Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε με 603 ψήφους υπέρ, 2 κατά και 67 αποχές, οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν την καταστολή των πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, ιδίως του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP), και καλούν την τουρκική κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι όλα τα κόμματα μπορούν να ασκούν ελεύθερα και πλήρως τις νόμιμες δραστηριότητές τους σύμφωνα με τις βασικές αρχές ενός πλουραλιστικού και δημοκρατικού συστήματος.
Καταδικάζουν επίσης σθεναρά την απαγγελία κατηγοριών από τον Γενικό Εισαγγελέα της Τουρκίας στο Συνταγματικό Δικαστήριο με σκοπό τη διάλυση του HDP, του τρίτου μεγαλύτερου πολιτικού κόμματος στο τουρκικό κοινοβούλιο, και την στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων σε σχεδόν 500 μέλη του. Η υπόθεση κατά του HDP είναι το αποκορύφωμα μιας πολύχρονης καταστολής, κατά την οποία χιλιάδες μέλη κομμάτων, στελέχη, βουλευτές, τοπικοί σύμβουλοι και συνδήμαρχοι δικάστηκαν, κυρίως με κατηγορίες που σχετίζονται με την τρομοκρατία.
Το να επιτραπεί στο HDP να συμμετάσχει απρόσκοπτα στους δημοκρατικούς θεσμούς της Τουρκίας είναι ένας απλός τρόπος να γίνει η τουρκική κοινωνία πιο συμμετοχική και να δοθεί θετική ώθηση για την ειρηνική διευθέτηση του κουρδικού ζητήματος, λένε οι ευρωβουλευτές.
Καταδικάζουν επίσης την απόφαση των τουρκικών αρχών να απομακρύνουν δημοκρατικά εκλεγμένους δημάρχους από τα καθήκοντά τους βάσει αμφιλεγόμενων αποδεικτικών στοιχείων και να τους αντικαθιστούν με μη εκλεγμένους εντολοδόχους. Επισημαίνουν τα πολιτικά, νομοθετικά και διοικητικά μέτρα που έλαβε η τουρκική κυβέρνηση για την παράλυση των δήμων που διοικούνται από τους δημάρχους των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και τη Σμύρνη.
Οι ενέργειες αυτές εξακολουθούν να υπονομεύουν την ικανότητα της αντιπολίτευσης να ασκεί τα δικαιώματά της και να εκπληρώνει τον δημοκρατικό ρόλο της, προειδοποιούν οι ευρωβουλευτές, καλώντας την Τουρκία να διασφαλίσει τον πλουραλισμό και τον σεβασμό των ελευθεριών του συνεταιρίζεσθαι και της έκφρασης.
Το ψήφισμα καλεί την αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Τουρκία να παρακολουθήσει την κατάσταση, μεταξύ άλλων αποστέλλοντας παρατηρητές στις δίκες, συμπεριλαμβανομένης της «δίκης του Κομπάνι», προβαίνοντας σε δημόσιες δηλώσεις και ζητώντας άδεια για επισκέψεις σε φυλακές.
Οι ευρωβουλευτές προειδοποιούν ότι, ανεξάρτητα από τις βελτιώσεις σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, η πρόοδος σε κάθε θετικό θεματολόγιο που θα μπορούσε να προσφερθεί στην Τουρκία θα πρέπει να εξαρτάται από βελτιώσεις στην κατάσταση των ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των γυναικών, όπως αυτά κατοχυρώνονται από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, τη θρησκευτική ελευθερία και τα δικαιώματα των εθνοτικών μειονοτήτων και της κοινότητας των ΛΟΑΔΜI.