Σε νέο ιστορικό υψηλό διαμορφώνονται οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας ύστερα από το «ράλι» που κάνουν οι διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου. Είναι χαρακτηριστικό πως η μέση τιμή του ρεύματος στη χώρα μας διαμορφώνεται αύριο Πέμπτη (7/10) στα 204,38 ευρώ ανά μεγαβατώρα (για πρώτη φορά πάνω από τα 200 ευρώ), σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.
Ωστόσο, παρά τις ανατιμήσεις, η τιμή του ρεύματος στη χώρα μας εξακολουθεί να είναι η τέταρτη χαμηλότερη στην Ευρώπη (φθηνότερες αγορές είναι η Πολωνία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία). Είναι ενδεικτικό ότι σε 8 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία, η μέση τιμή θα διαμορφωθεί αύριο πάνω από τα 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ στη Σερβία, που αύριο θα είναι η ακριβότερη αγορά, η μέση τιμή φτάνει στα 327,44 ευρώ. Παράλληλα, η εγχώρια ζήτηση αύριο καλύπτεται κατά κύριο λόγο από φυσικό αέριο (κατά 47%) και ανανεώσιμες πηγές (25%) ενώ οι λιγνιτικές μονάδες συνεισφέρουν το 13% του φορτίου, οι εισαγωγές το 12% και τα υδροηλεκτρικά το 2%.
Ήδη, τα καμπανάκια άρχισαν να χτυπούν πλέον και για την επάρκεια της Ελλάδας και για το λόγο αυτό συνεδρίασε χθες η Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων, που συντονίζει η ΡΑΕ. Πρώτος συνομιλητής ήταν ο ΔΕΣΦΑ, ο οποίος θα πραγματοποιήσει στις 18-22 Οκτωβρίου δημοπρασίες για την κατανομή της χωρητικότητας του Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, στη Ρεβυθούσα, καθώς και για τις ημερομηνίες εκφόρτωσης φορτίων LNG, για πρώτη φορά με ορίζοντα 5ετίας.
Μετά τον ΔΕΣΦΑ θα κληθούν να ενημερώσουν την Επιτροπή, ο ΑΔΜΗΕ, η ΔΕΠΑ Εμπορίας και η ΔΕΗ για τα υδροηλεκτρικά αποθέματα της χώρας.
Τι θα πληρώσετε για ρεύμα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο – Παραδείγματα
Την ίδια ώρα, όλα τα ρεκόρ σπάει η τιμή του φυσικού αερίου δημιουργώντας νέα ανησυχία στους καταναλωτές, που τρομάζουν μπροστά στις επερχόμενες αυξήσεις στην ενέργεια. Για παράδειγμα, για ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. στη Βόρεια Ελλάδα που θερμαίνεται με φυσικό αέριο κι έχει μέση μηνιαία κατανάλωση 600 κυβικά μέτρα ήτοι 6.000 περίπου κιλοβατώρες, σε έναν μέσο χειμώνα, ο καταναλωτής πλήρωνε τον Ιανουάριο του 2021 για θέρμανση 118 ευρώ, ενώ με τις σημερινές τιμές θα πρέπει να δώσει 322 ευρώ, ένα ποσό αυξημένο κατά 172%.
Αντίστοιχα σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ για ρεύμα στις αρχές του χρόνου η μεγαβατώρα κόστιζε 64 ευρώ, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2021 αυξήθηκε κατά 72 ευρώ, στα 136 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Για το πετρέλαιο, τον Ιανουάριο του 2021 μια δεξαμενή 1000 λίτρων γέμιζε με 900 ευρώ. Από τις 18 Οκτωβρίου, που ξεκινάει και η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, αυτό το ποσό θα φτάσει στα 1.100 ευρώ.
Σε νέα επίπεδα-ρεκόρ η τιμή του φυσικού αερίου
Η τιμή του φυσικού αερίου κατέγραψε νέα ιστορικά ρεκόρ σήμερα, Τετάρτη, 6 Οκτωβρίου, στις ευρωπαϊκές αγορές λόγω της ισχυρής ζήτησης καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, κυρίως στην Ασία, αλλά επίσης λόγω της περιορισμένης προσφοράς και των χαμηλών αποθεμάτων παγκοσμίως. Η ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς, το ολλανδικό TTF (Title Transfer Facility), κατέγραψε στις 13.10 ώρα Ελλάδας άνοδο 16,36%, στα 135,00 ευρώ η μεγαβατώρα (MWh).
Η τιμή του βρετανικού αερίου, με παράδοση τον επόμενο μήνα, κατέγραψε άλμα 18,15%, στις 347,27 πένες ανά θερμική μονάδα. Οι δύο αγορές κατέγραψαν νωρίτερα κέρδη πάνω από το 25%, και ανήλθαν αντίστοιχα στα 162,12 ευρώ και τις 407,82 πένες, λίγο πριν από τις 11:30 ώρα Ελλάδας, τιμές που αποτελούν ρεκόρ.