Στο αλιευτικό καταφύγιο Ιμέρου παρατηρείται έντονο το φαινόμενο της πρόσχωσης από άμμο και φύκια τόσο εντός της λιμενολεκάνης όσο και της εισόδου του, με αποτέλεσμα να καθίσταται απαγορευτική η διέλευση των αλιευτικών σκαφών
Στην εκπόνηση αναγκαίων μελετών για την πρόταση βιώσιμων λύσεων στα χρόνια προβλήματα λειτουργίας του αλιευτικού καταφυγίου Ιμέρου προχωρά η ΠΑΜΘ- ΠΕ Ροδόπης, σε εφαρμογή προγραμματικής σύμβασης με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αβδήρων, που υπεγράφη από τον Αντιπεριφερειάρχη Νίκο Τσαλικίδη και την Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Κωνσταντίνα Ζουρνατζίδου.
Με την παροχή στήριξης προς το Λιμενικό Ταμείο- στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγεται το αλιευτικό καταφύγιο του Ιμέρου- και την επιμέλεια κατάρτισης των μελετών σε στάδιο οριστικής μελέτης (κυματική μελετή, ακτομηχανική μελέτη, μελέτη λιμενικών έργων) η ΠΕ Ροδόπης επιδιώκει να συνδράμει πρακτικά για την επίλυση ενός σημαντικού και διαχρονικού προβλήματος της περιοχής.
Στο αλιευτικό καταφύγιο Ιμέρου παρατηρείται έντονο το φαινόμενο της πρόσχωσης από άμμο και φύκια τόσο εντός της λιμενολεκάνης όσο και της εισόδου του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καθίσταται απαγορευτική η διέλευση των αλιευτικών σκαφών, τόσο των ερασιτεχνών όσο και των επαγγελματιών ψαράδων και η πρόσδεση τους εντός της λιμενολεκάνης. Η κατάσταση αυτή τείνει να γίνει μόνιμη. Γι’ αυτό οι ψαράδες φροντίζουν να μεταφέρουν τα σκάφη τους στο κοντινότερο αλιευτικό καταφύγιο, αυτό του Αγίου Χαραλάμπους Μαρώνειας, συνωστίζοντας τα σκάφη τους το ένα δίπλα στο άλλο, αφού εκεί δένουν και τράτες που έχουν δεσμεύσει ένα μέρος για δική τους εξυπηρέτηση. Η αναγκαστική «μετακόμιση» συνεπάγεται για τους ψαράδες του Ιμέρου πέραν της μεγάλης ταλαιπωρίας και πρόσθετη οικονομική τους επιβάρυνση δεδομένου ότι αλιευτικά τους εργαλεία βρίσκονται στη θαλάσσια περιοχή, ευρύτερα του αλιευτικού καταφυγίου και για να τα χρησιμοποιήσουν πρέπει να διανύουν πολλά μίλια καθημερινά.
Η αντιμετώπιση του προβλήματος της πρόσχωσης θα συμβάλλει στην αποκατάσταση της ασφαλούς και εύρυθμης λειτουργίας του αλιευτικού καταφυγίου Ιμέρου, στην ενίσχυση της δραστηριότητας των αλιέων και στην τόνωση της οικονομίας της ευρύτερης περιοχής.
«Μέλημα μας είναι να βοηθήσουμε ώστε να αναπτυχθεί και να εδραιωθεί στο μέλλον, ένα ασφαλές αλιευτικό καταφύγιο στον Ίμερο και κυρίως να διασφαλιστεί το εισόδηματων αλιέων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή», υπογράμμισε ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης.
Σε επόμενο στάδιο, έπειτα και την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης, πρόκειται να επιδιωχθεί η συνεργασία αναφορικά με το θέμα της εκπόνησης των μελετών με το Εργαστήριο Παράκτιων & Λιμενικών Έργων του Τομέα Υδραυλικών Έργων του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, για την ενασχόληση του πάνω σε ένα υπαρκτό πρόβλημα της περιοχής, ως πεδίου μελέτης και έρευνας, τόσο του διδακτικού προσωπικού όσο και των φοιτητών του.