Το σχέδιο δημοψηφίσματος και δημιουργίας κράτους-μαριονέτας της Μόσχας που έχει φτάσει στα χέρια του Κρεμλίνου
Ένα ψευδοκράτος που θα ονομάζεται «Γιούζναγια Ρους» («Νότια Ρους») στα ουκρανικά εδάφη που έχουν καταληφθεί από τον ρωσικό στρατό είναι μέσα στα σχέδια του Κρεμλίνου, σύμφωνα τουλάχιστον με έρευνα του προγράμματος «Σχέμι» του Radio Svoboda (Liberty).
Τα σχέδια δημιουργίας του νέου κράτους παρουσιάζονται στο «Μανιφέστο της Νοτιορωσικής Λαϊκής Συνέλευσης», αναφέρουν οι δημοσιογράφοι που έκαναν την έρευνα, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι στην επεξεργασία του κειμένου συμμετείχαν άτομα από την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος «Ενιαία Ρωσία», του κόμματος του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Πηγές του «Σχέμι» ανέφεραν ακόμη ότι το «μανιφέστο» παραδόθηκε στον πρόεδρο της εκτελεστικής επιτροπής της «Ενιαίας Ρωσίας» Αντρέι Τουρτσάκ και μετά στον Ντμίτρι Γκριζλόφ που είναι σύμβουλος του ρώσου επιχειρηματία Κονσταντίν Μαλοφέγεφ. Ο τελευταίος είναι, βέβαια, το ίδιο πρόσωπο για το οποίο έχει ασκηθεί δίωξη από τις αμερικανικές αρχές. Η δράση του Μαλοφέγεφ περνά και από την Ελλάδα με την αποτυχημένη τελικά προσπάθεια για το στήσιμο ενός φιλορωσικού καναλιού.
Το «Μανιφέστο» αρχίζει με την επεξήγηση που λέει ότι το κράτος Ουκρανία μετά την ανατροπή του «νόμιμα εκλεγμένου προέδρου» το 2014 [πρόκειται για τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς] «έχασε την νομιμότητά του στο πλαίσιο των συνόρων της ΟΥΣΣΔ [Ουκρανικής Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας]» και «σε απάντηση στην τρομοκρατία και την ολοκληρωτική επιβολή της ιδεολογίας του φασισμού και του μπαντεροφισμού», η Νοτιορωσική Λαϊκή Συνέλευση ανακοινώνει την απόφασή της να πάρει την εξουσία στα χέρια της και να ιδρύσει «το νέο κράτος Νότια Ρους».
Στο εν λόγω κείμενο αναφέρεται: «Σε απάντηση στον τρόμο και την ολοκληρωτική επιβολή της ιδεολογίας του Ναζισμού και της Μπαντέρα από το πρώην Κράτος της Ουκρανίας, εμείς, στο πρόσωπο του Λαϊκού Συμβουλίου της Νότιας Ρωσίας, παίρνουμε την εξουσία στα χέρια μας και ιδρύουμε ένα νέο κράτος της Νότιας Ρωσίας». Το έγγραφο αναφέρει περαιτέρω ότι η λεγόμενη «Νότια Ρωσία» είναι ο «διάδοχος» του Κιέβου Νόβγκοροντ, του Ζαπορόζιαν Σιχ, της λεγόμενης «Νέας Ρωσίας της Μεγάλης Αικατερίνης» και της ΕΣΣΔ. «Χτίζουμε το κράτος μας στη βάση της κατανόησης της ιστορικής και γενετικής συγγένειας και ενότητας του τριαδικού ρωσικού λαού, Ουκρανών, Λευκορώσων και Ρώσων, της αδελφικής φιλίας και της αμοιβαίας βοήθειας», τονίζουν οι συντάκτες του μανιφέστου.
Η Ορθοδοξία ονομάζεται «θεμέλιο του πολιτισμού και της ταυτότητάς μας», ενώ η ουκρανική γλώσσα ονομάζεται «διάλεκτος». «Αναγνωρίζουμε τη ρωσική γλώσσα, καθώς και την ουκρανική διάλεκτο, ως μητρική και γλώσσα της διεθνικής επικοινωνίας, με ισότητα όλων των γλωσσών και εθνικοτήτων», αναφέρεται στο κείμενο.
Ο κύριος στόχος της «Νότιας Ρωσίας» οι συγγραφείς αποκαλούν «την επίτευξη και προστασία της ειρήνης», «την πλήρη εξάλειψη του ναζισμού και του Μπαντέρα». Και προαναγγέλλουν «δημοψήφισμα».
«Αναγνωρίζουμε την ελευθερία και το δικαίωμα έκφρασης της βούλησης του λαού της Κριμαίας, αναγνωρίζουμε την επιλογή του Donbass. Το κράτος της Νότιας Ρωσίας θα υπάρχει επίσης και θα ενεργεί μετά τη μεταβατική περίοδο στη βάση του καθολικού, ανοιχτού σε παρατηρητές όλων χωρών, η βούληση των λαών μέσω δημοψηφίσματος», αναφέρεται στο κείμενο του «μανιφέστου». Την ίδια στιγμή, το έγγραφο δεν διευκρινίζει με ακρίβεια σε ποια εδάφη της Ουκρανίας σχεδιάζεται να «σχηματιστεί» η «Νότια Ρωσία».
Το 2014 μετά την προσάρτηση της Κριμαίας και την έναρξη του πολέμου στο Ντονμπάς, στην Ρωσία άρχισαν να συζητούνται σχέδια της λεγόμενης «Νοβορώσια» (Νέας Ρωσίας) σε εδάφη που θα αποσπώντο από νότιες και ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας.