«Καλλιεργήσατε υψηλές προσδοκίες αλλά διαψεύσατε και τους πιο αισιόδοξους», είπε ο Βουλευτής Ροδόπης κατά τη συζήτηση στη Βουλή για το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής για τη Θράκη
Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου στην ομιλία του το απόγευμα της Τετάρτης 6 Απριλίου στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση για το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης, ανέφερε αρχικά:
«Η ολοκλήρωση μιας συζήτησης που ξεκίνησε πριν 1,5 χρόνο συμπίπτει με τις γεωπολιτικές αναταράξεις από την εισβολή της Ρωσίας που, εκτός των άλλων, γεννά ανησυχία γιατί ενισχύει αναθεωρητικές τάσεις που προϋπήρχαν στην ευρύτερη περιοχή.
Εσείς κύριοι της κυβέρνησης και ο ίδιος πρωθυπουργός που είχε την πρωτοβουλία συγκρότησης της Διακομματικής Επιτροπής δεν σταθήκατε στο ύψος των σημερινών αναγκών της Θράκης, όπως έκαναν πριν δεκαετίες με διορατικότητα από κοινού οι πολιτικοί αρχηγοί στο κοινό πόρισμα Τσουδερού, κατανοώντας τις ανακατατάξεις της εποχής, καθώς και τις κοινωνικές αναταράξεις εκείνης της περιόδου στη Θράκη, που τροφοδοτήθηκαν από τα δημοκρατικά ελλείμματα που υπήρχαν.
Αδυνατείτε να αντιληφθείτε ότι έχετε την πρωταρχική ευθύνη για τα οικονομικά, κοινωνικά και δημοκρατικά ελλείμματα που κρατούν υποβαθμισμένη τη Θράκη. Αντί να αναλάβετε τις ευθύνες που σας αναλογούν, επιμένετε και σήμερα στις ίδιες λανθασμένες πολιτικές που θα αναπαράγουν τα υπάρχοντα προβλήματα, της αποβιομηχάνισης με τα κουφάρια στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, της εκτίναξης της ανεργίας, της μαζικής μετανάστευσης των νέων, ιδιαίτερα των νέων επιστημόνων, επιτείνοντας το δημογραφικό πρόβλημα. Συναίνεση από την πλευρά μας στη συνέχιση των ίδιων αποτυχημένων πολιτικών δε θα έχετε».
Στην συνέχεια της ομιλίας του ο βουλευτής κος Χαρίτου είπε με έμφαση: «Και είναι να αναρωτιέται κανείς, αν πράγματι το ενδιαφέρον σας ήταν να υπάρξει κοινό πόρισμα ή αν θέλατε να εντάξετε ένα τέτοιο κρίσιμο θέμα στους επικοινωνιακούς σχεδιασμούς σας.
Γιατί αν ενδιαφερόσασταν πραγματικά, τότε γιατί δεν περιοριστήκατε στην αποτύπωση της πραγματικότητας στη Θράκη, στην ανάδειξη των δυνατοτήτων της και να αναζητήσετε έτσι κοινό τόπο. Με έναν τέτοιο τρόπο κύριοι θα αφήνατε ανοιχτή την επιλογή στον ελληνικό λαό, όποια κυβέρνηση ο ίδιος επιλέξει – και είμαι βέβαιος πως θα επιλέξει μία προοδευτική κυβέρνηση – να σχεδιάσει τις πολιτικές της προτάσσοντας το δικό της αναπτυξιακό, κοινωνικό και προοδευτικό πρόσημο. Εσείς μέχρι τέλος εμείνατε σε ένα κλειστό σχέδιο που ανταποκρίνεται στους δικούς σας αποτυχημένους πολιτικούς σχεδιασμούς».
Σε αυτό το σημείο της ομιλίας του ο βουλευτής Ροδόπης αναφέρθηκε στο πόρισμα που κατάθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Διακομματική Επιτροπή: «Είχαμε υποχρέωση να καταθέσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, που κατά τη γνώμη μας, απαντά στις πραγματικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, για να ξαναζωντανέψει η ελπίδα, για να ανοίξει μία νέα προοπτική στον κόσμο της εργασίας, στη νέα γενιά, σε αυτούς που μοχθούν και παράγουν στη Θράκη. Ένα σχέδιο που θα δώσει ώθηση στις μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες της Θράκης. Ένα σχέδιο που βασίζεται στην οικονομία της γνώσης, στην έρευνα, στην καινοτομία, στην ενδυνάμωση του ΔΠΘ.
