«Δεν έχουμε δίκαιη και ισομερή αναπτυξιακή πολιτική στη Θράκη. Τα αιτήματα της μειονότητας πρέπει να μετατραπούν σε κεντρικές πολιτικές αποφάσεις του κόμματος», δήλωσε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης κατά τη διάρκεια του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ
«Να επαναφέρουμε ξανά το κοινωνικό κράτος. Να επαναφέρουμε τις θετικές για τη μειονότητα ρυθμίσεις που είχαμε θεσπίσει ως κυβέρνηση και κατάργησε η ΝΔ», κάλεσε τους συντρόφους τους από το βήμα του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ο Κιαμήλ Σιτζάκ Εμίν.
Στην τοποθέτηση του, το μέλος της μέλος της O.M. Αρριανών – Φιλύρας του νομού Ροδόπης έκανε λόγο για «έλλειψη ισομερούς ανάπτυξης» και «αναπτυξιακή πολιτική δύο ταχυτήτων στην περιοχή της Θράκης», τονίζοντας ότι μέλη της μειονότητας στοχοποιούνται ακόμα και από άλλα μέλη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ.
«Αρκετά μέλη της μειονότητας ζήτησαν την απεγγραφή τους από το κόμμα ή αδρανοποιήθηκαν οικειοθελώς λόγω άσχημης συμπεριφοράς τοπικών στελεχών, ενώ υπήρξαν φορές που αντιμετωπίστηκαν ακόμη και ως 5η φάλαγγα», είπε χαρακτηριστικά.
Ακολουθεί, ολόκληρη η τοποθέτηση του Κιαμήλ Σιτζάκ Εμίν:
Στο βίντεο μπορείτε να τη δείτε στο 2:08:10
«Καλησπέρα σε όλες και όλους, ονομάζομαι Κιαμήλ Σιτζάκ Εμίν και είμαι μέλος της O.M. Αρριανών – Φιλύρας του νομού Ροδόπης.
Συντρόφισσες και σύντροφοι, η μειονότητα της Θράκης δεν επωφελήθηκε από τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας όσο χρειάζεται. Οι περισσότερες αντί μειονοτικές διατάξεις της Χούντας εφαρμόστηκαν μέχρι τις αρχές του 2000 ενώ νόμοι και αποφάσεις της Χούντας συνεχίζουν να ισχύουν ακόμη και σήμερα. Βεβαίως δεν είναι όλα μαύρα. Έγιναν κάποια βήματα, ωστόσο η αναφορά του συντρόφου Νίκου Φίλη στη παρουσία του βαθέως κράτους στη Θράκη πρόσφατα στις συζητήσεις της διακομματικής επιτροπής για την Θράκη είναι ενδεικτική για το τι συμβαίνει στη περιοχή.
Επίσης σε διάφορες συζητήσεις που γίνονται για τα θέματα της μειονότητας, υπάρχει γενική παραδοχή ότι στο πρόσφατο παρελθόν υπήρξαν πολλές αδικίες εις βάρος αυτής. Οι αδικίες αυτές ανάγκασαν τους μειονοτικούς να μεταναστεύσουν σε ευρωπαϊκές χώρες και ταυτόχρονα έπαιξαν και παίζουν αρνητικό ρόλο όσον αφορά την ανάπτυξη της περιοχής. Διότι χωρίς ανθρώπινο δυναμικό ή με τους μισούς κατοίκους της περιοχής δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη.
Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι η έλλειψη ισομερούς ανάπτυξης αφού έχει αποδειχτεί περίτρανα ότι η αναπτυξιακή πολιτική των δύο ταχυτήτων στη περιοχή μόνο ανάπτυξη και ευημερία δεν φέρνει. Έχουμε χωράφια, βοσκότοπους, δάση, τέσσερα τελωνεία, λιμάνι αεροδρόμιο, βιομηχανική περιοχή, παραλίες, πανεπιστήμιο αλλά συνεχίζουμε να είμαστε οι πιο φτωχοί της Ευρώπης. Γιατί άραγε; Πιστεύω ότι δεν έχουμε δίκαιη και ισομερή αναπτυξιακή πολιτική στη περιοχή. Είναι αυτό που ο σύντροφος Φίλης ονομάζει βαθύ κράτος.
