Καταδικάστηκαν και σε δεύτερο βαθμό τα δύο υψηλόβαθμα στελέχη της Ελληνικός Χρυσός που είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα για ρύπανση του νερού στην Ολυμπιάδα και το Στρατώνι.
Το Τριμελές Εφετείο Πλημελλημάτων Θεσσαλονίκης αποφάσισε την καταδίκη του Ευστ. Λιάλιου, τομεάρχη των Μεταλλείων Ολυμπιάδας σε τρεις μήνες φυλάκιση με αναστολή και την καταδίκη του Μ. Θεοδωρακόπουλου, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας σε εφτά μήνες με αναστολή. Πρωτόδικα τα δύο υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας καταδικάστηκαν σε έξι μήνες και ένα χρόνο αντίστοιχα.
Να θυμίσουμε ότι η δίωξή τους προέκυψε μετά από αναφορές του Δήμου Αριστοτέλη αλλά και καταγγελίες πολιτών το 2015 για σειρά παραβάσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας εκ μέρους της εταιρείας. Οι καταγγελίες των πολιτών για ρύπανση βεβαιώνονται και από τα πορίσματα της Επιθεώρησης Μεταλλείων μετά από αναλύσεις που έγιναν στα νερά των μονάδων κατεργασίας στα μεταλλεία Στρατωνίου και στον Μαντέμ Λάκκο. Τα πορίσματα έδειχναν υπερβάσεις στα όρια διάθεσης υγρών αποβλήτων και συγκεκριμένα βαρέων μετάλλων αλλά και αρσενικού κάτι που συνιστά ρύπανση των επιφανειακών υδάτων και υποβάθμιση του περιβάλλοντος και εστάλησαν από τον Δήμο Αριστοτέλη στην Εισαγγελία Χαλκιδικής που διέταξε τη δίωξή τους.
Ενδιαφέρον έχει ότι οι δικηγόροι της εταιρείας προσκόμισαν στο Εφετείο που έγινε την 1η Σεπτέμβρη έγγραφα που υποστήριζαν ότι είναι εσφαλμένες οι κρίσεις των Επιθεωρητών, κάτι που το δικαστήριο δε δέχτηκε απορρίπτοντας την έφεσή τους.
Το τελευταίο διάστημα η Ελληνικός Χρυσός μέσω πληρωμένων δημοσιευμάτων της σε φιλικά προσκείμενα ΜΜΕ, δείχνει ιδιαίτερο ζήλο προκειμένου να πείσει για την «πίστη της στην αρχή της βιωσιμότητας και της περιβαλλοντικά φιλικής επιχειρηματικής δραστηριότητας» αναφέροντας πως όχι μόνο έχει ολοκληρώσει την περιβαλλοντική αποκατάσταση του χώρου απόθεσης μεταλλευτικών καταλοίπων από το μεταλλείο της Ολυμπιάδας αλλά και ότι εγγυάται γενικότερα «την ασφαλή διαχείριση των μεταλλευτικών καταλοίπων», έτσι ώστε «περιοχές εντός και εκτός μεταλλείων θα εξακολουθήσουν να αποκαθίστανται με συνέπεια και ομαλότητα παράλληλα με την μεταλλευτική δραστηριότητα».
Το συμπέρασμα όμως από τα δεκάδες πορίσματα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και των βεβαιώσεών τους για ρύπανση του νερού, πορίσματα που έγιναν δεκτά από το δικαστήριο, βεβαιώνουν ότι η πρακτική της εταιρείας τα προηγούμενα χρόνια κάθε άλλο από φιλοπεριβαλλοντική ήταν.
Η οριστική καταδίκη των δύο υψηλόβαθμων στελεχών της εταιρείας έχει ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι εκκρεμεί η δίκη δύο άλλων υψηλόβαθμων στελεχών της εταιρείας μετά από δίωξη σε βαθμό κακουργήματος αυτή τη φορά, με την κατηγορία για υποβάθμιση του περιβάλλοντος κατ’ εξακολούθηση στις περιοχές του Στρατωνίου και της Ολυμπιάδας Χαλκιδικής και την επιβαρυντική διάταξη ότι σκόπευαν να προσπορίσουν οικονομικό όφελος στην εταιρεία.
Πηγή: alterthess.gr