Την ανάκληση της απόφασης μετακίνησης τους στο Νοσοκομείο Σερρών προκειμένου να καλυφθούν εφημερίες, ζητάνε μέσω επιστολής τους οι τέσσερις Αναισθησιολόγοι του «Σισμανόγλειου» Νοσοκομείου Κομοτηνής.
Στην επιστολή τους κάνουν λόγο για στοχοποίηση του Αναισθησιολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Κομοτηνής, ενώ αφήνουν αιχμές και εναντίον της διοίκησης του «Σισμανόγλειου» καθώς όπως τονίζουν «ποτέ δεν προέβαλε επιχειρήματα ούτως ώστε να προασπίσει τη λειτουργία του Τμήματος και να αντιταχθεί στην όποια προσπάθεια για περαιτέρω αποδυνάμωσή του».
Την επιστολή υπογράφει ο επιστημονικής υπεύθυνος και Διευθυντής του Τμήματος Μπιουλέντ Κιαμήλογλου και συνυπογράφουν οι Φανή Αραμπατζίδου (Επιμελήτρια Α’ Αναισθησιολογίας), ο Βασίλειος Κούτσης (Επιμελητής Α’ Αναισθησιολογίας) και η Βασιλική Τζελέπη (Επιμελήτρια Β’ Αναισθησιολογίας).
Η επιστολή των Αναισθησιολόγων:
«Σας γνωρίζουμε ότι οι προβλεπόμενες οργανικές θέσεις στην ειδικότητα της Αναισθησιολογίας είναι πέντε (5). Η δύναμή μας σήμερα μετά και την πλήρη μετακίνηση μιας εκ των συναδέλφων είναι τέσσερις αναισθησιολόγοι, επιφορτισμένοι πέραν των γενικών καθηκόντων μας στα Χειρουργεία, να καλούμαστε σχεδόν καθημερινά να ανταποκριθούμε στην αντιμετώπιση των βαρέως πασχόντων ασθενών Covid 19, στη διασωλήνωση, στη σταθεροποίηση τους και εν τέλει στην προετοιμασία για διακομιδή στα νοσοκομεία αναφοράς.
Με λύπη πληροφορηθήκαμε την απόφαση του διοικητή της 4ης ΥΠΕ, που παρά τις προηγούμενες αντιδράσεις μας επί του θέματος, μας ανακοίνωσε αιφνιδίως και εν μέσω του μηνός Νοεμβρίου 2021 πως μετακινεί για εφημερίες και πρωινή εργασία αναισθησιολόγους από το ήδη υποστελεχωμένο Αναισθησιολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου μας (για τον μήνα Νοέμβριο).
Η απόφαση αυτή, μας βρίσκει εντελώς αντίθετους και μας δημιουργεί δικαιολογημένα την αλγεινή εντύπωση πως για ακόμη μια φορά στοχοποιείται το Αναισθησιολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Κομοτηνής καθώς ήδη μετράμε την απώλεια από το δυναμικό του μιας συναδέλφου μετά από οριστική μετακίνησή της στο Νοσοκομείο της Ξάνθης.
Πρέπει να τονίσουμε επίσης ότι το Τμήμα μας παρείχε το μέγιστο απόθεμα βοήθειας από τα μέσα καλοκαιριού πραγματοποιώντας εφημερίες στο Αναισθησιολογικό Τμήμα του Γ.Ν. Ξάνθης και αυτό έγινε παραμερίζοντας την όποια σωματική ή ψυχική κόπωση βιώνουμε το τελευταίο διάστημα από το υπερβολικό φόρτο εργασίας και αριθμού εφημεριών. Εδώ να επισημάνουμε ότι στο Νοσοκομείο Κομοτηνής κατά την θερινή περίοδο ουδέποτε σταμάτησε η λειτουργία των προγραμματισμένων χειρουργείων όπως συνέβη στα όμορα Νοσοκομεία.