Ένα σχέδιο που θα αξιοποιεί τα ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η Θράκη, την διασυνοριακότητα, με την ανάγκη αναβάθμισης των πυλών εισόδου-εξόδου, ιδιαίτερα της Νυμφαίας. Αλλά βέβαια και του ισχυρού πλεονεκτήματος της πολυπολιτισμικότητας που αποτελεί πλούτο για την περιοχή».
Και συνέχισε λέγοντας για το πόρισμα που κατέθεσε η ΝΔ στη Διακομματική Επιτροπή: «Το πόρισμα που καταθέσατε δεν αποτελεί στρατηγικό σχέδιο, αλλά απλή καταγραφή σε έναν κατάλογο όλων των έργων που έχουν αναδειχθεί στη περιοχή. Την ίδια στιγμή που υπόσχεστε έργα δεν υπάρχει καμία δέσμευση για τους οικονομικούς πόρους που δικαιούται η Θράκη και της αναλογούν από τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτει η χώρα. Τι νόημα έχουν, λοιπόν, όλα όσα υπόσχεστε;
Ένα έργο κομβικής σημασίας για τη Ροδόπη, έργο υποδομής, το φράγμα Κομψάτου, που το ζήτησαν καθολικά όλοι ανεξαιρέτως οι φορείς, δυστυχώς δεν εντάσσεται στους σχεδιασμούς σας».
Ο βουλευτής Ροδόπης απευθυνόμενος στην πρόεδρο της Διακομματικής Επιτροπής Ντ. Μπακογιάννη τόνισε: «άκουσα με προσοχή την εισηγητική ομιλία της προέδρου. Τα πρώτα δείγματα γραφής βάσει του πορίσματος δεν είναι ενθαρρυντικά, παρά τους περί αντιθέτου ισχυρισμούς της.
Οι ρυθμίσεις για τα επενδυτικά σχέδια στη Θράκη για τις μεσαίες επιχειρήσεις που ψηφίστηκαν πρόσφατα στο Ν.4887 δικαιολογημένα έχουν προκαλέσει την αντίδραση των παραγωγικών φορέων γιατί για πρώτη φορά διαφοροποιούν τα ενιαία, μέχρι σήμερα, κίνητρα στη Θράκη.
Σε μία πολυπολιτισμική κοινωνία όπως της Θράκης είχε τη σημασία της να προχωρήσει η δυνατότητα που αναδείχθηκε να υπάρξει κοινή πρόταση δημοκρατικών τομών για τη μειονότητα, πρόταση που δεν επιτεύχθηκε με δική σας αποκλειστικά ευθύνη. Γι’ αυτό απευθύνομαι στην πρόεδρο της Επιτροπής, αφήστε τις εύκολες δικαιολογίες και τη μετάθεση αλλού των ευθυνών, αναζητήστε τις στο εσωτερικό του κόμματος σας και όχι σε εμάς. Επιβεβαιώνετε ότι οι πιο μεγάλες αλλαγές που έγιναν για τη μειονότητα όλα τα προηγούμενα χρόνια, από τον χώρο της εκπαίδευσης έως την προαιρετική σαρία και την οργάνωση και διοίκηση των Μουφτειών για να εδραιώνεται η ισονομία και η ισοπολιτεία, είχαν τη σφραγίδα των προοδευτικών δυνάμεων».
Ο βουλευτής κατέληξε στην ομιλία του λέγοντας: «μέσω της Επιτροπής καλλιεργήσατε αρχικά υψηλές προσδοκίες σε μία περιοχή που ακούει πολλά και βλέπει λίγα, μάλλον διαψεύσατε και τους πιο αισιόδοξους. Στη Θράκη έχει κατακτηθεί ένα επίπεδο αρμονικής συμβίωσης, αλληλοσεβασμού και προόδου για όλους σε πείσμα όλων όσων σκοπίμως και κατ’ επάγγελμα Θρακολογούν, αλλά και σε πείσμα τρίτων που παρεμβαίνουν στην περιοχή για τα δικά τους συμφέροντα. Η Θράκη έχει ανάγκη από περισσότερα έργα και λιγότερα λόγια, αρκεί να συνειδητοποιήσετε πως οτιδήποτε προστίθεται στη Θράκη αποκτά μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία για όλη την χώρα».