Θέση για τη φημολογούμενη επέκταση της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού στα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, παίρνει η Ένωση Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Οι Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. τάσσονται κατά της υποχρεωτικότητας και των όποιων επακόλουθων τιμωρητικών μέτρων, όπως της αναστολής εργασίας, επισημαίνοντας ότι «ο διαχωρισμός των αστυνομικών, σε εμβολιασμένους και μη, δεν εξυπηρετεί λειτουργικά και θα οδηγήσει σε σοβαρές υπηρεσιακές δυσαρέσκειες και περαιτέρω διχασμό εντός του Σώματος».
Στην ανακοίνωση που υπογράφουν ο πρόεδρος της Ένωσης Αναστάσιος Δραγουδάκης και ο Γ.Γ. Άγγελος Παπαθεμελής, αναφέρεται αναλυτικά:
«Με αφορμή τη φημολογούμενη επέκταση της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού στα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, που προκάλεσε έντονη διαμαρτυρία και προβληματισμούς στους συναδέλφους μας πανελλαδικά, δηλώνουμε τα ακόλουθα:
Κατά τη δύσκολη περίοδο των τελευταίων δύο ετών, οι αστυνομικές υπηρεσίες (και κατ’ επέκταση το αστυνομικό προσωπικό), παρά τα όποια θεσμικά, οικονομικά και εσωτερικά προβλήματα, επωμίστηκαν μαζί με άλλες δημόσιες υπηρεσίες του κράτους, το νευραλγικό έργο της διαφύλαξης της δημόσιας υγείας μέσω του ελέγχου τήρησης των υγειονομικών μέτρων κατά της εξάπλωσης της νόσου COVID-19. Η προστασία της υγείας μεταξύ των πολιτών που επισκέφτηκαν τις Αστυνομικές Υπηρεσίες, όσο και μεταξύ των συναδέλφων, για την αποφυγή της μετάδοσης, υπήρξε εξαρχής της πανδημίας ύψιστη προτεραιότητα όλων των αστυνομικών λειτουργών.
Ο εμβολιασμός τούτη τη περίοδο αποτελεί το κύριο προληπτικό όπλο που διαθέτει η Επιστήμη κατά της πανδημίας. Μολονότι η πλειοψηφία των συναδέλφων μας έχει ήδη πραγματοποιήσει τον εμβολιασμό, γίνεται σεβαστή και η βούληση των υπολοίπων, που για προσωπικούς διαφορετικούς λόγους δεν έχουν εμβολιαστεί. Σε κάθε περίπτωση όμως, ο διαχωρισμός των αστυνομικών, από την Υπηρεσία τους, σε εμβολιασμένους και μη, για την διάκριση στο καθήκον εκτέλεσης συγκεκριμένων υπηρεσιών, (πράγμα που παρατηρήθηκε τελευταία), δεν εξυπηρετεί λειτουργικά και θα οδηγήσει σε σοβαρές υπηρεσιακές δυσαρέσκειες και περαιτέρω διχασμό εντός του Σώματος. Περιττεύει δε να αναφέρουμε ότι έτσι θα στερήσει από τη μάχιμη αστυνόμευση σημαντικό αριθμό συναδέλφων μας, που χρειάζονται εκ των πραγμάτων για τη κύρια αποστολή μας, που είναι η πάταξη και η ουσιαστική αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.
Η Ένωσή μας, στάθηκε από την αρχή της πανδημίας, αρωγός στις προσπάθειες των Υπηρεσιών να διατηρήσουν τα υγειονομικά μέτρα στους εργασιακούς χώρους, προσφέροντας εκ των εισφορών της, απαραίτητα υλικά στις Υπηρεσίες της Α.Μ.-Θ., όπως θερμόμετρα, αντισηπτικά, καθαριστικά υγρά, γάντια, καθώς και ατομικές μάσκες προστασίας κατά του κορωνοϊού στα μέλη της.
Κατόπιν αυτών και συνοψίζοντας, η θέση της Ένωσής μας κωδικοποιημένα είναι:
α) Ναι στο εμβόλιο, όχι όμως στην υποχρεωτικότητα του,
β) Όχι στα τιμωρητικά μέτρα όπως αυτά της αναστολής εργασίας (που ξεκίνησαν σε άλλους κλάδους), γιατί δεν περισσεύει κανείς,
γ) Ενίσχυση της προσπάθειας για επιστημονική ενημέρωση αναφορικά με τα οφέλη του εμβολιασμού και τα μέτρα προφύλαξης από τον κορονοϊό,
δ) Μη διαχωρισμός των αστυνομικών σε κατηγορίες με αποκλειστικό κριτήριο τον εμβολιασμό τους,
ε) Απαλλαγή από την καταβολή δαπάνης διενέργειας διαγνωστικών τεστ στην οποία υποβάλλονται οι μη εμβολιασμένοι αστυνομικοί, προκειμένου να εκτελέσουν διατεταγμένη υπηρεσία.
Επί τη ευκαιρία, καλούμε την θεσμική παρέμβαση της Ομοσπονδίας ΠΟΑΞΙΑ στη ηγεσία του Σώματος, προκειμένου υποστηριχτούν – προωθηθούν οι θέσεις μας σε κεντρικό επίπεδο».