Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου με παρέμβασή του στη Βουλή, στον υπουργό Εσωτερικών, παρουσιάζει αναλυτικά όλη την εξέλιξη του προβλήματος των κατοίκων του Ηφαίστου από τη μετεγκατάστασή τους το 1937 σε έκταση του Δήμου Κομοτηνής, τη δημιουργία μόνιμων κατοικιών μετά τις καταστροφικές πλημμύρες τα έτη 1960 και 1961, έως την ένταξη του Ηφαίστου το 1997 στο σχέδιο πόλης, οπότε όλα τα κτίσματα από αυθαίρετα κατέστησαν νόμιμα, όμως μέχρι σήμερα παραμένει σε εκκρεμότητα το θέμα της παραχώρησης, εκ μέρους του Δήμου Κομοτηνής, των οικοπέδων.
Ο Δημήτρης Χαρίτου με ερώτηση του στη Βουλή, που συνυπογράφουν 9 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υπογραμμίζει στην κυβέρνηση ότι πρόκειται για ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα, που ταλαιπωρεί μια ιδιαίτερη πληθυσμιακή ομάδα επί δεκαετίες. Οι ιδιοκτήτες των σπιτιών δε μπορούν να προβούν σε καμία πράξη συμβολαίου, διαθήκης, δωρεάς κα, όσα καταστήματα λειτουργούν στον οικισμό είναι αυθαίρετα, ενώ την ίδια στιγμή πληρώνουν ΕΝΦΙΑ και φόρους για σπίτια που δεν τους ανήκουν.
Σημειώνει ότι έχουν κατατεθεί λύσεις από θεσμικούς φορείς στο θέμα της παραχώρησης των τίτλων, που βασίζονται σε υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο το οποίο αξιοποιήθηκε σε ανάλογη περίπτωση.
Ζητά από την κυβέρνηση να σκύψει με ευθύνη σε ένα σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί πρωτίστως τους αδύναμους οικονομικά, άνεργους, με προνοιακά επιδόματα, εποχικά εργαζόμενους συμπολίτες μας και να δώσει λύση με την απόδοση των τίτλων ιδιοκτησίας στους κατοίκους του οικισμού «Ηφαίστου» του Δήμου Κομοτηνής ώστε να σταματήσει η ιδιότυπη ομηρία τους.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης προς τον Υπουργό Εσωτερικών:
«Οι κάτοικοι του οικισμού «Ηφαίστου» του Δήμου Κομοτηνής, στερούνται για δεκαετίες τους τίτλους ιδιοκτησίας των σπιτιών τους και είναι όμηροι ενός ημιπαράνομου καθεστώτος. Ο οικισμός «Ήφαιστος» δημιουργήθηκε το 1937 σε έκταση που παραχώρησε ο Δήμος Κομοτηνής για να μετεγκατασταθούν σε αυτήν 800 οικογένειες, που διέμεναν αρχικά σε παραπήγματα σε άλλο σημείο της πόλης της Κομοτηνής. Ο εν λόγω οικισμός ισοπεδώθηκε δύο φορές τα έτη 1960 και 1961 εξαιτίας καταστροφικών πλημμυρών και στην συνέχεια, με την ενίσχυση της Πολιτείας, κατασκευάστηκαν μονιμότερες κατοικίες από τους ίδιους τους κατοίκους.
Η ένταξη του οικισμού «Ηφαίστου» στο σχέδιο πόλης Κομοτηνής έγινε το 1997 (Απόφ.Νομάρχη 8502/97, ΦΕΚ 424 τ.Δ’ της 15-6-1999). Παρά το γεγονός, ότι με την ένταξη στο σχέδιο πόλης όλα τα κτίσματα του οικισμού από αυθαίρετα κατέστησαν νόμιμα, παραμένει σε εκκρεμότητα το θέμα της παραχώρησης, εκ μέρους του Δήμου, των οικοπέδων επί των οποίων υφίστανται τα κτίσματα. Οι αποφάσεις, που λάμβανε κατά καιρούς ο Δήμος Κομοτηνής για την παραχώρηση των οικοπέδων, δεν είχαν εφαρμογή, διότι ήταν αδύνατο να συνταχθούν νομίμως συμβόλαια με βάση τον ισχύοντα Δημοτικό – Κοινοτικό Κώδικα και την ισχύουσα Νομοθεσία περί φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων.