Το κόμμα μας όσον αφορά τα θεσμικά της μειονότητας, κατέθεσε τις πιο προοδευτικές προτάσεις που μπορεί να τύχουν αποδοχής από την πλειοψηφία των πολιτών της μειονότητας στη διακομματική επιτροπή για την ανάπτυξη της Θράκης. Δεν φθάνει όμως μόνο η κατάθεση στην επιτροπή της βουλής και η δημοσιοποίηση των προτάσεων αυτών. Χρειάζεται συνεχή και επίμονη προσπάθεια ενημέρωσης και επεξήγησης των θέσεων αυτιών, ώστε οι προτάσεις αυτές να γίνουν προτάσεις και της μειονότητας (η έστω μιας μερίδας της). Στο σημείο αυτό πρέπει να πω ότι το κόμμα και τα στελέχη – μέλη της μειονότητας πρέπει να έχουν ενισχυμένο και πρωταγωνιστικό ρόλο στη περιοχή, όσον αφορά τουλάχιστον τα μειονοτικά ζητήματα.
Πιστεύω ότι αυτό θα ενδυναμώσει την ενταξιακή πορεία και την πολυπόθητη εμπιστοσύνη της μειονότητας στο πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας. Για να συμβεί αυτό όμως τα κομματικά μας όργανα στη περιοχή αλλά κυρίως τα κεντρικά, πρέπει να παίρνουν θέση έγκαιρα και αποφασιστικά σε κάθε προσπάθεια στοχοποίησης και υποτίμησης των συντρόφων μελών μας που ανήκουν στην μειονότητα. Ως σύνεδρος νιώθω ότι έχω την υποχρέωση να αναφέρω το γεγονός ότι αρκετά μέλη της μειονότητας ζήτησαν την απεγγραφή τους από το κόμμα ή αδρανοποιήθηκαν οικειοθελώς λόγω άσχημης συμπεριφοράς τοπικών στελεχών, ενώ υπήρξαν φορές που αντιμετωπίστηκαν ακόμη και ως 5η φάλαγγα.
Σε αυτό πρέπει να δοθεί ένα τέλος ώστε όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στη περιοχή να ενεργήσουν ως εγγυητές της συνύπαρξης στη Θράκη. Από την άλλη, τα αιτήματα της μειονότητας, πρέπει να συμπεριληφθούν στις πολιτικές διεύρυνσης και εξέλιξης του κόμματος μας και να μετατραπούν σε κεντρικές πολιτικές αποφάσεις. Πιστεύω επίσης ότι, μόνο με την πολιτική κοινωνικοποίηση και διαπαιδαγώγηση αλλά και με την ένταξη ενεργών πολιτικά ατόμων και ομάδων στη σφαίρα επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να γίνει το κόμμα μας διαμεσολαβητής των αιτημάτων της μειονότητας ώστε αυτά να ικανοποιηθούν στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ως η μονή αριστερή πολιτική δύναμη εξουσίας έχει ιστορική υποχρέωση να το κάνει αυτό. Έξαλλου δεν υπάρχουν παράλογα αιτήματα. Το αίτημα για εκλογικές διαδικασίες στους θεσμούς της μειονότητας, το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού και αιτήματα για σχολικά κτήρια της μειονοτικής εκπαίδευσης δεν πρέπει να αποτελούν αφορμές για εθνικισμούς και πατριδοκαπηλία. Πρέπει να πάψουν να απασχολούν την πολιτική επικαιρότητα στη Θράκη. Εννοείται βέβαια ότι τα περισσότερα από τα προαναφερθέντα για να υλοποιηθούν πρέπει να αναλάβουμε την διακυβέρνηση της χώρας. Πρέπει να φύγει η δεξιά του Μητσοτάκη. Πρέπει να φύγει για να επαναφέρουμε ξανά το κοινωνικό κράτος. Να επαναφέρουμε τις θετικές για τη μειονότητα ρυθμίσεις που είχαμε θεσπίσει ως κυβέρνηση και κατάργησε η ΝΔ. Με τη νίκη».