«Κούφιες οι υποσχέσεις για την ίδρυση και λειτουργία νέων τμημάτων», τονίζει ο Βουλευτής Ροδόπης με αφορμή τη μείωση του αριθμού των εισακτέων στις Σχολές του ΔΠΘ
«Νέο πλήγμα στην ανάπτυξη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης», χαρακτηρίζει ο Δημήτρης Χαρίτου την «απόφαση της κυβέρνησης και της υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως, να μειώσει δραματικά τον αριθμό των εισακτέων στα ΑΕΙ της χώρας και ιδιαίτερα στα περιφερειακά πανεπιστήμια».
Ο Βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτει πως:
«Με ΦΕΚ 253.1/55071/Α5 που δημοσιεύτηκε στις 15 Μαΐου 2022 ο αριθμός εισακτέων στο ΔΠΘ για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 είναι μειωμένος κατά 292 σε σχέση με το περσινό ακαδημαϊκό έτος. Μπορεί το μεγαλύτερο πλήγμα από την απόφαση αυτή να δέχονται τα Πανεπιστημιακά Τμήματα στον Έβρο, ειδικότερα αυτά στην Ορεστιάδα, όμως η απόφαση πλήττει επίσης σημαντικά τμήματα στην Κομοτηνή όπως το Ιστορίας και Εθνολογίας (-32) και το Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών (-39).
Οι κατά καιρούς υποσχέσεις της κυβέρνησης για δήθεν ισχυροποίηση του ΔΠΘ με την ίδρυση και λειτουργία νέων τμημάτων αποδείχτηκαν κούφια λόγια, ενώ οι εξαγγελίες υπουργών της αλλά και βουλευτών της στην περιοχή επίσης αποδείχτηκαν ότι ήταν φρούδες ελπίδες.
Η ολοκληρωμένη απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την ενίσχυση του ΔΠΘ με 8 νέα τμήματα, δύο εκ των οποίων στην Κομοτηνή, που βασίστηκε σε ακαδημαϊκά κριτήρια όπως είχαν εγκριθεί από τη Σύγκλητο του ΔΠΘ, δυστυχώς ακυρώθηκε από τη σημερινή κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή οι σχεδιασμοί του Υπουργείου Παιδείας για την ανάπτυξη του ΔΠΘ διαψεύδονται. Όχι μόνο το τμήμα Ψυχολογίας που αποσπάστηκε από την Κομοτηνή για να ιδρυθεί στο Διδυμότειχο, αλλά ούτε το τμήμα Εργοθεραπείας στην Κομοτηνή που δόθηκε ως αντιστάθμισμα για την απώλεια, δεν έχει νομοθετηθεί η ίδρυσή τους και δεν περιλαμβάνονται στο Μηχανογραφικό για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά.
Οι δεσμεύσεις του αρμόδιου για την Ανώτατη Εκπαίδευση υφυπουργού Α.Συρίγου είτε μέσα στη Βουλή, είτε στις επισκέψεις του στη Θράκη, για την ίδρυση και λειτουργία δύο νέων τμημάτων στο ΔΠΘ, τμήμα Εργοθεραπείας στην Κομοτηνή και τμήμα Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο, αποδεικνύονται ψεύτικες, υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα.
Ενώ στα λόγια η κυβέρνηση δηλώνει ότι θέλει ένα ισχυρό ΔΠΘ, στην πράξη το αποδυναμώνει μειώνοντας τους εισακτέους, αποκλείοντας χιλιάδες νέους και νέες από την πρόσβασή τους στα ΑΕΙ με την ελάχιστη βάση εισαγωγής που καθιέρωσε και πλήττει τα περιφερειακά πανεπιστήμια όπως το ΔΠΘ. Δεν προχωρά στην ίδρυση των νέων τμημάτων, το αφήνει σε οικονομική ασφυξία, χωρίς την δυνατότητα κάλυψης των θέσεων ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού, όταν είναι γνωστή η συμβολή του ΔΠΘ ως πυλώνας οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης της περιοχής».