Μπορεί η Τουρκία να βιώνει μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση, ωστόσο αυτό δεν την εμποδίζει να κάνει μεγαλεπήβολα σχέδια που φθάνουν μέχρι τη… Σελήνη.
Και μάλιστα να μην μένει απλά σχέδια επί… χάρτου, αλλά να έχει περάσει στο στάδιο των δοκιμών. Η Άγκυρα σκοπεύει λοιπόν να «καρφώσει» την τουρκική σημαία στη Σελήνη έως το 2023 και όπως φαίνεται βρίσκεται σε καλό δρόμο.
Η δοκιμή μάλιστα ενός υβριδικού συστήματος πυροδότησης πυραύλων στο πλαίσιο του διαστημικού προγράμματος της χώρας, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, σύμφωνα με το πρακτορείο «Anadolu».
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας, Μουσταφά Βαράνκ, το Εθνικό Διαστημικό Πρόγραμμα σκοπεύει να στείλει διαστημικό όχημα στο φεγγάρι έως το 2023.
Το φιλόδοξο εγχείρημα της τελειοποίησης του υβριδικού πυραυλικού συστήματος έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας η «Rocket Engine Ignition Facility of Delta V Space Technologies Inc», η οποία συνεργάζεται με την Προεδρία της Κυβέρνησης και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ο Μουσταφά Βαράνκ βρισκόταν μάλιστα στο κέντρο ελέγχου κατά τη διάρκεια των δύο δοκιμών του πυραυλικού συστήματος.
Η πρώτη αφορούσε στην πυροδότηση του συστήματος κατακόρυφης πρόωσης του Hybrid Probe Rocket (SORS) και η δεύτερη του υβριδικού πυραυλικού κινητήρα, ο οποίος αναμένεται σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθεί στην αποστολή «Hard Landing on the Moon» του Εθνικού Διαστημικού Προγράμματος το 2023.
«Οι δοκιμές αυτές των 50 δευτερολέπτων ολοκληρώθηκαν με επιτυχία. Μέχρι σήμερα, μπορούμε να πούμε πως κάναμε τα πρώτα επιτυχημένα βήματα που θα μας οδηγήσουν σε μία αποστολή στο φεγγάρι», τόνισε ο Βαράνκ, αδυνατώντας να κρύψει την αισιοδοξία του.
Στο διαστημικό πρόγραμμα της Τουρκίας έχει άλλωστε αναφερθεί και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος έχει υποστηρίξει πως η Άγκυρα η μπορεί να στείλει το δικό της αεροσκάφος στην Σελήνη, μέσω ενός διαστημικού προγράμματος με 10ετή σχεδιασμό. Ο Ερντογάν είχε μιλήσει μάλιστα τον Ιανουάριο με τον Έλον Μασκ για την προοπτική συνεργασίας με την Tesla και το πρόγραμμα Space X.Οι σημερινές δοκιμές αφορούσαν πάντως μόνο τους κινητήρες των πυραύλων, ενώ τον ερχόμενο Μάιο, αναμένεται να πραγματοποιηθούν δοκιμές πτήσης τους στη Σινώπη.