Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου επισκέφτηκε πρόσφατα το αλιευτικό καταφύγιο του Ιμέρου και συζήτησε με τους επαγγελματίες αλιείς για το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν λόγω του ότι το καταφύγιο παραμένει κλειστό για τα σκάφη τους με κίνδυνο να περιοριστεί η αλιευτική περίοδος.
«Η αγωνία τους ήταν έντονη για την διακοπή των εργασιών που ξεκίνησαν να πραγματοποιούνται για την προσωρινή διάνοιξη του αλιευτικού καταφυγίου από τις προσχώσεις. Ενώ εξέφρασαν την ανησυχία τους πως αν συνεχίσει να παραμένει κλειστό οι επιπτώσεις στη δουλειά και το εισόδημα τους θα είναι σοβαρές σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο», αναφέρει ο Δημήτρης Χαρίτου, ο οποίος επικοινώνησε με την πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Αβδήρων Κων. Ζουρνατζίδου και την περιφερειακή Αρχή προκειμένου να ενημερωθεί και να αναζητηθεί λύση το ταχύτερο δυνατό.
Στο πλαίσιο αυτό κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή ζητώντας από τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής να λάβει μέτρα για ανοίξει άμεσα το αλιευτικό καταφύγιο Ιμέρου για να μη χαθεί η αλιευτική περίοδος για τους αλιείς.
«Οι εργασίες καθαρισμού σταμάτησαν με απόφαση της Λιμενικής Αρχής Αλεξανδρούπολης, κατόπιν εισαγγελικής παρέμβασης, με συνέπεια το καταφύγιο να είναι σήμερα κλειστό. Ενώ σημειώνει ότι τα μέτρα που κατά καιρούς έχουν ληφθεί αποδείχθηκαν ανεπαρκή για να αντιμετωπίσουν σε βάθος πρόβλημα των προσχώσεων του αλιευτικού καταφυγίου του Ιμέρου.
Όμηροι αυτής της κατάστασης είναι οι επαγγελματίες αλιείς, ενώ πλήττεται και η τοπική οικονομία, και καλεί το υπουργείο αλλά και τους αρμόδιους φορείς της περιοχής να ενεργήσουν ώστε να ανοίξει όσο το δυνατόν γρηγορότερα το καταφύγιο Ιμέρου», τονίζει ο Βουλευτής Ροδόπης.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:
«Το αλιευτικό καταφύγιο Ιμέρου στην ΠΕ Ροδόπης παραμένει σήμερα κλειστό λόγω των προσχώσεων που έχει υποστεί, με αποτέλεσμα η είσοδος, η έξοδος και η διέλευση των αλιευτικών σκαφών σε αυτό να είναι απαγορευτική. Οι αλιείς της περιοχής βρίσκονται σε αδιέξοδο λόγω απώλειας της αλιευτικής δραστηριότητάς τους, ενώ διαπιστώνουν ότι δε λαμβάνονται μέτρα ώστε να ανοίξει το καταφύγιο, γεγονός που θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στα εισοδήματα τους αλλά και την τοπική οικονομία.
Τα θαλάσσια ρεύματα, ιδιαίτερα κατά την επικράτηση νοτίων ανέμων, ευνοούν την μεταφορά φυκιών και άλλων υλικών, που σωρεύονται στο αλιευτικό καταφύγιο και σε συνδυασμό με τα εγγενή προβλήματα του καταφυγίου, το μικρό βάθος και την γειτνίαση του με τον ποταμό Λίσσο κα, έχουν ως αποτέλεσμα το αλιευτικό καταφύγιο να καθίσταται ανενεργό ανά χρονικές περιόδους, όπως συμβαίνει σήμερα.
Τα μέτρα που κατά καιρούς έχουν ληφθεί, όπως η μερική εκβάθυνση της λιμενολεκάνης και η προέκταση του λιμενοβραχίονα, αποδείχθηκαν ανεπαρκή για να αντιμετωπίσουν σε βάθος το πρόβλημα των προσχώσεων. Ενώ οι καθαρισμοί που γινόταν ανά χρονικές περιόδους και αποτελούσαν προσωρινή λύση για τη λειτουργία του καταφυγίου, σήμερα με απόφαση της Λιμενικής Αρχής Αλεξανδρούπολης σταμάτησαν κατόπιν εισαγγελικής παρέμβασης, με συνέπεια το λιμενικό καταφύγιο Ιμέρου να είναι κλειστό.
Όμηροι αυτής της κατάστασης είναι οι επαγγελματίες αλιείς του Ιμέρου που προκειμένου να μπορέσουν να εργαστούν εξαναγκάζονται σε μετακίνηση σε άλλο αλιευτικό καταφύγιο, όπως της Μαρώνειας, κάτι που σημαίνει εκτός από τη μεγάλη ταλαιπωρία και επιπλέον δαπάνες. Τα αλιευτικά τους εργαλεία βρίσκονται στη θαλάσσια περιοχή, ευρύτερα του αλιευτικού καταφυγίου Ιμέρου, και για να τα χρησιμοποιήσουν πρέπει να διανύουν πολλά μίλια καθημερινά. Ενώ στο παρελθόν πολλοί επαγγελματίες αλιείς έχουν κινδυνέψει λόγω αυτής της κατάστασης όταν λόγω των προσχώσεων στην είσοδο του αλιευτικού καταφυγίου προκλήθηκαν ζημιές στα σκάφη τους με άμεσο τον κίνδυνο βύθισής τους.
Τα έργα καθαρισμού-αποκατάστασης για τη λειτουργία των λιμενικών καταφυγίων, όπως και του Ιμέρου, σύμφωνα με κείμενη νομοθεσία, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 33 του Ν.4607/2019 (ΦΕΚ Α 65/24.4.2019), επιτρέπονται με απόφαση του Γενικού γραμματέα Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής η οποία εκδίδεται ύστερα από αίτηση του ενδιαφερόμενου. Ως εκ τούτου το υπουργείο και οι αρμόδιοι φορείς της περιοχής οφείλουν να ενεργήσουν ώστε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και εργασίες προκειμένου να ανοίξει και να λειτουργήσει το εν λόγω καταφύγιο για να μην χαθεί η τρέχουσα αλιευτική περίοδος για τους αλιείς της περιοχής.
Η σημαντική συμβολή που έχει ο κλάδος της αλιείας στην τοπική οικονομία και την ανάπτυξη της περιοχής, σε συνδυασμό με την επιδιωκόμενη τουριστική και κοινωνική ανάπτυξη του παραθαλάσσιου μετώπου όλης περιοχής, καθιστά αναγκαίο να υπάρξει μονιμότερη και με προοπτική λύση για το αλιευτικό καταφύγιο Ιμέρου. Σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να στηριχτούν οι πρωτοβουλίες που οφείλουν να αναληφθούν από την Περιφέρεια ΑΜΘ.
Βάσει των παραπάνω ερωτάται ο κος Υπουργός:
1.Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε ώστε να λειτουργήσει άμεσα το αλιευτικό καταφύγιο Ιμέρου Ροδόπης το κλείσιμο του οποίου πλήττει επαγγελματίες αλιείς και τοπική οικονομία;
2.Θα στηρίξετε τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας ΑΜΘ για μονιμότερη και βιώσιμη λύση στο αλιευτικό καταφύγιο Ιμέρου;».