Εκδήλωση μνήμης για τον Αχμέτ Σαδίκ διοργάνωσε την Παρασκευή 7 Ιανουαρίου η Προεδρία για τους Τούρκους Εξωτερικού και τις Συναφείς Κοινότητες (YTB) με αφορμή την 75η επέτειο από τη γέννηση του εκλιπόντος ιδρυτή του κόμματος ΚΙΕΦ.
Στην εκδήλωση παρέστησαν η οικογένεια του Αχμέτ Σαδίκ, η πρόεδρος του ΚΙΕΦ Τσιγδέμ Ασάφογλου, καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης μεταξύ των οποίων ο Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Γιασάρ Γκιουλέρ και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιαβούζ Σελίμ Κιράν.
Στο πλαίσιο του προγράμματος εκτέθηκαν προσωπικά αντικείμενα του Αχμέτ Σαδίκ έξω από την αίθουσα συνεδριάσεων, ενώ παρουσιάστηκε το βιβλίο με τον τίτλο «Doctor Sadik Ahmet», που εκπονήθηκε από κοινού από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και την YTB και το οποίο περιλαμβάνει άρθρα ακαδημαϊκών και ειδικών.
Εκτός από ενότητες όπως «Οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης και τα προβλήματά τους», «Η ζωή και η προσωπικότητα του γιατρού Αχμέτ Σαδίκ» και «Ο αγώνας του Dr. Sadik Ahmet», το βιβλίο περιλαμβάνει συνεντεύξεις με πολλά άτομα που σχετίζονται με τον ιδρυτή του ΚΙΕΦ.
Μετά το πρόγραμμα ακολούθησε η απαγγελία του Κορανίου καθώς και προβολή του βίντεο για τη ζωή και τον αγώνα του Αχμέτ Σαδίκ.
#CANLI 📡
— YTB (@yurtdisiturkler) January 7, 2022
Doğumunun 75. Yılında Dr. #SadıkAhmet Anma Programı https://t.co/e2cAfhWG2I
«Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τις ελευθερίες των Τούρκων της Δυτικής Θράκης»
Ο υπουργός Αμύνης της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, αφού χαρακτήρισε τον Αχμέτ Σαδίκ ως «πηγή έμπνευσης για την τουρκική νεολαία στη δυτική Θράκη» εξαπέλυσε επίθεση στην Ελλάδα κατηγορώντας την για παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης, για επεκτατισμό καθώς και για «προκλητικό πάθος με τους εξοπλισμούς».
«Αποτελεί χρέος όλων μας να στηρίξουμε και να μεταδώσουμε στις επόμενες γενεές την κληρονομιά του Δρ. Αχμέτ Σαδίκ, του οποίου η ζωή, το θάρρος, η αγωνιστικότητα και η θυσία αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για την τουρκική νεολαία στη Δυτική Θράκη και την Τουρκία. Πιστεύω πως μετά από τον Αχμέτ Σαδίκ, με τον αγώνα των δικών σας, των δικών μας και όλων των νέων Αχμέτ Σαδίκ, ο δίκαιος αγώνας των Τούρκων της δυτικής Θράκης, θα φτάσει στο σημείο που του αξίζει.
Η Τουρκία στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των οικουμενικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα συνεχίσει με ισχυρό τρόπο να υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Τούρκων της δυτικής Θράκης και να είναι ενάντια στις πολιτικές απόρριψης της ταυτότητάς τους. Κανείς να μην αμφιβάλλει για αυτό», τόνισε ο Χουλουσί Ακάρ.
«Βιώνουμε μια σειρά από προβλήματα με την Ελλάδα στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο και την Κύπρο. Όπως γνωρίζετε και μάλιστα βιώνετε, αυτά τα προβλήματα διευρύνονται ακόμη περισσότερο από τις λαϊκιστικές και αδιάλλακτες συμπεριφορές ορισμένων Ελλήνων πολιτικών, που απέχουν πολύ από το διεθνές δίκαιο και την πραγματικότητα.
Παρά τις καλοπροαίρετες εκκλήσεις μας, για διάλογο η Ελλάδα, διαστρεβλώνοντας κάθε είδους αλήθεια, προσπαθεί να δώσει την εικόνα μιας χώρας θύματος, προσφεύγει στην ιδιότητα μέλους της ΕΕ, για να καλύψει τις παράνομες και επιθετικές της ενέργειες, επιχειρεί να στήσει συμμαχία μέσα στη συμμαχία, δημιουργώντας μία τεχνητή αντίληψη απειλής και επίσης προσπαθεί να μετατρέψει τα προβλήματα της με την Τουρκία σε προβλήματα Τουρκίας-ΕΕ-ΗΠΑ ή Τουρκίας-ΝΑΤΟ.
Η Ελλάδα σχεδόν σε κάθε μεταξύ μας ζήτημα που αναμένει λύση, ενεργεί εκτός διεθνούς δικαίου λογικής, σχέσεων καλής γειτονίας και ιστορικών γεγονότων.