Οι κάτοικοι του οικισμού που έκτισαν τα σπίτια τους σε οικόπεδα του Δήμου Κομοτηνής, ήταν αδύνατο να τα δηλώσουν ως ιδιοκτησίες τους στο Εθνικό Κτηματολόγιο, με αποτέλεσμα να δηλώνει ο Δήμος Κομοτηνής ότι κατέχει την υψηλή κυριότητα των οικοπέδων, ενώ οι κάτοικοι από το 1937 εμφανίζονται ως επικαρπωτές των ανεγερθέντων κτισμάτων του οικισμού. Μέχρι σήμερα, όλες οι προσπάθειες του Δήμου και των κατοίκων απέβησαν άκαρπες λόγω του ότι το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο δεν επιτρέπει να γίνει η δωρεάν παραχώρηση των οικοπέδων μετά των επ’ αυτών κτισμάτων. Σήμερα στον οικισμό αυτόν κατοικούν χιλιάδες οικονομικά αδύναμοι πολίτες οι οποίοι ενώ δεν κατέχουν τους τίτλους ιδιοκτησίας των σπιτιών τους, την ίδια στιγμή καλούνται να καταβάλουν ΕΝΦΙΑ και φόρους για ιδιοκτησίες των οποίων δεν τους έχουν αποδοθεί οι τίτλοι ιδιοκτησίας.
Πρόκειται για ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα, που αφορά μια ιδιαίτερη πληθυσμιακή ομάδα, με τους κατοίκους να είναι στην πλειοψηφία τους άνεργοι ή εποχικά εργαζόμενοι ή μικροπωλητές, ενώ ένα μεγάλο μέρος τους ζει με κοινωνικά επιδόματα. Οι κάτοικοι του οικισμού αναγκάζονται να συμβιβαστούν, για λόγους επιβίωσης, με αυτό το άτυπο πλαίσιο το οποίο ανέχεται την κατοχή στέγης και γης, δίχως όμως την παροχή των αναγκαίων εγγράφων. Δηλαδή ένα ιδιότυπο καθεστώς που καθιστά αδύνατη τη σύνταξη οποιουδήποτε συμβολαίου, διαθήκης, δωρεάς και κάθε δικαιοπραξίας γενικά που αφορά τα ακίνητα αυτά από τους ιδιοκτήτες τους, όσα δε καταστήματα λειτουργούν στον οικισμό, είναι όλα αυθαίρετα.
Ανάμεσα στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί και είναι σε γνώση του Υπουργείου Εσωτερικών είναι να παραχωρηθούν δωρεάν στους κατοίκους του οικισμού Ηφαίστου τα δημοτικά οικόπεδα που τα κατέχουν από το 1937, αυθαίρετα μεν, αλλά με υπόδειξη της Πολιτείας και βεβαίως με τη συναίνεση του ιδιοκτήτη που είναι ο Δήμος Κομοτηνής. Εάν όμως μια τέτοια πρόταση δεν είναι εφικτή, τότε να δοθεί λύση με πρότυπο τη νομοθετική παρέμβαση σε ανάλογο πρόβλημα οικισμού του Δήμου Λάρισας , η οποία βασίστηκε στο άρθρο 17 παρ.3 του Ν.1832/1989.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση ώστε να αποδοθούν οι τίτλοι ιδιοκτησίας στους κατοίκους του οικισμού «Ηφαίστου» του Δήμου Κομοτηνής και να σταματήσει επιτέλους η ομηρία τους;».