Ο ίδιος ο κος Διοικητής της 4ης ΥΠΕ στην κατ ΄ιδίαν συνάντηση που είχαμε μου υποσχέθηκε δίνοντάς μου τον λόγο του, πως μετά από την κάλυψη εφημεριών στο Νοσοκομείο της Ξάνθης θα έληγε και η υποχρέωση του Νοσοκομείου μας για περαιτέρω βοήθεια. Για τον λόγο αυτό προθυμοποιήθηκα να καλύψω εγώ αυτές τις εφημερίες όπως και τις πραγματοποίησα, παραμερίζοντας τον όποιο θεσμικό μου ρόλο καθώς τη δεδομένη περίοδο κατείχα και συνεχίζω να κατέχω τη θέση Προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου, του Διευθυντή του Χειρουργικού Τομέα, του αναπληρωτή Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας και μέλος της Βασικής Ομάδας Συντονισμού COVID 19.
Αποδέχτηκα και εφάρμοσα την απόφαση του Διοικητή της 4ης Υ.ΠΕ., γιατί μου ήταν από ηθικής πλευράς μη αποδεκτό να επιβαρύνω με πρόσθετες εφημερίες τους τρεις συναδέλφους μου οι οποίοι ήδη υπερβαίνουν κατά πολύ το ανώτερο προβλεπόμενο όριο εφημεριών ενώ κι εγώ ο ίδιος ταυτόχρονα με τα θεσμικά μου καθήκοντα πραγματοποιώ τον μέγιστο αριθμό εφημεριών που μου αναλογεί.
Πάραυτα οι μετακινήσεις συνεχίστηκαν και για τους επόμενους δύο μήνες (Σεπτέμβριο – Οκτώβριο 2021), ενώ παράλληλα εκδόθηκε απόφαση οριστικής πλήρους μετακίνησης μιας εκ των συναδέλφων στο Νοσοκομείο Ξάνθης.
Χωρίς να υπάρχει πρόθεση υπόδειξης, από γνώση που έχουμε συναδέλφων κάποιων Νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, υπάρχει πληθώρα αναισθησιολόγων που ενδεχομένως δεν θα προβληματιστεί να μετακινηθεί προς το Νοσοκομείο Σερρών αφού η χιλιομετρική απόσταση είναι κατά πολύ μικρότερη από αυτή που θα διανύσουμε από την Κομοτηνή προς τις Σέρρες.
Μας λυπεί ιδιαίτερα το γεγονός πως η διοίκηση ενώ έχει γνώση της δεινής θέσης στην οποία βρίσκεται το Αναισθησιολογικό Τμήμα παρόλα αυτά ποτέ δεν προέβαλε επιχειρήματα ούτως ώστε να προασπίσει τη λειτουργία του Τμήματος παρά τις όποιες δυσκολίες και να αντιταχθεί στην όποια προσπάθεια από την ΥΠΕ για περαιτέρω αποδυνάμωσή του.
Η αναισθησιολογία είναι μια ειδικότητα στην οποία ο αναισθησιολόγος και ιδιαίτερα οι συνάδελφοι των περιφερειακών νοσοκομείων καλούνται χωρίς καμία απολύτως βοήθεια πλην της μιας νοσηλεύτριας να κρατήσουν στη ζωή, να υποστηρίξουν και να σταθεροποιήσουν τον βαρέως πάσχοντα αλλά και να διεκπεραιώσουν το κάθε χειρουργείο υπό την πίεση του χρόνου. Τίθενται υπό αμφισβήτηση οι συνθήκες ασφάλειας όταν μετακινείται κατ επίκληση σε άγνωστο εργασιακό περιβάλλον ένας αναισθησιολόγος με ότι αυτό συνεπάγεται. Επίσης ποιός θα αναλάβει την ευθύνη της ασφαλούς οδικής επιστροφής των δύο και πλέον ωρών από τις Σέρρες στην Κομοτηνή μετά από ένα ολονύχτιο βραδινό χειρουργείο;
Αναμένουμε την ανάκληση της αριθ. 47690/15.11.2021 απόφασης μετακίνησης των δυο αναισθησιολόγων (κ.κ. Κιαμήλογλου Μπιουλέντ και Κούτση Βασιλείου) του Γ. Ν. Κομοτηνής».