Χειρότερα και από τα χρόνια της κρίσης με τα μνημόνια είναι η κατάσταση στην αγορά όπως εξήγησαν καταστηματάρχες και έμποροι στον Αλέξη Τσίπρα στην αγορά της Νέας Ιωνίας, όπου περιόδευσε το πρωί και συνομίλησε μαζί τους.
«Πολύ μεγάλη μείωση της δουλειάς και μη διαχειρίσιμα κόστη. Το πρόβλημα είναι πολύ έντονο κυρίως όμως στις μικρές επιχειρήσεις», τόνισε έμπορος της περιοχής στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.
Σε ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα αν αυτή η κατάσταση θα οδηγήσει σε λουκέτα η απάντηση των καταστηματαρχών ήταν άμεση. «Είναι σαφές αυτό. Είμαστε μπροστά σε ένα δεύτερο κύμα. Είναι χειρότερα από το 2009 έως το 2012 που φάγαμε όλη την πίεση της απότομης μείωσης της δουλειάς και της εξαφάνισης των πελατών. Στο ίδιο στάδιο είμαστε και τώρα».
Για αυτό το λόγο και υπογράμμισαν την ανάγκη στήριξης, ειδικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αφού τα βάρη τους έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, μετά και την εκτόξευση των οφειλών για τους λογαριασμούς ρεύματος. «Μου ερχόταν 400-420 ευρώ το μήνα και τώρα μου ήρθε το ρεύμα στα 800 ευρώ», σημείωσε χαρακτηριστικά άλλος έμπορος της περιοχής.
Κατά τη συζήτηση που είχε με καταστηματάρχες ο κ. Τσίπρας, έθεσαν το θέμα της ρύθμισης και διαγραφής μέρους του πανδημικού χρέους, καθώς και την ακύρωση επιστροφής της επιστρεπτέας προκαταβολής, προτάσεις τις οποίες έχει καταθέσει εδώ και καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.
«Δεν έχει νόημα να δίνεται παράταση στην επιστροφή της. Απλά μετατοπίζεις το πρόβλημα παρακάτω», εξήγησαν και τόνισαν επίσης ότι θα πρέπει να ληφθούν και άλλα μέτρα στήριξής τους όπως και να αυξηθεί ο βασικός μισθός για να μπορέσει να κινηθεί η αγορά. «Η αύξηση στο βασικό μισθό 2% είναι μπούρδες», είπαν.
«Δεν αντέχουμε, μας έχουν διαλύσει. Διπλάσια η ΔΕΗ, χωρίς πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα. Η ένδυση και η υπόδηση είναι κατεστραμμένη», ανέφερε άλλος καταστηματάρχης.
Ένας νέος επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται επτά χρόνια στην περιοχή είπε ότι «ζοριζόμαστε γενικά, από τότε που βγήκε η γενιά μου στην αγορά δεν έχει δει άσπρη μέρα». Μίλησε για μείωση των τζίρων, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση του κ. Τσίπρα για το πώς διαχειρίζεται το θέμα των ανατιμήσεων, είπε ότι «προσπαθούμε να μην κάνουμε αυξήσεις στα προϊόντα, αλλά όταν τα αγοράζεις ακριβότερα αναγκαστικά θα κάνεις κάποια αύξηση». Ο ίδιος σχολίασε ότι το ρεύμα είναι «περίπου δυο φορές πάνω σε σχέση με πριν».
«Η αγορά είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση, κυρίως οι μικροί, αυτοί που έχουν έναν ή δυο εργαζόμενους», ανέφερε άλλος επαγγελματίας, εξηγώντας ότι «έχει πέσει πολύ ο τζίρος και υπάρχει πολύ μεγάλη αδυναμία να εκτελέσουμε τις υποχρεώσεις μας προς το Δημόσιο, εφορίες κτλ, αλλά υπάρχει και έλλειψη ρευστότητας στην αγορά». «Αν σου δείξω τους λογαριασμούς μου θα καταλάβεις τι ακριβώς γίνεται», πρόσθεσε.
Κοινός παρονομαστής σε όλες τις συζητήσεις που είχε ο κ. Τσίπρας με καταστηματάρχες και καταναλωτές ήταν οι αυξήσεις στο ρεύμα και τα καύσιμα, οι οποίες με τη σειρά τους οδηγούν σε αλυσιδωτές αυξήσεις τόσο στα τρόφιμα όσο και σε όλα τα προϊόντα. «Είναι πάρα πολύ δύσκολα με την ακρίβεια, δεν τα βγάζουμε πέρα. Εξανεμίζεται το εισόδημα, δεν προλαβαίνουμε να το πάρουμε. Είναι πάρα πολύ ακριβά τα πάντα», ανέφερε υπάλληλος καταστήματος στη Νέα Ιωνία.
Τσίπρας: «Η κατάσταση στην αγορά είναι τραγική, το εισόδημα συρρικνώνεται δραματικά»
Μετά την περιοδεία του στην αγορά της Νέας Ιωνίας ο κ. Τσίπρας έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η κατάσταση στην αγορά είναι τραγική. Το εισόδημα των μισθωτών, των συνταξιούχων, των μικρομεσαίων συρρικνώνεται δραματικά. Σήμερα ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 6,2% για τον Γενάρη. Πολύ φοβάμαι ότι θα συνεχίσει να σκαρφαλώνει.
Για τα χαμηλά και μικρά εισοδήματα η αγοραστική δύναμη έχει πληγεί ακόμα πιο βαθιά. Διότι είναι άλλο να έχεις 1.000, 800 η 600 ευρώ να βγάλεις το μήνα και άλλο να έχεις μεγάλα εισοδήματα και να αντιμετωπίζεις το κύμα της ακρίβειας.
Πολύ φοβάμαι ότι οδηγούμαστε σε κλιμάκωση ραγδαίας κοινωνικής κρίσης. Και επίσης, πολύ φοβάμαι, ότι είναι επιλογή του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του να μην στηρίξει το εισόδημα του μισθωτού, του εργαζόμενου, του μικρομεσαίου επαγγελματία. Να μην στηρίξει την κοινωνία που χειμάζεται.
Επικαλείται δημοσιονομικούς περιορισμούς, αυτός που έδωσε 5 δισ. σε απευθείας αναθέσεις τον τελευταίο ενάμισι χρόνο. Που πήρε το ένα δισ. το χρόνο από την 13η σύνταξη για να το δίνει στους ιδιώτες για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Αυτός που χθες, ψήφισε 7 δισ. σε εξοπλισμούς, μας λέει ότι δεν υπάρχει περιθώριο για να στηρίξει τους μισθωτούς και τους ανθρώπους του μόχθου.
Είναι αναγκαίο τώρα να παρθούν μέτρα. Μέτρα μείωσης του ΦΠΑ στα προϊόντα βασικής κατανάλωσης, μείωσης του ΕΦΚ στα καύσιμα στα κατώτατα όρια. Να παγώσουν τα τιμολόγια της ΔΕΗ, να σταματήσει αυτός ο ανταγωνισμός προς τα πάνω με τους ιδιώτες παρόχους. Και ταυτόχρονα, να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός για να ενισχυθεί το εισόδημα. Και το τελευταίο ευρώ που θα έρθει στην τσέπη των μισθωτών, των εργαζόμενων, θα πέσει στην αγορά που χειμάζεται.
Όλα αυτά όμως είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν πρόκειται να τα κάνει. Είναι επιλογή να μην προστατεύσει την κοινωνία. Όσο το γρηγορότερο φύγουν, τόσο το καλύτερο για τον τόπο και το λαό».