«Θέλουμε να ζωντανέψουμε ξανά το πανεπιστήμιο, να δώσουμε μια άλλη πνοή ζωντάνιας ώστε να ξεφύγουμε από τον τρόπο με τον οποίον λειτουργεί, ο οποίος είναι η προώθηση της αριστείας και ανταγωνιστικότητας μέσω μιας καθαρά τεχνοκρατικής παιδείας», δηλώνει στη «Φωνή της Ροδόπης» εκπρόσωπος του Συντονιστικού Κατάληψης των Τμημάτων που στεγάζονται στο κτίριο της παλιάς Νομικής.
Προς αυτό το σκοπό μάλιστα φοιτητές και φοιτήτριες που συμμετέχουν στην κατάληψη των Σχολών διοργανώνουν αυτές τις ημέρες διάφορα δρώμενα, από θεατρικά παιχνίδια μέχρι συλλογικές κουζίνες και τουρνουά μπάσκετ 3X3.
Κύρια αιτήματα της κατάληψης είναι η άμεση απόσυρση του νόμου Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη, η επανεκκίνηση της δια ζώσης λειτουργίας των Σχολών αλλά και η εναντίωση στη γενικότερη κατάσταση που βιώνει η χώρα εν μέσω πανδημίας.
«Βρισκόμαστε εδώ για την υποβάθμιση της παιδείας και γενικότερα των ζωών μας μέσω του νόμου έκτρωμα Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη αλλά και για την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα εν μέσω πανδημίας.
Αίτημα μας είναι η άμεση απόσυρση του νόμου Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη αλλά και η επανεκκίνηση των χώρων του Πανεπιστημίου.
Θεωρούμε ότι ο αγώνας μας είναι δίκαιος, θα είμαστε εδώ επ’ αόριστον και καλούμε όλους να μας πλαισιώσουν ώστε να πετύχουμε ότι μπορούμε καθώς όλη η φοιτητική κοινότητα πλήττεται από αυτό», σημειώνει ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Κατάληψης.
Οι φοιτητές και φοιτήτριες της Κατάληψης δεν παρέλειψαν, δια μέσω του εκπροσώπου τους, να απαντήσουν και στην ανακοίνωση του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, το οποίο έκανε λόγο για «φοιτητές που δεν έχουν ουδεμία σχέση με το Τμήμα» αλλά και για «κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού».
«Τα πανεπιστήμια για εμάς ανήκουν στο λαό και είναι ένας χώρος ελεύθερης διακίνησης ιδεών και όχι μια παραγωγή φθηνών εργατικών χεριών με σκοπό την ενίσχυση του κεφαλαίου.
Μπορεί και να έχουν δίκιο, ότι οι φοιτητές εδώ δεν έχουν καμία σχέση με το Τμήμα τους διότι είναι δεκάδες οι φοιτητές που έρχονται στην κατάληψη της παλιάς Νομικής με σκοπό τη στήριξη και τη συμμετοχή τους στα δρώμενα. Δεν μπορούμε να ξέρουμε από ποιο Τμήμα είναι ο καθένας και η καθεμία. Από την άλλη, όπως προείπα, τα Πανεπιστήμια ανήκουν στο λαό γι’ αυτό καλούμε όχι μόνο τους φοιτητικούς συλλόγους αλλά κάθε φοιτητή, μαθητή, εργαζόμενο ο οποίος θέλει να πλαισιώσει τον αγώνα μας ενάντια στην υποβάθμιση της παιδείας και των ζωών μας.
Επιπλέον, ο Σύλλογος Φοιτητών «Κωνσταντίνος ΙΑ΄ Παλαιολόγος» αν ήθελε όντως το καλό των Σχολών θα έπρεπε να εναντιωθεί στο νόμο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη και όχι σε εμάς που διεκδικούμε τα αυτονόητα.
Όσον αφορά τέλος, τα περί κινδύνου διασποράς κορωνοϊού, εμείς έχουμε λάβει όλα τα μέτρα φορώντας μάσκες και κρατώντας τις αποστάσεις και σε κάθε δρώμενο που γίνεται αλλά και στις γενικές συνελεύσεις», σημειώνουν.
Από την Τετάρτη το πρωί, όποτε τελούν υπό κατάληψη τα Τμήματα που στεγάζονται στη παλιά Νομική και μέχρι σήμερα, κανένα μέλος των Πρυτανικών Αρχών δεν επισκέφτηκε το χώρο προκειμένου να συνομιλήσει με τους φοιτητές και φοιτήτριες.
Ωστόσο, οι ίδιοι δηλώνουν ανοιχτοί στο διάλογο και καλούν τις Πρυτανικές Αρχές να συζητήσουν μαζί τους και το κυριότερο, να στηρίξουν τον αγώνα τους.