Με πρωτοβουλία του βουλευτή Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρη Χαρίτου, που συνυπογράφουν 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ζητούν από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα ώστε οι μαθητές που εντοπίζονται ως στενές επαφές κρουσμάτων στα σχολεία και υποχρεούνται βάσει πρωτοκόλλου να προσκομίσουν δύο rapid test, όταν αυτά δεν είναι εφικτό να γίνουν σε δημόσιους φορείς να γίνονται δωρεάν ώστε μην τα επιβαρύνονται οι οικογένειες τους.
Διαβάστε ακόμη: Καταγγελία μητέρας: «Πήγα τα παιδιά μου για rapid test στο νοσοκομείο και μας έδιωξαν»
Σε ερώτηση του βουλευτή κου Χαρίτου στους υπουργούς Υγείας και Παιδείας και Θρησκευμάτων επισημαίνεται ότι τα κρούσματα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς συνεχώς πολλαπλασιάζονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι 6.000 κρούσματα κορονοϊού καταγράφηκαν από το Σεπτέμβριο μέχρι και τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου στο μαθητικό πληθυσμό της ΑΜ-Θ. Ενώ λόγω του ενδεχόμενου έξαρσης του πέμπτου κύματος πανδημίας θα εκτιναχτούν σε μεγάλο αριθμό τα κρούσματα ανά τάξη.
Επειδή τα διαγνωστικά τεστ είναι σημαντικό εργαλείο για τον περιορισμό της πανδημίας ειδικά στην σχολική κοινότητα η Πολιτεία οφείλει να τα εξασφαλίσει δωρεάν, ώστε να μη χρειάζεται οι μαθητές να καταφεύγουν σε ιδιωτικά εργαστήρια επωμιζόμενοι το κόστος, κόστος που αυξάνεται όταν υποβληθούν σε rapid test κι άλλα μέλη της οικογένειας του μαθητή/τριας «στενή επαφή», γεγονός που επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς τη δύσκολη αυτή οικονομικά περίοδο.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης προς τον Υπουργό Υγείας και την Υπουργό Παιδείας:
«Στην έξαρση της πανδημίας και την κορύφωση του 4ου κύματος, τα κρούσματα σε όλη την χώρα αλλά και στα σχολεία, τόσο σε μαθητές όσο και σε εκπαιδευτικούς, συνεχώς πολλαπλασιάζονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι έξι χιλιάδες (6.000) κρούσματα κορονοϊού στο μαθητικό πληθυσμό σε 2.065 τμήματα όλων των βαθμίδων σχολείων της Αν. Μακεδονίας και Θράκης καταγράφηκαν από το Σεπτέμβριο μέχρι και τις πρώτες 9 ημέρες του Δεκεμβρίου.
Τα 6.000 αυτά κρούσματα καταγράφονται ως εξής: 1.330 τον Σεπτέμβριο, 1.780 τον Οκτώβριο, 2.500 Νοέμβριο και 400 τον Δεκέμβριο. Ο αριθμός κρουσμάτων στον μαθητικό πληθυσμό αντιστοιχεί στο 25% του συνόλου των κρουσμάτων στο γενικό πληθυσμό της Περιφέρειας της ΑΜΘ.
Βάσει των οδηγιών του ΕΟΔΥ οι μαθητές/-τριες που αποτελούν «στενές επαφές» επιβεβαιωμένου περιστατικού COVID-19 θα πρέπει, σε περίπτωση που είναι ανεμβολίαστοι/-ες, να υποβάλλονται σε δύο διαγνωστικούς εργαστηριακούς ελέγχους (rapid test) σε προσδιορισμένες ημερομηνίες σε διάστημα επτά ημερών. Πολλοί γονείς για λόγους εργασίας αδυνατούν να προλάβουν τις συγκεκριμένες ώρες λειτουργίας των συνεργείων του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους κατά του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν σε ιδιωτικά εργαστήρια προκειμένου να διενεργήσουν το rapid test για το μαθητή/τρια τη συγκεκριμένη μέρα που ορίζουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, αναλαμβάνοντας οι ίδιοι το οικονομικό κόστος των ελέγχων.
Κόστος που φθάνει έως τα 20 ευρώ για κάθε rapid test, ενώ το κόστος αυξάνεται όταν υποβληθούν σε αυτό, κι άλλα μέλη της οικογένειας του μαθητή/τριας που αποτελεί «στενή επαφή» γεγονός που επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Τα διαγνωστικά τεστ είναι ένα σημαντικό εργαλείο για τον περιορισμό της πανδημίας ειδικά στην σχολική κοινότητα και γι’ αυτό θα έπρεπε να παρέχονται δωρεάν σε όλους. Για λόγους ισονομίας η Πολιτεία οφείλει να εξασφαλίσει πως όλα τα παιδιά που είναι στενές επαφές κρούσματος COVID-19 θα μπορούν να κάνουν δωρεάν rapid test στον τόπο κατοικίας τους, ώστε να μη χρειάζεται να καταφεύγουν σε ιδιωτικά εργαστήρια ή να μετακινούνται μακριά προκειμένου να επισκεφτούν δημόσια δομή υγείας.
Βάσει των παραπάνω ερωτάται η κα. Υπουργός:
Ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση ώστε να διενεργούνται δωρεάν rapid test σε μαθητές στενές επαφές κρουσμάτων όταν δεν είναι εφικτό να γίνουν σε δημόσιους φορείς υγείας;».