Ο ισχυρισμός πως τα νησιά έχουν 6 ναυτικά μίλια χωρικά ύδατα και 19 μίλια εναέριο χώρο δεν είναι δυνατόν να εξηγηθεί με βάση τη λογική και το δίκαιο. Στην ιστορία, στις μέρες μας και στο διεθνές δίκαιο ποτέ δεν υπήρξε κάτι τέτοιο, δεν υπάρχει.
Η Ελλάδα κατά παραβίαση της συνθήκης της Λωζάνης και άλλων διεθνών συμφωνιών παραβιάζει σε τουλάχιστον 16 από τα 23 νησιά το αποστρατικοποιημένο καθεστώς τους και τα εξοπλίζει.
Μάλιστα εντάσσοντας αυτά τα νησιά σε διάφορες ασκήσεις, επιχειρεί να εργαλειοποιήσει για τους ισχυρισμούς της το ΝΑΤΟ και άλλες τρίτες χώρες, προσπαθώντας να τις ξεγελάσει.
Το γεγονός ότι η Ελλάδα, που ιδρύθηκε το 1832 με έκταση τότε 47 χιλιάδες 517 τετραγωνικά χιλιόμετρα, έχει σχεδόν τριπλασιάσει το μέγεθός της σε 7 στάδια, αποτελεί σαφή ένδειξη αυτού του επεκτατισμού της. Όλα αυτά είναι ενέργειες που δεν συμβάλλουν στην περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια, αντίθετα κλιμακώνουν τις εντάσεις και είναι ενάντια στο πνεύμα της γειτονίας και της συμμαχίας. Επιπλέον, η Ελλάδα, με την ενθάρρυνση και την πρόκληση ορισμένων χωρών, έχει περιπέσει σε ένα προκλητικό πάθος για εξοπλισμούς.
Ορισμένοι Έλληνες ακαδημαϊκοί, διπλωμάτες και στρατιωτικοί εκφράζουν ανοιχτά ότι αυτή η προσέγγιση είναι μια μάταιη προσπάθεια, δήλωσε υποστηρίζοντας επίσης ότι η Ελλάδα συνεχίζει τις πρακτικές αποκλεισμού και καταπίεσης των Τούρκων», δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εθνικής Άμυνας.
«Παντού θα φωνάζουμε ότι είμαστε Τούρκοι»
Τα λεγόμενα του πατέρα του, όταν καταδικάστηκε από την ελληνική Δικαιοσύνη για διατάραξη κοινής ειρήνης και οδηγήθηκε στη φυλακή, μετέφερε ο γιος του ιδρυτή του ΚΙΕΦ Λεβέντ Σαδίκ.
«Με πηγαίνουν στη φυλακή επειδή είμαι Τούρκος. Αν το να είσαι Τούρκος είναι έγκλημα, το επαναλαμβάνω εδώ για άλλη μια φορά, είμαι Τούρκος και έτσι θα παραμείνω», είπε.
Σύμφωνα μάλιστα με τα όσα μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ, ο Λεβέντ Σαδίκ χαρακτήρισε το τροχαίο ατύχημα του πατέρα τους ως «δολοφονία», δίνοντας την υπόσχεση ότι «η σημαία δεν θα πέσει στο έδαφος, η υπόθεση δεν θα τελειώσει εδώ. Η οικογένειά μου, που φέρει το επώνυμο του Σαδίκ Αχμέτ, θα κάνει τα πάντα και κάτω από όλες τις συνθήκες με κάθε κόστος. Θα φωνάζουμε πάντα και παντού ότι είμαστε Τούρκοι».
Ο Λεβέντ Σαδίκ εξέφρασε επίσης την επιθυμία του να αναγνωριστούν ως Τούρκοι, κατηγορώντας την Ελλάδα που «θεωρείται το λίκνο της δημοκρατίας», όπως είπε, να «συνεχίζει να διαπράττει παραβιάσεις δικαιωμάτων κατά των Τούρκων».
Ο Αχμέτ Σαδίκ είχε καταδικαστεί για διατάραξη κοινής ειρήνης από ελληνικό δικαστήριο, γιατί κατά την προεκλογική εκστρατεία του 1989 δημοσίευσε στην εφημερίδα του (Guven) διακηρύξεις ότι η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης είναι «τουρκική».
Πρωτόδικα η ποινή ήταν 18 μήνες φυλακή χωρίς αναστολή και χωρίς δυνατότητα χρηματικής μετατροπής και για αυτό οδηγήθηκε στη φυλακή, όπου παρέμεινε περίπου δύο μήνες. Στο Εφετείο η ποινή μειώθηκε σε 15 μήνες εξαγοράσιμους. Ακολούθως ο Αχμέτ Σαδίκ προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο που τον δικαίωσε εν μέρει, αλλά δεν καταδίκασε την Ελλάδα.
Στην Κωνσταντινούπολη ο δρόμος που βρίσκεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι έχει μετονομαστεί σε οδό Αχμέτ Σαδίκ, ενώ το ίδιο όνομα έλαβε πρόσφατα και ο δρόμος που βρίσκεται το τουρκικό ΥΠΕΞ στην Άγκυρα, προκειμένου η τουρκική κυβέρνηση να τιμήσει τη μνήμη του.