδικεύονται παραπέμπονται σε Υπουργικές Αποφάσεις που θα δούμε κάπου στο απροσδιόριστο μέλλον.
Και πραγματικά ελπίζω τα όσα προβλέπονται στο συζητούμενο νομοσχέδιο να τα δούμε κάποια στιγμή γιατί σήμερα έχουμε στα χέρια μας έναν σχεδιασμό χωρίς κανέναν χρονικό ορίζοντα.
Θέλω σε αυτό το σημείο να αναφερθώ στην επικείμενη μεταστέγαση των γραφείων του Κτηματολογικού Γραφείου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Με έναν διαγωνισμό που ανακοινώθηκε στις 8-4-2020, δηλαδή σε μία περίοδο που όλη η Ελλάδα ήταν κλεισμένη στο σπίτι, τρομαγμένη από την άγνωστη κατάσταση που επέβαλε η πανδημία, με έναν διαγωνισμό στον οποίο είχαμε μία και μοναδική προσφορά, αποφασίστηκε η μεταστέγαση του Κτηματολογικού Γραφείου της περιοχής σε ακίνητο, που βρίσκεται εκτός της πόλεως Κομοτηνής και συγκεκριμένα στον οικισμό Κικιδίου Π.Ε. Ροδόπης, αντί μηνιαίου μισθώματος 9.900 Ευρώ!
Πρέπει να επισημάνω πως το σημερινό μίσθωμα, στον υφιστάμενο χώρο του Υποθηκοφυλακείου, ανέρχεται στο ποσό των 1000 ευρώ!
Μιλάμε λοιπόν για μία τρομακτική διαφορά στο ενοίκιο για ένα σαφώς πολύ μεγαλύτερο κτίριο, που όμως αντί να υπόσχεται την αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τον πολίτη, αλλά και τη διευκόλυνση των επαγγελματιών που συναλλάσσονται με το Κτηματολογικό Γραφείο, είναι βέβαιο πως θα οδηγήσει σε μία τρομακτική ταλαιπωρία.
Και μιλάω για ταλαιπωρία, καθώς η μεταφορά των γραφείων σε περιοχή εκτός πόλεως θα προκαλέσει εξαιρετική δυσχέρεια στις συναλλαγές, σε μια εποχή ιδιαίτερα κρίσιμη για τον τόπο μας και τη χώρα γενικότερα.
Τόσο για τους επαγγελματίες του χώρου η μεταστέγαση θα σημάνει πλήθος χαμένων ωρών εργασίας αλλά και χρημάτων προκειμένου να καλυφθούν οι μετακινήσεις τους σε μια περιοχή εκτός πόλεως, όπου είναι απαραίτητη η χρήση μεταφορικού μέσου και μάλιστα ιδιωτικού, ενώ για τους πολίτες θα προστεθεί μια νέα οδύσσεια ταλαιπωρίας στην ήδη επιβαρυμένη καθημερινότητα τους.
Επιπλέον, το ακίνητο που επιλέχτηκε και απέχει 4χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης βρίσκεται μακριά από όλες τις υπόλοιπες δημόσιες υπηρεσίες, γεγονός που πρόκειται να δημιουργήσει άχρηστη ταλαιπωρία στους συναλλασσόμενους.
Νομίζω πως πρέπει να ξαναδείτε το θέμα.
Προσωπικά εκτιμώ πως με την σημερινή εικόνα της κτηματαγοράς, δεν θα ήταν δύσκολο να ανευρεθεί με μίσθωμα τέτοιου ύψους κατάλληλο ακίνητο εντός της πόλεως Κομοτηνής και μάλιστα στο κέντρο της, όπου η πρόσβαση για πολίτες και επαγγελματίες θα είναι άμεση και εύκολη προκειμένου να διευκολυνθούν οι συναλλαγές.
Σας ευχαριστώ».