«Η Ρωσία ενδιαφέρεται για τη συντήρηση συγκρούσεων στα Βαλκάνια, που εμποδίζουν τις χώρες να ανοίξουν το δρόμο τους προς την ευρωατλαντική ολοκλήρωση»
Τα Δυτικά Βαλκάνια είχαν πάντα ενδιαφέρον για τη Ρωσία τόνισε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Die Presse», προσθέτοντας ότι η επιρροή της Μόσχας στα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων αλλά και σε ορισμένα πολιτικά κόμματα, ήταν πάντα παρούσα.
«Η Ρωσία ενδιαφέρεται για τη συντήρηση συγκρούσεων στα Βαλκάνια, που εμποδίζουν τις χώρες να ανοίξουν το δρόμο τους προς την ευρωατλαντική ολοκλήρωση. Τέτοια προβλήματα έχουμε και στη Βόρεια Μακεδονία», είπε. Ερωτηθείς για την παραπληροφόρηση στη Βόρεια Μακεδονία και από πού αυτή προέρχεται ο κ. Κοβάτσεφσκι τόνισε ότι αυτή «προέρχεται από τρίτες χώρες που δεν θέλουν αυτή η χώρα να ευημερήσει και να αναπτυχθεί. Αυτό χρηματοδοτείται, σαφώς, από τη Ρωσία. Γι’ αυτό η ένταξη στην ΕΕ είναι ο στρατηγικός μας στόχος. Προσφέρει ελευθερία κριτικής σκέψης, κοινωνική δικαιοσύνη και οικονομική ευημερία. Αυτό θέλει ο λαός της Βόρειας Μακεδονίας και της περιοχής».
Σχολιάζοντας την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ, ο κ.Κοβάτσεφσκι τόνισε ότι «η ευρωατλαντική συμμαχία είναι υψίστης σημασίας για οποιοδήποτε μέλος. Είμαστε μια μικρή χώρα. Η ασφάλειά μας είναι εγγυημένη από όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ. Έχει πολλές θετικές συνέπειες για την κοινωνία μας – καθώς και για την οικονομία μας επειδή οι ξένοι επενδυτές, ειδικά εκείνοι στον τομέα των υποδομών, γνωρίζουν ότι βρίσκονται σε μια ασφαλή χώρα, που προστατεύεται από το ΝΑΤΟ».
Αναφερόμενος στις σχέσεις Σκοπίων-Σόφιας συμφώνησε με τον νέο πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Kiril Petkov, να λύσουν τα ανοιχτά πολιτικά προβλήματα στη βάση των ευρωπαϊκών αξιών, του αμοιβαίου σεβασμού και της αξιοπρέπειας των πολιτών και των δύο χωρών. «Η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα ήταν ένα θετικό παράδειγμα για άλλες χώρες της περιοχής, ότι μια χώρα που έχει υποστεί αλλαγές, που είχε συγκρούσεις στην κοινωνία, έχει αυτή την ευκαιρία. Είμαι πεπεισμένος ότι θα μπορούσαμε να ενσωματωθούμε γρήγορα: Θυμηθείτε, είμαστε υποψήφιοι για ένταξη στην ΕΕ εδώ και 17 χρόνια». Σε ότι αφορά τον πρώην πρωθυπουργό Νικολά Γκρούεφσκι τόνισε ότι μια μέρα θα πρέπει να επιστρέψει στα Σκόπια και να αντιμετωπίσει την τιμωρία του.