Συζητήθηκε στη Βουλή το αίτημα που κατέθεσε ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου για να κατασκευαστεί το φράγμα Κομψάτου στον Ίασμο Ροδόπης, αίτημα για το οποίο δεν δεσμεύτηκε ο αρμόδιος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Συμεών Κεδίκογλου.
Ενώ στην επιμονή του βουλευτή να εντάξει η κυβέρνηση το έργο στο Ταμείο Ανάκαμψης ο υφυπουργός περιορίστηκε σε γενικές αναφορές ότι η κυβέρνηση εξετάζει αυτό το ενδεχόμενο.
Ο βουλευτής απευθυνόμενος στον υφυπουργό ανέφερε «πρέπει να προχωρήσει η κατασκευή του αρδευτικού αυτού έργου, που είναι ζωτικής σημασίας για τον αγροτικό κόσμο και την τοπική οικονομία, αφού θα εξασφαλίσει την άρδευση σε περισσότερα από 200.000 στρέμματα στην ευρύτερη περιοχή. Σήμερα η άρδευση γίνεται με την υπεράντληση νερού από περίπου 5 χιλιάδες γεωτρήσεις μεγάλου βάθους με συνέπεια την υφαλμύρωση γόνιμων εδαφών και με άμεσο τον κίνδυνο ερημοποίησης του θρακικού κάμπου.
Μόνο η δεύτερη μελέτη που εκπονήθηκε για το φράγμα Ιάσμου και ομόφωνα εγκρίθηκε από το Π.Σ το 2014, κόστισε στο ελληνικό δημόσιο σχεδόν από 10 εκ. ευρώ.
Και όμως παρά την προτροπή από το Υπουργείο Περιβάλλοντος από τα μέσα του 2016 για να βρεθεί αποδεκτή λύση στην ένσταση επί της ΜΠΕ που εξέφρασε κυρίως ο Φορέας Διαχείρισης της Λίμνης Βιστωνίδας.
Παρότι οι λόγοι της ένστασης που υποβλήθηκε έχουν απαντηθεί πλήρως από τους μελετητές του έργου, το υπουργείο σας επί 2,5 σχεδόν χρόνια δεν έχει προχωρήσει στην επαναξιολόγηση και οριστικοποίηση της μελέτης, ώστε το έργο να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, για να υλοποιηθεί έτσι ένα εμβληματικό έργο για την περιοχή.
Ενώ γνωρίζετε ότι είναι έργο που συνδέεται άμεσα με τους στόχους για την πράσινη μετάβαση, που θέτει το ίδιο το Ταμείο Ανάκαμψης, εσείς αποκλείσατε το έργο του φράγματος Κομψάτου από τα αρδευτικά έργα υποδομών για τη γεωργία που πρόσφατα ανακοινώσατε παρουσία του πρωθυπουργού. Δώσατε μάλιστα προτεραιότητα σε άλλα έργα με κριτήρια εκδούλευσης κομματικών σας φίλων.
Θέλω να γνωρίζετε ότι το έργο αυτό είναι το μοναδικό έργο υποδομής που πρότειναν στην Διακομματική Επιτροπή για τη Θράκη και διεκδικούν σύσσωμοι οι παραγωγικοί, οι κοινωνικοί φορείς και η αυτοδιοίκηση στη Ροδόπη. Αποτελεί τη λυδία λίθο για την αξιοπιστία και το κύρος της ίδιας της Διακομματικής Επιτροπής».
Ο βουλευτής έθεσε δύο καίρια ερωτήματα προς τον υφυπουργό:
Θα προχωρήσετε στη οριστικοποίηση της μελέτης του φράγματος Κομψάτου;
Είναι στις προθέσεις σας να εντάξετε το έργο αυτό στο Ταμείο Ανάκαμψης ώστε να υλοποιηθεί;
Ο υφυπουργός απαντώντας αρκέστηκε σε γενικόλογες αναφορές περί του ενδιαφέροντος της κυβέρνησης για την περιφερειακή ανάπτυξη, παρέθεσε στοιχεία για πληρωμές που έγιναν στη Ροδόπη, χωρίς όμως να δεσμευτεί για την υλοποίηση του εμβληματικού έργου του Φράγματος Κομψάτου.
