Προσκλητήριο σε δημότες και επαγγελματίες να συμβάλλουν στη διαχείριση του Πρασίνου και αν το επιθυμούν σε συνεργασία με το Τμήμα Πρασίνου να συμφωνήσουν σε χώρους «υιοθεσίας», απευθύνει η Δημοτική Αρχή Κομοτηνής.
Στην ανακοίνωση της, η δημοτική Αρχή τονίζει τις σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, επιρρίπτοντας ευθύνες στους πρώην Δήμους Ν. Σιδηροχωρίου και Αιγείρου που δεν προχώρησαν σε προσλήψεις μέχρι το 2010, με συνέπεια σήμερα ο Καλλικρατικός Δήμος Κομοτηνής να έχει απομείνει με μόλις πέντε κηπουρούς.
Η ανακοίνωση του Δήμου Κομοτηνής:
«Με προσωπικό πέντε κηπουρούς καλείται το Τμήμα Πρασίνου της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Κομοτηνής να υλοποιεί σε καθημερινή βάση το έργο της συντήρησης πρασίνου και κηποτεχνίας. Οι σοβαρές ελλείψεις οφείλονται στο γεγονός ότι δεν δρομολογήθηκαν μέχρι το 2010 οι απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού με αποτέλεσμα όταν οι Δήμοι Ν. Σιδηροχωρίου και Αιγείρου συνενώθηκαν με τον πληθυσμό του Δήμου Κομοτηνής, ο Καλλικρατικός Δήμος από τα 17 χωριά ευθύνης του βρέθηκε να απαρτίζεται από 48 οικισμούς. Από τους δύο πρώην δήμους το Τμήμα Πρασίνου δεν ενισχύθηκε ούτε με ένα άτομο στο προσωπικό του, αντίθετα στην πορεία συνταξιοδοτούνται στελέχη του, με συνέπεια σοβαρές ελλείψεις προσωπικού που έγιναν στην πορεία του χρόνου τραγικές.
Παρόλα αυτά το Τμήμα Πρασίνου καταγράφει καθημερινά αιτήματα δημοτών της πόλης και των οικισμών σχετικά με κλαδέματα, κουρέματα, κοπές χόρτων και επικίνδυνων δέντρων και τα διεκπεραιώνει εκτελώντας τις απαιτούμενες αυτοψίες, σε συνεργασία και με άλλες Υπηρεσίες του Δήμου (Τεχνική, ΔΕΥΑΚ) όπως επίσης φορείς. Ορισμένα αιτήματα δεν εξυπηρετούνται γιατί αφορούν σε χώρους ιδιωτών. Όπως κάθε χρόνο θα ξεκινήσουν τις εποχικές εργασίες φύτευσης χειμερινών λουλουδιών σε χώρους πρασίνου.
Η διοίκηση του Δήμου Κομοτηνής επέλεξε τη εκτέλεση έργων μέσα από τη σύναψη ιδιωτικών συμβάσεων με σκοπό την καταγραφή των προβλημάτων, την αντιμετώπιση της καθημερινότητας και τη σταδιακά αισθητική αναβάθμιση αρχικά της πόλης και στη συνέχεια των οικισμών. Με την εργολαβία «Συντηρήσεις Χώρων Πρασίνου σε Κοινόχρηστους Χώρους Ευθύνης του Δήμου Κομοτηνής», ύψους 215.218 ευρώ συμπεριλαμβανόμενου ΦΠΑ 24% που τρέχει από τον φετινό Απρίλη με διάρκεια ένα έτος, γίνονται αποχορτώσεις, κούρεμα χλοοτάπητα, κλαδέματα και κοπή δέντρων, καθαρισμοί χώρων φυτών, διαμόρφωση θάμνων στις Δημοτικές Ενότητες Κομοτηνής, Νέου Σιδηροχωρίου και Αιγείρου. Οι παρεμβάσεις γίνονται σε κοινόχρηστες εκτάσεις όπως: πάρκα, πρασιές, πλατείες, παιδικές χαρές, νησίδες, εκκλησίες, Ηρώα, παραλίες (Φανάρι, Αρωγή, Μέση, Γλυφάδα, Μολυβωτή), τα Δημοτικά Κοιμητήρια, το ΚΕΠΥΕΛ, τον δρόμο Καρυδιάς, την Παλιά Πρυτανεία, γήπεδα ποδοσφαίρου και σε Αθλητικές Εγκαταστάσεις. Επίσης, περιλαμβάνονται τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπου οι εργασίες ολοκληρώθηκαν έγκαιρα πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Η εργολαβία περιλαμβάνει και την αποψίλωση αυτοφυούς βλάστησης σε πρανή δρόμων για λόγους ασφαλείας.
Η διαχείριση του Πρασίνου γίνεται σε κοινόχρηστους, δημοτικούς και μόνο χώρους, πλην όμως στην περιοχή ευθύνης του Δήμου Κομοτηνής δεν περιλαμβάνονται όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι που ανήκουν στα γεωγραφικά όριά του. Επί παραδείγματι, η περιοχή της Εκτενεπόλ και το Καρυδόρεμα δεν ανήκουν στον Δήμο, με συνέπεια να μην έχει δικαιοδοσία παρέμβασης.
Από το Τμήμα Πρασίνου σχεδιάστηκε και ολοκληρώνεται με εργολαβία η παρέμβαση «Εργασίες εκρίζωσης δένδρων σε πεζοδρόμια του Δήμου», προϋπολογισμού 19.925 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ η οποία περιελάμβανε και φυτεύσεις καλλωπιστικών δέντρων και θάμνων σε κεντρικούς δρόμους της Κομοτηνής, με φυτά που προμηθεύτηκε η Υπηρεσία. Επίσης, εκτελέστηκε η εργασία αντιπυρικής προστασίας περιμετρικά του Τουριστικού Περιπτέρου Νυμφαίας, Δημοτικών κατασκηνώσεων και των αλσυλλίων στους οικισμούς Μέσης, Θρυλορίου, Φαναρίου και Αρωγής.
Η Δημοτική Αρχή απευθύνει για μια ακόμη φορά προσκλητήριο στους δημότες και ξεχωριστά στους επαγγελματίες να συμβάλλουν στη διαχείριση του Πρασίνου και αν το επιθυμούν σε συνεργασία με το Τμήμα Πρασίνου να συμφωνήσουν σε χώρους «υιοθεσίας» όπως έκανε ο Μορφωτικός Όμιλος Αρμενίων Κομοτηνής. Η συμβολή των δημοτών είναι απαραίτητη για να βελτιωθεί η αισθητική εικόνα του Δήμου Κομοτηνής, ν’ απολαύσουν οι πολίτες περισσότερους πνεύμονες πρασίνου και ταυτόχρονα να εξελιχθεί σταδιακά η πόλη, το παραλιακό μέτωπο αλλά και οι οικισμοί σε τουριστικό προορισμό».