Μετά την απάντηση του υφυπουργού ο βουλευτής κος Χαρίτου είπε με έμφαση «σας άκουσα να λέτε ωραία λόγια για τη Θράκη ότι υπάρχει γενικά προσανατολισμός για ένταξη του έργου, όμως δεν υπήρξε καμία δέσμευση από την πλευρά σας για το έργο, υπεκφυγές και ναι μεν αλλά και αυτή είναι η μεγάλη ανησυχία μας. Ενώ είχατε όλο το χρόνο να ωριμάσετε μελετητικά το έργο ώστε να είναι έτοιμο για ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης εσείς δεν κάνατε τίποτα. Παρόλο που κατ’ επανάληψη έχει τεθεί από την πλευρά μου το θέμα στο ΥΠΑΑΤ και στον αρμόδιο υπουργό για το Ταμείο Ανάκαμψης, εσείς δεν έχετε κάνει κανένα βήμα, ακόμη είστε στον προσανατολισμό».
Στην αναφορά του υφυπουργού για υλοποίηση αρδευτικών έργων ύψους 1,6 δις στην χώρα ο βουλευτής αποκρίθηκε ως εξής «ωραία είναι τα μεγαλεπίβολα σχέδια και τα μεγάλα λόγια, αλλά 200 εκ. ευρώ είναι όλα κι όλα τα λεφτά από το Ταμείο Ανάκαμψης για αρδευτικά έργα και αυτή είναι η δεύτερη μεγάλη ανησυχία μας για την υλοποίηση του φράγματος Κομψάτου». Ενώ επισήμανε στον υφυπουργό ότι δεν εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης ένα φράγμα με νερά αποκλειστικά από την ελληνική επικράτεια που θα αρδεύσει 200.000 στρέμματα και επιλέχθηκε ένα αρδευτικό έργο με περίπου ίδιου ύψους προϋπολογισμό που θα αρδεύσει πολύ λιγότερα στρέμματα.
Σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να υλοποιήσει αρδευτικά έργα μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), ο βουλευτής σημείωσε «έχετε αφήσει το έργο του φράγματος Κομψάτου μελετητικά στον αέρα, δεν το έχετε εντάξει για χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης και εσείς απευθύνεστε σε μας και μας ρωτάτε αν συμφωνούμε ή όχι με τα ΣΔΙΤ. Οι ιδιώτες που θέλουν να αναλάβουν μέσω ΣΔΙΤ την κατασκευή των έργων δεν το κάνουν για την ψυχή της μάνας τους. Οι αγρότες μας λέτε τώρα ότι δεν θα πληρώσουν, όμως αφήστε να έχουμε ερωτηματικό τι θα γίνει αύριο. Μας λέτε ότι οι ιδιώτες θα πληρωθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό σε βάθος 25ετίας, δηλαδή από τους Έλληνες φορολογούμενους! Ωραία δουλειά κύριε υφυπουργέ! Ποιος ιδιώτης δε θα ήθελε να έχει πρόσβαση στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, να έχει εξασφαλισμένα τα χρήματα που θα βάλει και εγγυημένα τα κέρδη, εις υγείαν των φορολογουμένων; Αυτό δεν είναι επιχειρείν αλλά κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα».
Ο βουλευτής συνέχισε την παρέμβασή του λέγοντας ότι η κυβέρνηση οφείλει να δώσει σαφή απάντηση για το αν θα υλοποιήσει το Φράγμα Κομψάτου και αν θα εντάξει άμεσα στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης το ζωτικής σημασίας αυτό έργο για τη Ροδόπη. Ενώ ολοκλήρωσε την παρέμβαση του σημειώνοντας ότι το Φράγμα Κομψάτου είναι ένα ώριμο έργο και μία άλλη προοδευτική κυβέρνηση θα αναλάβει την ευθύνη να αναζητήσει χρηματοδοτικά εργαλεία για την υλοποίησή του προς όφελος του αγροτικού κόσμου και της τοπικής οικονομίας της Ροδόπης.